Peynirli Kabak Dolması

Peynirli Kabak Dolması

Osmanlı Mutfak Kültüründe Ve Geleneksel Türk Mutfağında “Kabak” Önemli Bir Yer Teşkil Eder. Türk Mutfağında Ve Osmanlı Saray Mutfağında...

Osmanlı Mutfak Kültüründe Ve Geleneksel Türk Mutfağında “Kabak” Önemli Bir Yer Teşkil Eder. Türk Mutfağında Ve Osmanlı Saray Mutfağında Asırların Unutturamadığı Lezzet “Peynirli Kabak dolması” Nasıl Yapılır? Kabağın Faydaları Nelerdir? Mutfak Tarihimizde Ve Yöresel Mutfaklarımızda Kabak Tencere Yemekleri Ve Fırın Yemekleri İçerisinde  Sofraların “Baş Tacı” Kabak Yemeği, Kabak Söğüşü, Kabak Yoğurtlusu, Kabak Kızarması, Kabak Tursusu Ve Bir Çok Farklı Çeşitlerde Yer Alır.  Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İçin Hazırladık…
 
Peynirli Kabak Dolması
Peynirli Kabak Dolması Kullanılan Malzemeler
 
*     5 Adet Kabak
*     Yarım Kg Beyaz Peynir Veya Lor Peyniri
*     Yarım Demet Maydanoz
*     Yarım Demet Dereotu
*     4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
*     Yarım Su Bardağı Su
*     Tuz
*     Karabiber
*     Pulbiber
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIPeynirli Kabak Dolması Yapılış Tarifi
Kabakların kabuklarını tırtıklı bir bıçakla temizleyin. İçlerini kabak oyacağı ile oyun. 
Maydanoz ve dereotunu incecik kıyın. Beyaz peyniri rendeleyip maydanoz ve dereotu ile karıştırın. 
Tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip tekrar karıştırın. 
Peynirli karışımı kabakların içine doldurun. 
 
Kabakları firin tepsisine  dizin. 
Zeytinyağı ve suyu kabakların üzerine gezdirin. 
180 derecede 40 dakika kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. 
Pişen ve hafif üzeri kızaran kabakları servis tabağına alın. 
Yanında sarımsaklı yoğurt da verebilirsiniz.
Dilimleyerek servis yapın.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında “Kabak” Hakkında Bazı Dipnotlar;
Osmanlı’da mutfak kültürünün önemli bir parçası olan nohut, tek olarak pişirildiği gibi, diğer yemeklere de katılmaktadır. Kabak yemeği, nohutlu pilav bu yemeklerden bazılarıdır. 
 
Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi. Kuru fasulye Amerika’dan gelmeden önce börülce ve bakla vardı..!
 
Dernschwam’ın verdiği bilgilere göre  İznik’te hıyar ve kabak üretilmektedir. Mercimek Türklerin en sevdiği yiyecekler arasındadır. Lahana bol miktarda üretilmektedir. İstanbul’un ihtiyacı olan turp Edirne’den getirilmektedir. 
 
OSMANLI VE TÜRK TATLILARIOlivier’e göre Mudanya ve çevresinde patlıcan yetiştirilmektedir.
İstanbul’da çeşitli yerlerde bakla, marul, hindibâ, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. Lubenau, Gelibolu’da yetiştirilen hıyar, turp, soğan ve kabağın İstanbul’a gönderildiğini yazar. İki Fransız gezgin Çanakkale’de lahana, soğan ve marul yetiştirildiğini belirtir.
 
Söz gelimi dolma çeşitlerini şöyle anlatır:
“Taze kabakların, patlıcanların içi oyulur ve ince kıyılmış koyun eti ile doldurulur. Sarımsak, baharat ve tuz ilave edilir, sade suda pişirilir. Bu tür yemeklerin üzerine yoğurt dökerler.
 
“Türkler kimi zaman biraz kıyılmış yağ ve üstüne serpilen hiç pişmemiş pirinçle yapılan bir et yahnisini ikram ederler;
söz konusu yemek, lokmalar halinde, mevsimine göre bağ yapraklarına ya da lahana yapraklarına sarılarak ağzı kapalı bir çömlekte pişirilir”.
Covel yaprak dolmasının tadına baktığını belirtirken, Barkley de Kayseri’de kabak dolması yediğini yazar. 
 
Yemeğin planlamasından sorumlu olan görevli ziyafete renk katmak için üç ara çeşit koymuştu:
kavuçma-i çüban, zırba-ı ‘asel (bir çeşit muhallebi) ve kurutulmuş kabaktan yapılan bir yemek. Doruk noktasına ise hepsi sirke ile hazırlanan koyun paça, işkembe ve baş ile varılıyor, sona doğru şirden mumbar, soğuk söğüş-i guşt (söğüş et), soğuk söğüş-i piliç ve sucuk-ı selhçe (?) geliyordu.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler