Vücuttaki Nikotin Nasıl Temizlenir? Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bırakmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sigara içtiğiniz zaman 6 saat sonra vücut sistemlerde biriken nikotini dışarı atmaya başlar. Vücut nikotini filtrelemeye dikkat eder. Ama bazen vücut iyi çalışmaz yanı görevini başarıyla tamamlamaz ve nikotinin bir kısmı vücudumuzda kalır. Nikotinin tamamını vücuttan atmak için bunları deneyebilirsiniz...
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Isırgan otu:
Demir bakımından zengin ve bağışıklık sistemi için iyidir.
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Kivi:
Sigara içtiğinizde vücudunuzda bulunan A,C ve E vitamin miktarları azalır, bunu yükseltmek için bol bol kivi tüketin.
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Çam yaprağı çayı:
Ağız ve boğazdaki enfeksiyonları yok ettiği kanıtlanmıştır.Ayrıca akciğer sağlığımız için oldukça iyidir
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Brokoli:
B5 ve C vitaminlerini almak için brokoli tüketin, brokoli ayrıca karaciğerin iyileşmesinde rol oynar.
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Portakal:
C vitamini bakımından çok zengindir. Ve bir çok sigara tiryakisi C vitamini eksikliği ile karşı karşıyadır.
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Havuç suyu:
Vücudunuza A,B,C ve K vitaminlerini vererek nikotinin dışarı atılmasını sağlar.
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Kara lahana:
Turpgiller ailesinden kara lahana, kanser riskini 0'a indirir. C vitamininden zengin olup, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini de bol miktarda içerir. Antioksidan etkisi ile vücuttaki zararlı radikalleri ve nikotini dışarı atar.
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Çok sebze tüketin.
Bu genel anlamda sağlığımız için oldukça iyidir. Patlıcan,salatalık, fasulye ve kereviz gibi sebzeler vücudu nikotinden temizler.Kan hücrelerinizin maksimum seviyede çalışması için oksijene ihtiyaç vardır.Bunun için sık sık derin nefes alın.
Vücuttaki nikotini temizleyen besinler Ispanak:
Ispanak tüketmeniz vücudunuza folik asit katacaktır, folik asit tütün tadını iğrenç hale getirir.
Günümüzde sigaranın zararları herkes tarafından bilinmekte, Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır.
Sigaranın zararları nelerdir?
Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kullandığı ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre birçok ülkede akciğer kanseri görülmektedir ve bu hastalık sigaranın sebep olduğu ölümcül sonuçlardan sadece biridir.
***Sigara içen kişiler kendilerine zarar verdikleri gibi çevrelerinde bulunan kişilerede zarar verir. Bunlara pasif içici denir.
***Sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara sayılamayacak kadar çok zararı vardır. Peki sigaranın zararları nelerdir?
***Öncelikle sigaranın en büyük zararını %10-15 kilo eksikliği ve zeka geriliği ile anne karnındaki bebek görür.
Tütün içinde bulunan Karbonmonoksit, Nikotin, Katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur. İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur ve buda enfeksiyon kapma riskini artırır.
***Sigarada bulunan Karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar.
***Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır. Sigara içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha fazla mesane kanserine yakalandıkları görülmektedir.
***Sigara içenlerin ellerinde ve parmaklarında sararmalar ve tırnaklarında kırılmalar görülmektedir.
***Sigara kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle, damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen(Burger) hastalığı oluşur.
***Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür.
***Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur.
***Koku alma duygusu azalır.
***Sigara içen bayanlarda rahim ve yumurtalık kısırlığı, erken menopoz ve rahim kanseri gibi tehlikeler görülür.
***Gözlerde katarakt yada körlük meydana gelebilir.
***Vücutta yorgunluk, ruhsal gerilim, aşırı stres ve uykusuzluk görülür.
***Cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma ve döllenme yetersizliği meydana gelir.
***Vücuttaki insülin salgılama yeteneğini azaltarak şeker hastalığına sebep olur.
***Sigara, deri yapısının bozulmasına ve kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında sigara içenlerin yaraları çok daha zor iyileşir. Bazen ameliyat sonrası yaraların iyileşmediği görülür.
***Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır.
***Bu bilinen gerçekleri göz önünde tutarak daha duyarlı olmaya çalışmalıyız. Yeni nesle iyi örnek olup eğiterek onları büyük bir problem haline gelen bu ölümcül alışkanlıktan korumalıyız. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gelecek için sigarayı bırakın!
Sigara nasıl bırakılır? Sigarayı bırakmak için yapılması gerekenler
Sigarayı bırakmak isteyip bırakamayan dikkat! Bu haber sizin için. İnsan sağlığı için son derece tehlikeli olan sigara, kendimiz başta olmak üzere sevdiklerimiz için de son derece olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Organlarımızın sağlıklı çalışabilmesine engel olan sigara, ekonomik açıdan da oldukça maliyetlidir. Peki, bu denli büyük bir tehlike olan sigara nasıl bırakılır? İşte sigara bırakmak için yapılması gerekenler
Sigara nasıl bırakılır? Sigarayı bırakmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Sigara, bireylerin bilerek ve isteyerek tükettiği; ancak insan sağlığını doğrudan tehdit eden bir maddedir. İçerdiği onlarca sağlıksız nesne ile beraber yarattığı alışkanlık hali, sigarayı daha da tehlikeli kılmaktadır. Bireylerin yaratılan bu alışkanlık durumu karşısında aktif bir görüntü sergileyemeyerek, pasif bir hale çekilmesi sigaranın tehlikesini kat be kat arttırmaktadır.
Öyle ki, insan kendine zarar verirken çevresindekileri de pasif içici yapmış oluyor. Ayrıca, sigaranın hem bireysel hem de kolektif olarak yarattığı olumsuz psikoloji manevi anlamda da zarar vermektedir. Sigaraya harcanan onlarca liralar da ekonomik açıdan sigaranın yarattığı zararı gözler önüne sermektedir.
Bu denli büyük bir tehlike olan sigara, insan sağlığında büyük tahribatlar yaratabilmektedir. Öyle ki, sigaranın yol açtığı hastalıkları şu şekilde sıralamamız mümkündür.
Sigaranın Yol Açtığı Hastalıklar
***Akciğer kanseri
***Ağız ve yutak kanseri
***Pankreas kanseri
***Mide kanseri
***Safra kesesi kanseri
***Karaciğer kanseri
***On iki parmak bağırsağı kanseri gibi asrın vebası kanser türlerinin ilk sebebi sigaradır.
***Beyin felci,
***Bunama
***KOAH (Koah, iki hastalığı tanımlar; kronik bronşit ve amfizem)
***Kalp krizi
***Bağımlılık
***Yüksek tansiyon
***Sırt ve bel ağrısı
***İlaçlara karşı bağışıklık
***Gastrit
***Kısırlık
***Düşük yapma
***Erken menopoz
***Kemik erimesi
***İktidarsızlık
***Burger hastalığı
***Diş eti hastalıkları
***Diş kaybı
***Katarakt
***Cilt bozukluğu
***Kalp damar hastalıkları
***Damarları tıkanıklığı
***Sigara iyi kolesterolü düşürür.
***İyileşme güçlüğü
Sigara Bırakmak İçin Yapılması Gerekenler
Boyut olarak ufak gözükse de yarattığı olumsuz durum açısından devasa büyüklükte olan sigarayı bırakmak için birçok çözüm yolu da bulunmaktadır. İnsanın sigarayı bırakmaya kendini şartlaması, sigaranın eninde sonunda bırakılmasına yol açacaktır. Peki, sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakmak için yapılması gerekenler nelerdir? Sizler için derlediğimiz haberimizde sigara bırakma yöntemlerine değindik.
Neden sigarayı bıraktığınızın farkında olun. Sigarayı bırakmak için geçerli sebep ya da sebeplerinizi belirleyin. Kendi sağlığınıza ve ekonominize iyi gelmediği gibi, aileniz açısından da maddi ve manevi zararlara yol açabilir.
İlk günden kesin konuşmayın. Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz ilk günde "bu iş kesin bitti" psikolojisine bürünmeyin. Unutulmamalıdır ki, sigara içerdiği yüksek nikotinle yıllar boyunca sizi kendisine alıştırmıştır. Temkinli adım atmakta fayda vardır.
Uzmanlara danışın. Sigara bırakmada yardım almaktan çekinmeyin. Gerekirse konu ile ilgili uzmanlardan, doktorlardan yardım isteyip ilaç önerisi alın.
Psikolojik destek almaya hazır olun. Sigarayı bırakmanın maddi halden ziyade manevi yöne ilişkin bir olgu olması, sigarayı bırakma sürecinde sizi psikolojik olarak sarsıntılara açık hale getirebilir. Bu süreçte aileniz, eşiniz, dostunuz veya çeşitli uzmanlardan psikolojik yardım alabilirsiniz.
Çevrenizi sigaralardan arındırın. Çalıştığınız ofiste çekmecenizde veyahut evde masanın üstünde… Sigaranızı bırakmadan önce sigaranızı nerelere koyduğuysanız sigaraları alın ve çöpe atın. Gözünüzün önünde sigara tutmayın.
İlk problemde sigaraya dönmeyin. Günlük hayat içerisinde karşılaştığınız ilk zorlukta sigarayı çözüm yolu olarak görmeyin. Alternatifleri belirleyin. Tespih çekmek, çekirdek çitlemek, müzik dinlemek ya da sakız çiğnemek… Doğru olanı belirleyin!
Ödül mekanizması oluşturun. Sigarayı bırakma eyleminden sonra belirli aralıklarla (her geçen hafta, her geçen ay, her geçen yıl gibi) kendinizi ödüllendirin.
Sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakmanın yolları nelerdir?
Sigara içme alışkanlığı olan kişiler için bırakması en zor alışkanlıklardan biri olan sigara, başta kanser, felç ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok çeşitli hastalığa sebep oluyor. Vücudun bağışıklık sistemini çökerten sigara alışkanlığını bırakmak için ise sabırlı olmak gerekiyor. Peki sigara nasıl bırakılır? İşte sigara bırakma yöntemleri...
***Sigaranın vücutta oluşturduğu olumsuz etkiyi silmek için günde 2.5-3 litre su için.
Kansere, felce ve kalp hastalıklarına sebep olan bu kötü alışkanlığı bırakmak için uzmanlar şunları öneriyor: "Sağlığınız için 3 hafta sabredin, sigara bir alışkanlıktır; alışkanlığınızı değiştirmek için yeni alışkanlıklar edinin"
Sigara içmek birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.
Sigarayı bırakmak onu alışkanlık haline getirenlerin en zorlandığı konulardan biri. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Dünyada 1 milyar 100 milyon insan sigara içiyor. Yılda 6 milyon insan da tütün tüketimi nedeniyle hayatını kaybediyor. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, sigaranın beynin sürekli tekrarlanan bir alışkanlığı olduğunu belirterek insan hayatına mal olan alışkanlığı terk etmek ve sağlık için sabretmek gerektiğini ifade etti.
Sigarayı bırakın; kahveyi, çayı terk etmeyin
Sayın, sigarayı bırakmak için şu tavsiyelerde bulundu: “Sigara ile birlikte en çok tüketilenler çay ya da kahvedir. İnsanlar sigarayı bırakırken akıllarına sigarayı getirdiği için çay ya da kahve içmeyi bırakıyor. Aslında bu süreçte çay ya da kahve içmeyi kesmenizi önermiyorum. Özellikle kahve için, ancak sigarayı içmeyin.
Bu durum her tekrarda zihninizi eğitir. Beyninize şunu demiş olursunuz; kahve ile sigara artık bir kombin değil.
Buna alışacağım. Yeni prensibim bu demiş oluyorsunuz. Aksi halde bir süre sonra kahve içmeye karar verdiğinizde beyniniz size kahvenin sigarayla içilmesi gerektiği şeklindeki sağlıksız kodlamayı hatırlatacaktır. Ve belki de yıllar sonra birlikte giden kahve-sigara ikilisi, yine birlikte gelecektir”
2.5 litre su için, suyunuzu lezzetli hale getirin
Sayın, sigara alışkanlığından kurtulmak için düzenli egzersizlerin de iyi geleceğini belirterek şunları söylüyor: “2 saat açık temiz havada yürüyüş ciğerleri tazeleyecektir. Stresi azaltıp, iyi enerji sağlayacaktır. Sigaranın vücutta oluşturduğu olumsuz etkiyi silmek için günde 2.5-3 Litre suyu içmek çok önemli.
Eğer su içmekte zorlanıyorsanız, tadını sevebileceğiniz, keyifle içebileceğiniz bir su bitki karışımı yapabilirsiniz.
İçme suyunuza limon, zencefil, nane konulabilir. Sigara içmek istedikçe başka şeyler için, yani önce ikame yoluna gidin. İlave olarak canınız sigara içmek istediğinde ince dilimlenmiş havuçları, şekersiz bitki çayı eşliğinde yiyebilirsiniz. Hem elinizi de oyalamış olursunuz.”
Patlıcandan uzak durun
Sigarayı bırakırken bol bol A, C, E vitaminleri alınması gerektiğini vurgulayan Işın Sayın, ev yapımı ya da organik salça, havuç, kereviz, limon, kivi, ayva, çiğ zeytinyağı, yağlı yüzey balıklarını düzenli olarak tüketmenin önemli olduğunu işaret etti. Sayın’ın son uyarısı da; sevilen bir yiyecek olan patlıcana! Önemsenecek kayda değer dozda nikotinin sadece patlıcan da bulunduğunu belirten Işın Sayın; vücuda giren nikotini azaltmaya çalışırken, patlıcandan uzak durulması gerektiğini ekledi.
Sigarayı bırakmanın yolları
***Bırakma denemeniz sırasında bol su için ve meyve tüketin
***Çay ve kahve gibi içecekler, sigara içme isteği uyandırıyorsa bunları bir süre azaltın.
***El alışkanlığınız sizi zorluyor ise kalem ye da stres topu ile oynayabilir, ağzınızda kürdan bulundurabilir, şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
***Elinizde küçük bir şişe su bulundurup, içme isteği gelince içebilirsiniz.
***İlk 2-3 hafta, sigara içilen ortamlara girmemeye çalışın. Bir süre sigarayı hatırlatıcı günlük alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyi deneyin.
***Zaman zaman içme isteği gelebilir. Bu istek 3-5 dakika içinde geçer. Atlatmak için meyve ya da çiğ sebze (havuç, salatalık, marul v.s) atıştırın. ***10 kez derin nefes alıp verin.
***Basit egzersiz hareketleri yapın.
***Duş alın.
***Yemek sonrası istek gelirse hemen masadan kalkıp dişinizi fırçalayın, meyve yiyin.
***İş ortamında istek gelirse, ortam değiştirip farklı bir şeyle uğraşın.
***Asla "Bir sigara içsem bir şey olmaz" demeyin. Kendinizi kandırmayın. O bir sigarayı içerseniz, kısa sürede yeniden başlarsınız.
***Bırakabildiğinizi gördüğünüzde 'Korktuğum gibi değilmiş. Demek ki bırakabiliyorum. Ne zaman istesem bırakırım" diyerek yeniden başlamayın."
Türk Aşçı Haberleri Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Vücuttaki Nikotin Nasıl Temiz lenir? Sigaranın Zararları Nelerdir? Sigarayı Bırakmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?” ile ilgili alternatif bir videoların sunumundan da faydalanabilirsiniz.