Dane-i Bulgur-ı Hassa Tarifi

Dane-i Bulgur-ı Hassa Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağından özel yemekler ne kadar ilginizi çekiyor? Geleneksel Türk Mutfağı yemeklerimize sofralarınızda ne kadar sıklıkla yer veriyorsunuz? Yöresel Mutfaklarımız sizin için...

Osmanlı Saray Mutfağından özel yemekler ne kadar ilginizi çekiyor? Geleneksel Türk Mutfağı yemeklerimize sofralarınızda ne kadar sıklıkla yer veriyorsunuz?  Yöresel Mutfaklarımız sizin için ne kadar önemli?  Osmanlı Yemek Kültürünü sağlıklı yemekler açısından ne kadar araştırdınız?  Osmanlı ve Türk Mutfağı tarihinden özel yemek reçetelerini ne kadar araştırdınız?
 
Dane-i Bulgur-ı Hassa Tarifi
Dane-i Bulgur-ı Hassa Kullanılan Malzemeler
 
*     2 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
*     200 Gram Kestane
*     Yeteri Kadar Su
*     4 Çorba Kaşığı Tereyağı
*     2 Adet Orta Boy Soğan
*     4 Su Bardağı Et Suyu
*     Yarım Su Bardağı Kuru İzmir Üzümü
*     Bir Tutam Kimyon
*     Bir Tutam Yenibahar
*     4-5 Dal Dereotu
*     Tuz
 
Dane-i Bulgur-ı Hassa Yapılış Tarifi
Kestanelerin üzerine çizik atıp tuzlu suda haşlayın. 
Kabuklarını soyup ikiye bölün. 
Tereyağının yarısını bir tencereye alıp, ince kıyılmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. 
 
Üzerine et suyu, kalan tereyağı, üzüm, kimyon, yenibahar ve tuz ekleyin. 
Kaynamaya başlayınca bulguru ve kestaneleri tencereye katın. 
Kapağını kapatıp 5 dakika yüksek ateşte pişirin. 
Daha sonra ocağı kısıp, bulgur suyunu çekene kadar pişirin. 
 
Ateşten alıp tencerenin üzerine kağıt havlu koyun. 
10 dakika demlendirip servis tabağına aktarın. 
Dereotu ile süsleyerek servis yapın.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Pilav tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…
 
Türk Mutfağında Pilav Geleneği Nedir? Pilav  Nasil Pişirilir? Pilav Pişirme Teknikleri...
Pilav geçmişte olduğu gibi günümüz Türkiyesinde de sade bir pişirme tekniğine sahiptir. Yaygın geçerliliği olan kavurma tekniğinde pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tuzlu suda bekletilerek süzülür. Sonrasında yağda (özellikle tereyağı) kavrularak üzerine kaynar su (ya da et veya tavuk suyu) ve tuz ilave edilip pişirilir. Pişme işleminin sonrasında yapılan "demlendirme" (pilavın 15-20 dakika dinlendirilmesi) pilavın istenen kıvamda olması için gereklidir.
 
Salma tekniği ise kavurma işlemini içermediğinden daha sağlıklı kabul edilmektedir.  Pirincin cinsi iyi bir pilavın ön koşuludur çünkü pirincin kaç ölçü su çekeceği, rengi ve kokusu, ortaya çıkacak pilavın kalitesini belirler. Kullanılan yağın özelliği ve et ya da tavuk suyu kullanımı, pişme işleminden sonra pirincin yeterince demlenmesi pilavın istenilen lezzette olmasını sağlar. Türk mutfağında iyi bir pilav için geçerli ölçüt "pirinçlerin tane tane olması, birbirine yapışmaması" dır.
 
Basit bir yemek izlenimi verse de saray mutfağından günümüze pilav yapımı aşçıların ve ev kadınlarının test edildiği en önemli yemek türü olmuştur. İyi bir pilav yapan aşçının diğer yemek türlerini de iyi yapabileceği düşüncesi sözlü gelenekte yaşamaktadır.
 
Kavurma, salma gibi farklı tekniklerle hazırlanan pilav, içerisine eklenen et, tavuk eti, bazen balık, çeşitli sebze ve kimi zaman ceviz, badem gibi kuruyemişlerle zenginleştirilir. En çok tüketilen pilav çeşitleri şehriyeli, sade, etli-tavuklu, et-tavuk sulu, nohutlu pirinç pilavları ile sade, domatesli ve yeşil mercimekli bulgur pilavlarıdır.
 
Pilavlara konulan sebzeler, aromatik otlar, nohut, mercimek, et, tavuk, midye, karides, fıstık, üzüm gibi maddeler pilavların besin değerini artırdığı gibi görünüşlerini de güzelleştirirler.
 
Pilav, yanında ayran, yoğurt, salata ve yeşilliklerle tek kap yemek olarak yenebilir. Tencere yemekleri adı verilen sulu yemeklerin vazgeçilmez tamamlayıcısı olan pilav, bu durumda yemekle bir arada yenen bir çeşide dönüşür.  Et yemekleri, özellikle kebap türleri mutlaka pilavla servis edilirler....


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler