Aydın Mutfağından Paşa Böreğini Denedinizmi?

Aydın Mutfağından Paşa Böreğini Denedinizmi?

Aydın Mutfağı Nedir? Aydın Mutfağının Özellikleri Nelerdir? Aydın ve Aydın Mutfağı dün de bugün de hep bolluğun tadını çıkarmıştı. Dünü anlatırken genellikle bilgisine...

Aydın Mutfağı Nedir? Aydın Mutfağının Özellikleri Nelerdir? 
Aydın ve Aydın Mutfağı dün de bugün de hep bolluğun tadını çıkarmıştı. Dünü anlatırken genellikle bilgisine baş vurduğum Evliya Çelebi, Aydın yöresindeki tarımsal enginlikten söz ederken; 
 
“...ve bağ ve bahçesinin ve üzümü ve incir kurusu ve köftürü ve susami ve fıstıki sanavberi ve bademi rub’u meskunda yoktur diyecek kadar var. Memduh nimetleri kati vafirdir ve hayır ve bereketleri mütekasidir...” diye yazıyordu. 
 
Aslında Ege bölgesinde akla gelen ilk kent İzmir’dir. Daha kalabalık, daha zengin, daha büyük olduğu için belgenin başkenti sayılır. Ama bence gerçek böyle değildir. Kozmopolit İzmir, Ege’nin kültürel özelliklerini pek yansıtmıyor. 
 
Bileği bükülmeyen efeler, zeybekler, Ege türküleri, lezzetli üzümler, incirler, zeytinler, deve güreşleri gibi yöre kültürünün temel taşları hep Aydın kaynaklıdır. Onun için Aydın bölgenin asıl başkentidir bence.
 
Osmanlı Yemek Kültürü ve Geleneksel Türk mutfağında nefis yemekleri ile bilinen Örnek Türk Şefi, Dr. Öğr. Üyesi şef Yılmaz Seçim’ in kaleminden özel bir tarif olan Aydın Mutfağından “Paşa Böreği Tarifini” Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için derledik.
 
Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden;
Paşa Böreği / Aydın Mutfağı "Dr. Öğr. Üyesi şef Yılmaz Seçim"
 
Paşa Böreği Kullanılacak Malzemeler
 
Paşa Böreği Hamur İçin;
*     500 Gram Un
*     3 Yumurta
*     Tuz
*     Yeterince Su
 
Paşa Böreği İç Malzemesi İçin;
*     500 Gram Kıyma
*     1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     1 Tutam Maydanoz
*     1 Adet Kuru Soğan
*     1 Tatlı Kaşığı Karabiber
*     1 Avuç Çam Fıstığı
*     Tuz
 
Paşa Böreği Üzeri İçin;
*     500 Gram Süzme Yoğurt
*     2 Diş Sarımsak
*     2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
*     1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
 
Paşa Böreği Kızartmak İçin;
*     1 Su Bardağı Sıvı Yağ
 
Paşa Böreği İşlem Basamakları
-Tüm hamur malzemelerini yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun ve 15 dakika üzeri kapalı dinlendirin. Hamur dinlendikten sonra bezelere ayırıp açın. Her birini tavada arkalı önlü kızartın (bol yumurtalı olduğu için puf puf olacaktır).
 
-Sıvıyağını tavaya koyup soğanları ekleyin ve biraz kavurun. Kıymayı ekleyip iyice kavurun. Daha sonra ince kıyılmış maydanoz, karabiber, çam fıstığı ve tuz ekleyin.
 
-Yufkaların sığacağı bir tavada et suyunu ve tuzu kaynatın. Kaynatmış olduğunuz et suyunda yufkaları yaklaşık bir dakika haşlayıp servis tabağına alın. Üzerine hazırlamış olduğunuz kıymalı harçtan yayın ve üzerine tekrar yufka koyun bu işlemi tüm yufkalar ve harç bitene kadar üst üste koyarak devam edin.
 
-Sarımsakları ezin ve yoğurda ekleyip karıştırın. En üstteki yufkanın üzerine hazırladığınız yoğurdu krema sürer gibi sürün. Üzerine son kalan kıymayı da yoğurdun üzerine koyun.
 
-Pul biberli, sıvı yağlı sos hazırlayıp dökün. Dilimleyerek servis edin.
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Börek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler