Onun Adı

Onun Adı "Simit" Turkish Bagel değil!!!

Simit, Oxford Sözlükte; Türkiye menşeli, üzeri pekmez ve susama bulanarak halka şeklinde pişirilen bir çeşit ekmekSimit Nedir? Simitin Tarihçesini Biliyormusunuz?...

Onun Adı "Simit" Turkish Bagel değil!!!
Dünyanın en tanınmış dil bilgisi kitaplarının başında gelen Oxford İngilizce Sözlüğü, veri tabanına “Simit”i de ekledi. 2000 yılından bu yana her 3 ayda bir yenilenerek internet üzerinden yayımlanan listenin yiyecekler bölümünde bu sene Türk mutfağına ait ürünlerin başında gelen 'simit' de yer aldı.
 
Simit, Oxford Sözlükte; Türkiye menşeli, üzeri pekmez ve susama bulanarak halka şeklinde pişirilen bir çeşit ekmek, ya da buna benzer bir ekmek türü" tanımlamasıyla yer aldı. Simit kelimesinin ilk kez İngilizce'de 1836 yılında Amerikan delegelerinin yurt dışı görevleriyle ilgili yazıları içeren 'Missionary Herald' adlı kitapta geçtiği belirtildi. 
 
Sokak Yiyeceklerinden 'Simit'in ayrıca 1998 ile 2014 yıllarında popüler Food & Travel ve Guardian yayın organlarında geçtiği ifade edildi. Simit birçok İngiliz tarafından 'Turkish bagel' adıyla biliniyordu.
 
Konuyu değerlendiren Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, Simidin dünyada tanınmasını millî bir görev olarak gördüklerini belirterek, "Oxford sözlükte yer almasının haklı gururunu yaşıyoruz" dedi. Londra'dan Amsterdam'a, Mekke'den New York'a dünyanın 25 ülkesinin en işlek merkezlerinde Simit Sarayı mağazalarının bulunduğunu ifade eden Kavukcu;
 
2012 yılından bu yana "Simidi dünyaya tanıtmayı bir görev olarak bildik ve yurt dışında Turkish Bagel yerine Simit kelimesini kullandık.
Oxford sözlükte doğrudan yer alması, çabalarımızın sonuç verdiğini gösteriyor"dedi. Kavukcu ayrıca 2 sene önce simidin Unesco nezdinde dünya kültürel miras listesinde yer alması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduklarını belirterek, "Bakanlık yetkilileri ile çalışmalarımız devam ediyor, Türkiye ürünlerinin markalaşması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
 
Simit Nedir? Simitin Tarihçesini Biliyormusunuz?
Simitin tarihi tahmini 600 yıl öncesine dayanmaktadır. Eğer simitin dünyanın başka neresinde olduğunu merak ediyorsanız, başka bir ülkede olmadığını görürsünüz.
 
Simitin Osmanlıdaki serüveni 14.yüzyıla kadar dayanmaktadır. Bu yüzyıllarda sultan sofralarında, saray mutfağında da yerini almayı başarmıştır. Aslında simit bir bakıma saraylı idi.
 
Hekim Bereket Türkçe el yazması tıp kitabı olan Tufet-i Mubariz adlı eserinin son kısmında Tabiat Name bölümünde yemek çeşitlerinden ve hamur işlerinden bahsederken simitten de bahsetmektedir.
 
Yeniçerilerin bir kolu olan “Sekban Sınıfı”na ait fırınlarda çalışmak üzere işe başlayanlara simitçi denmekte, saray fırınında “Simitçi Ustası” adı ile çalıştırılan ustalar bulunmakta idi. Görüldüğü üzere yeniçeriler simidi bolca tüketmişlerdir.
 
Evliya Çelebinin seyahatnamesinden İstanbul’da simitçilerin 70 fırında, toplam 300 nefer olarak çalıştığını, bunlardan kimisinin de bağlı olduğu fırınların çırakları olarak fırın hesabına çalıştıklarını öğreniyoruz.
 
Ancak, simitçilerin “Simitçiler, Ekmekçi ve Börekçiler” adıyla dernek kurmaları, 10 Haziran 1910 tarihinde gerçekleşiyor.
 
XIV. Yüzyılda Osmanlıda simit çeşitli vesilelerle karşımıza çıkıyor. Örneğin Avrupalı ressamlar eserlerinde simit ve simitçilere sıkça yer vermişlerdir. Bunlardan en ünlüsü İtalyan ressam Giovanni Birindesi’dir.
 
Abdül Mecit devri İstanbul’unu anlatan gravürlerinin pek çoğunda simitçiler bulunmaktadır. Diğer bir ressam ise yağlıboya “Simit Satıcısı” tablosunu da resmeden Warwick Goble’dır.
 
Simit’in hayatımızdaki yeri sadece II. Dünya Savaşı yıllarında bir süreliğine boş kalmıştır.
 
II. Dünya Savaşı yıllarında unun az olması nedeni ile bir süre simit yapımı yasaklanmıştır. Çok fazla uzun sürmeyen bu yasaktan sonra un üretiminin normal düzeye çıkması ile yapımı tekrar serbest bırakılmıştır.
 
II. Dünya Savaşı sonrası satışında farklı yöntemler denenmiş, poşet içerisinde ve farklı şekillerde satılmaya çalışılsa da lezzetinin bozulduğunun görülmesi üzerine tezgâhta simit satışına tekrar dönülmüştür.
 
Türkiye dışında hiçbir ülkede üretilmeyen simit, susam, un, maya ve pekmezden oluşur.
 
Üç Tür Simit Var
1 – Taban simidi : Fırına tıpkı ekmek gibi kürekle atılır.
2 – Tava simidi : Tavada pişirilir.
3 – Kazan simidi : Az susamlı ve parlak görünüşlüdür. 
 
Simidin rengindeki ve lezzetindeki fark, şehirden şehire değişmesi ise “pekmezleme” denilen aşamanın farklı uygulanmasından kaynaklanmaktadır.
 
“Pekmezleme işlemi İstanbul’da ‘soğuk’ olarak, Ankara, İzmir, Bursa ve pek çok diğer yörede ise genelde ‘sıcak’ olarak yapılır.
Sıcak pekmezlemenin özelliği ise Pekmez ve su yaklaşık bire bir oranında karıştırılıp bir kap içinde kaynatılır.Halka haline getirilip bağlanmış olan simitler önce bu kaynar pekmezli su içinde bir müddet ön pişirmeye tabi tutulurve hemen ardından susama bulanıp fırına sürülür...
 
Ev Yapımı Simit Tarifi
Ev Yapımı Simit İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Su Bardağı Ilık Su
*     1 Su Bardağı Ilık Süt
*     1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
*     1 Adet Yumurta
*     1 Paket İnstant Maya
*     3,5 - 4 Su Bardağı Un
 
Ev Yapımı Simit Üzeri İçin:
*     1/2 Çay Bardağı Su
*     Çay Bardağı Pekmez
*     1 Kase Susam
 
Ev Yapımı Simit Tarifinin Püf Noktası
Simitlerinizi ne kadar ince rulo haline getirerek sararsanız o kadar çıtır çıtır olacaktır. Susamları hafif kavurmak kokularının ve lezzetlerinin daha çok ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Pişirdiğiniz ve fazla gelen simitleri buzdolabı poşetine koyarak buzlukta saklayabilir. Çıkarıp 200 derecelik fırında ısıtarak afiyetle tüketebilirsiniz.
 
Ev Yapımı Simit Tarifi Nasıl Yapılır?
Derin bir kabın içerisine ılık süt, ılık su, maya ve şekeri koyun güzelce karıştırın.
Ardından içerisine yumurtayı kırın ve karıştırın. 
Bu karışımın içerisine azar azar un ilave edin.
 
Tuzu da ekleyerek güzelce yoğurun. 
Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edin.
Üzerini streç filmle ya da nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
 
Mayalandıktan sonra minik bezeler halinde ayırın. 
Bezelerin her birini rulo şeklinde uzatın ve ikisini birbirine örgü biçimde sarın. 
Ardından uçlarını birleştirin.
Suyla pekmezi karıştırarak açın.
 
Susamları hafif kavurun soğumaya bırakın.
Hazırladığınız simitleri önce pekmezli suya ardından susama bulayın ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine aktarın.
180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar ortalama 25-30 dakika kadar pişirin.
Çıkarıp afiyetle tüketin...

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler