Geleneksel Türk Mutfağında Haşhaşlı Lokum Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk Mutfağında Haşhaşlı Lokum Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk Mutfağında Haşhaşlı Lokum Nasıl Yapılır? Osmanlı Saray Mutfağında Haşhaşlı Lokum Tarifi, Hamu..

Geleneksel Türk Mutfağında Haşhaşlı Lokum Nasıl Yapılır? Osmanlı Saray Mutfağında  Haşhaşlı Lokum Tarifi, Hamur işi Tariflerinden nefis Haşhaşlı Lokum nereye aittir? Haşhaşın Faydaları Nelerdir?
 
Haşhaşlı Lokum Tarifi
Haşhaşlı Lokum Kullanılan Malzemeler
 
*     5 Su Bardağı Un (Gerekirse + 1 Çay Bardağı Daha)
*     1 Su Bardağı Ilık Su
*     1 Su Bardağı Ilık Süt
*     Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Paket Maya (10 Gr)
*     1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
*     1 Çay Kaşığı Tuz
 
Haşhaşlı Lokum İç Malzemesi:
*     2 Çay Bardağı Haşhaş Ezmesi
*     Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
*     İsteğe Göre Ceviz Kırıkları
 
BALIK YEMEKLERİHaşhaşlı Lokum Yapılış Tarifi
Derin bir yoğurma kabına ılık su ve sütü alın.
Üzerine mayayı ve şekeri ekleyerek karıştırın.
Yoğurma kabına 5 su bardağı un, yarım çay bardağı zeytinyağı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. 
(bu noktada hamur çok yapışkansa azar azar 1 çay bardağına kadar un ekleyebilirsiniz)
 
Yoğurduğunuz hamurun üzerine bir bez örterek 35-40 dakika kadar dinlendirin.
Mayalanan hamuru hafifçe yoğurup gazını alın.
Yağladığınız tezgaha aldığınız hamuru yarım santim kalınlığında dikdörtgen olacak şekilde merdane yardımıyla açın.
Açtığınız hamurun üzerine zeytinyağı ile karıştırdığınız haşhaş ezmesini elinizle yayın, isteğe göre ceviz serpin ve rulo yapın. 
Ruloyu eşit parçalar halinde kesin (3,5-4 cm yeterli).
 
Dilimlediğiniz parçaları yağladığınız tepsi ya da çember kalıba yanyana dizin.
Üzerini örterek 5-10 dakika kadar dinlendirin.
180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. 
Soğuyunca kabından çıkarıp servis yapın.
 
Haşhaşın Faydaları Nelerdir?
Haşhaş tohumlarından çıkarılan yağ, yüksek miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Omega-3 beyin ve kalp sağlığı için büyük önem taşır. Haşhaş özellikle vejetaryenler için bulunmaz bir besin kaynağıdır.
 
Haşhaş tohumu bol miktarda demir, bakır, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko ve magnezyum içerir. Peki, bu mineraller vücutta nasıl kullanılıyor? Hemen açıklayalım: Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler.
 
MUTFAK SANATLARI "MYO"Çinko; sperm üretimi, sindirim ve nükleik asit sentezini düzenleyen, büyüme ve gelişmeyi sağlayan birçok enzimin ko-faktörüdür. Potasyum; kalp hızını kontrol eden, hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir. Manganez ise vücut tarafından kullanılan güçlü antioksidanların ko-faktörüdür.
 
Farklı kullanım alanları olan haşhaş genellikle ağrı kesici özelliği ile bilinir. Kullanım şekilleri de yine amaca göre değişir. Örneğin; haşhaş yaprakları kaynatılarak elde edilen merhem ağrılı bölgelere sürülebilir. Ya da ağız enfeksiyonlarına karşı haşhaş kaynatılarak suyu gargara olarak kullanılabilir. Haşhaş yağı ile vücudunuza masaj yapmak sizi rahatlatır.
 
Tüm bunların yanı sıra haşhaş tohumu ve yağı mutfakta harika tatlar yaratır. Haşhaş tohumunu salatalara, mısır gevreğine ya da yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz.
 
Haşhaş Ağrı kesicidir
Haşhaş, içeriğindeki morfin gibi güçlü uyuşturucu etki gösteren maddeler sayesinde ağrıyı kesmek konusunda oldukça başarılıdır. Direkt olarak sinir sistemini etkileyen haşhaş, vücudun ağrı eşiğini arttırır. Sinirleri gevşeten haşhaş, kişiyi ağrıya karşı duyarsızlaştırarak rahatlatır.
 
