Osmanlı Mutfak Kültüründe Ve Geleneksel Türk Mutfağında “Tavuk Eti” Önemli Bir Yer Teşkil Eder. Özellikle Osmanlı Saray Mutfağında Kümes Hayvanları Asırlarca Vazgeçilmez Bir Besin Olarak Kullanılmıştır.
Osmanlı Yemek Kültürü, Osmanlı Mutfağı Tarihi, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar Da “Tavuk Yemekleri” Kategorisinde “Sebzeli Tavuk Güveci” Tarifini Türk Aşçı Haberleri Olarak “Nefis Yemek Tarifi” Ni Sizler İçin Hazırladık…
Beyaz Et Nedir? Beyaz Etin Faydaları Nelerdir? Beyaz Et Nerelerde Kullanılır, Osmanlı Ve Türk Mutfağında Beyaz Etin Önemi Nedir? Saray Mutfağında Kümes Hayvanları Ne Kadar Önemlidir? Yöresel Mutfaklarımızda Tavuk Eti Ne Kadar Kullanılır? Bu Soruların Cevabini İlgili Haberimizde Bulacaksınız…
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İçin Hazırlamış Olduğumuz Bu Tarifi Denediğinizde Yorumlar Bölümünde Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşırsanız Çok Seviniriz.
Sebzeli Tavuk Güveci
Sebzeli Tavuk Güveci Kullanılan Malzemeler
* 3 Adet Kuşbaşı Tavuk Göğsü
* 3 Çorba Kaşığı Tereyağı
* Bir Buçuk Çorba Kaşığı Un
* 3 Su Bardağı Ilık Su
* 2 Adet Orta Boy Havuç
* 3 Adet Orta Boy Patates
* 5 Dal Kereviz Sapı
* 1 Adet Orta Boy Soğan
* Bir Buçuk Su Bardağı Bezelye
* Tuz
* Karabiber
Sebzeli Tavuk Güveci Ekmek Hamuru İçin:
* Bir Buçuk Su Bardağı Un
* 1 Adet Yumurta
* 1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
* Tuz
* 1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
* 5-6 Dal Kıyılmış Maydanoz
Sebzeli Tavuk Güveci Üzerine:
* Yumurta Sarısı
Sebzeli Tavuk Güveci Yapılış Tarifi
1 İKİ çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp üzerine tavuğu ekleyin.
Suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine un ekleyin.
Birkaç dakika kavurup üzerine suyu katın.
Tuz ve karabiberini ayarlayın. Suyu
biraz kıvam alana dek karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.
2 Havuç, patates ve kereviz sapını küp doğrayın.
Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını tencereye alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek soteleyin.
Üzerine sırasıyla, patates, havuç, kereviz ve bezelye ekleyin.
Sebzeler yarı yarıya yumuşayınca üzerine tavuğu
ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Tavuklu karışımı küçük güveç kaplarına pay edin.
3 Ekmek için, tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun.
Unlu zeminde merdane ile açın.
Hamurdan güveç kaplarınızdan biraz daha küçük bir bardak ağzı ile yuvarlaklar kesin.
Güveçlerin üzerine birer adet yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
4 Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
Osmanlı Saray Mutfağının Toplumsal Hayattaki Konumu Yazısından Alıntıdır…“Gürer MUT”
Tarihsel olarak bu başlıkta kimi verileri sunarak işe başlamakta yarar var. İlkin giriş bölümünde de belirtmiş olduğum gibi Orta Asya Türklerinin yemek ve yemek gereçlerini belirtmekte yayar var diyebilirim.
İlkin, Orta Asya Türkleri, tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını belirtelim. Orta Asya Türkleri özellikle yemeklerinde en çok buğday ve buğday unu ile yapılan yağlı hamur işlerini ön plana çıkmaktaydılar. Darıdan yapılan boza, Orta Asya Türklerinin ilk gıdaları arasında yer almaktadır. Orta Asya Türklerinde, “av hayvanları” önemli bir yer teşkil etmektedir.
At önemli bir beslenme kaynağı ve ulaşım aracıdır. Eski Türklerin temel yiyeceği, koyun ve süt ürünleridir. Koyunu sırasıyla, keçi ve sığır izlemektedir. Bu hayvanlar süt üretimi için kullanılmaktadır. Türk sofrasında süt tek başına tüketildiği gibi, tereyağı, peynir, yoğurt, ayran, çökelek gibi süt ürünleri ile sütlü yoğurtlu yemek ve tatlılar olarak oldukça çeşitlilik göstermektedir.
Diğer taraftan, Selçuklular kendi devirlerinde yemek çeşitleri, yemek pişirme ve muhafaza teknikleri ile kendilerine has bir mutfak kültürü oluşturmuşlardır. Selçuklularda kuşluk ve akşam (zevale) yemeği adı verilen iki öğü bulunmaktadır. Kuşluk, sabahla öğlen arasında yapılmaktadır. Tok tutan yemekler tercih edilmektedir. Akşam yemeğinde ise çeşit boldur ve hava kararmadan yenmektedir.
Selçuklular döneminde et, un ve yağ yemek alışkanlığının simgesi olarak görülmektedir. Kuzu, erkeç, keçi, at ve tavuk en çok eti yenen hayvandır. Bunlara kuşlar ve balıklar ilave edilebilir. Kesilen hayvanın sakatatının çok tüketildiği Selçuklularda, sebze yemekleri pek tercih edilmemiştir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişmesi, Türk Mutfak kültürüne de yansımıştır. 15. y.y. da yemekler çeşit olarak az ve sade; 16. y.y.’da ise en görkemli yıllarını yaşamıştır. 17. ve 18. y.y.’da da bu görkemli dönem devam etmiş ancak 19. y.y.’da Osmanlı İmparatorluğu’nun fakirleşme sürecine girmesi Türk Mutfak kültürünü de etkilemiştir.
Osmanlılarda mutfak, Saray yaşamının önemli bir parçasıdır.
Padişah ve erkanı ile soylular bir sofra etrafında toplanmayı bir sosyal aktivite olarak görmüş bu yüzden de saray mutfağı daima yenilikler arayan, lezzetli ve zengin türler meydana getiren bir yer olmuştur. Padişah erkânının hoşuna giden yemekleri üretmek ve verilen ziyafetleri daha gösterişli yapabilmek için aşçılar birbirleriyle yarışarak Türk Mutfak kültürünün zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.