MUTFAK TARİHİMİZDENHaşhaş Kolesterolü düşürür
Haşhaş tohumlarında bol miktarda bulunan ‘oleik asit’ ve ‘diyet lifi’ kandaki kötü huylu kolesterol seviyesini düşürerek iyi huylu kolesterolün artmasına yardımcı olur. Yüksek kolesterol birçok kalp hastalığını tetiklediğinden haşhaş tüketimi özellikle ilerleyen yaşlarda daha fazla önem kazanır.
 
Haşhaş Tansiyonu dengeler
Potasyumun, haşhaşın önemli bileşenlerinden biri olduğuna değinmiştik. Potasyum; kalp atış hızı ve tansiyonun dengelenmesinde rol oynayan temel minerallerden biridir. Özellikle hipertansiyon probleminiz varsa haşhaşı gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
 
Haşhaş Kardiyovasküler hastalıkları önler
Haşhaş tohumlarında bulunan zengin yağ asitleri sizi, kalp ve damar hastalıklarına karşı korur. Kalbi güçlendiren haşhaş felç riskini de azaltır. Haşhaşın içeriğindeki potasyumun yanı sıra ‘linolyum asitleri’ kalp krizi geçirme riskini ciddi oranda azaltır.
 
Haşhaş Bağışıklık sistemini güçlendirir
Haşhaşta bol miktarda bulunan demir ve çinko, bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle çinko vücudun bakterilere karşı savaşmasını sağlayan hücrelerin üretimini uyarırken demir oksijenatlar kırmızı kan hücrelerinin üretimini hızlandırır.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIHaşhaş Meme kanseriyle savaşır
Haşhaş tohumu içerdiği ‘oleik asit’ sayesinde meme kanserini tetikleyen genlerin aktivitesini yavaşlatarak meme kanserinin önlenmesine yardımcı olur. Bu harika etkisi haşhaş tüketmenin önemini bir kez daha ortaya koyuyor, ne dersiniz?
 
Haşhaş Sindirim sistemini düzenler
Zengin lif içeriği sayesinde haşhaş sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık problemini çözmeye yardımcı olur. 100 gram haşhaş tohumu 19,5 gram lif içerir -ki bu da günlük lif ihtiyacının % 51’i demektir. Haşhaş tohumunu hazırladığınız salatalara ekleyebilirsiniz.
 
Haşhaş Böbrek taşını önler
Haşhaş tohumlarında bulunan ‘oksalat’, kalsiyumun kandaki emilimini azaltarak böbrek taşı oluşumunun önüne geçer. Bu yüzden vücudun filtresi olarak çalışan böbrek sağlığı için mutlaka haşhaş tüketin.
 
Haşhaş Hücre yenilenmesini hızlandırır
Ayurvedik tıpta (antik Hint sağlık sistemi) macun ya da süt formunda cildi nemlendirmek için kullanılan haşhaş, içerdiği çinko sayesinde hücre büyümesi için gerekli olan proteinlerin üretimini hızlandırır. Hücre yenileyici etkisi çok eski zamanlardan beri bilinen haşhaş, cilt güzelliği için oldukça faydalıdır.
 
OSMANLI ŞERBETLERİHaşhaş Uyku problemlerine karşı etkilidir
Haşhaş tohumlarındaki doğal alkaloidler sinir sistemini rahatlatarak derin bir uyku çekmenize yardımcı olur. Eğer insomniadan ya da uyku düzensizliğinden şikayetçiyseniz, haşhaş tohumu özünü sütle karıştırarak içebilirsiniz. Bu karışım sizi gevşetip kolayca uyutacaktır.
 
Haşhaş Egzamaya iyi gelir
Haşhaşta bulunan ‘linolyum asit’, egzama için doğal bir onarıcıdır. Bunun yanı sıra haşhaş ciltteki iltihaplanmaları azaltır. Cildinizde kızarıklık ya da döküntü problemi varsa haşhaş yapraklarını kaynatarak biraz sütle karıştırın.
 
Krem haline getirdiğiniz bu karışımı cildinize uygulayın. Haşhaş enfeksiyonlara karşı etkili olduğundan hazırladığınız bu kremi cildinizi temizlemek için de kullanabilirsiniz.
 
Haşhaş Enerji verir
Haşhaş tohumları içerdiği demir, omega-3 yağ asitleri ve karbonhidratlar sayesinde size enerji verir. Üstelik demir, oksijenin kanda depo edilmesini sağlayarak ihtiyaç halinde oksijenin kaslara taşınmasına yardımcı olur. Böylece yorgunluk hissetmezsiniz. Eğer egzersiz yapıyorsanız haşhaş tohumlarına bilhassa kahvaltınızda yer verin.
 
Haşhaş Kemik sağlığını destekler
Harika bir kalsiyum ve fosfor deposu olan haşhaş kemiklerinizi güçlendirerek osteoporozun önüne geçer.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler