Avrupa Konseyinden Gaziantep'e "Şeref Plaketi"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin:-"Dünya barışının ve adaletinin gittikçe zayıfladığı bir dönemde böyle bir ödülü almanın mutluluğunu yaşıyoruz"-"Gaziantep insani ve vicdani olarak büyük bir sınavdan geçiyor"-AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Munuera: -"Gaziantep’in kültürel mirasa sahip çıkması önemli bir başarı"
Gaziantep, Avrupa'daki şehirlere uyumundan dolayı Avrupa Konseyi tarafından, "Şeref Plaketi"yle ödüllendirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şeref plaketi takdim töreninde yaptığı konuşmada, bazı ödüllerin bazı zaman dilimlerinde alınmasının ayrı bir önemi olduğunu belirterek, dünya barışının ve adaletinin gittikçe zayıfladığı bir dönemde böyle bir ödülü almanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.
"Avrupa Şeref Plaketi" ödülünün alınmasında, şehirlerin faaliyetlerine Avrupa’daki belediyeleri ne kadar dahil ettiği, kültürel ve sosyal etkinliklerini ne ölçüde gerçekleştirdiği, uluslar arası gençlik programlarını ve sosyal, kültürel açıdan birlik beraberliğin sağlanması çerçevesinde dezavantajlı gruplara ne ölçüde etki edildiği konularının dikkate alındığına işaret eden Şahin, bu anlamda belediye olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.
Şahin, özellikle AB'nin kuruluş felsefesine dönmesi ve Avrupa'nın bugün kendi içinde yaşadığı İslamofobi, ırkçılı ve popülizm gibi birçok sıkıntının hep birlikte aşılması gerektiğine işaret ederek, "Dünya barışına ihtiyacımızın olduğu bugünlerde biz belediye ve Gaziantep başkalarından beklemeden yolumuza devam etmemiz gerekiyordu. Biz Yunus Emre'nin 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz' anlayışını hem belediye olarak hem Gaziantep olarak yönetim tarzımızın bir parçası yaptık." ifadesini kullandı.
Yola çıktıkları ilk günden bu yana önce insan dediklerine dikkati çeken Şahin, Gaziantep'in insani ve vicdani olarak büyük bir sınavdan geçtiğini anımsattı. Gazi şehirin büyük bir göçle karşı karşıya kaldığını ve 500 bin mülteciye de gönlünü, sofrasını açtığına değinen Şahin, ödül sürecinin Asım Güzelbey döneminde başladığını belirterek kendisine teşekkür etti.
Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Gaziantep'in gelişmiş ekonomik ve sosyal hayatı, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dünyada ömür süren en eski şehirler sıralamasında en önlerde yer aldığını söyledi.
Gaziantep'in değişen ve gelişen dünya ticaret ve sanayi sisteminde kendini entegre ederek ekonomik kalkınmanın model şehirleri arasında yer almayı başardığını belirten Aladağ, Türkiye'nin 9 Ağustos 1949'dan bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen Avrupa Ödüllerinin bu yılki sahiplerinden biri olmanın onurunu ve gururunu yaşadıklarını vurguladı.
AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, yıllarca Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde görev yaptığını belirterek, bu açıdan bugün alınan ödülün kendisi için ayrı bir önemi bulunduğunu bildirdi.
Gaziantep'i tarif etmenin kolay olmadığına işaret eden Şahin, "Gaziantep kolay kolay bir tanıma sığacak bir şehir değil. Gerçekten çok özel, çok müstesna bir şehir. Dünyaya model olabilecek bir şehirdir Gaziantep. Gaziantep bir paylaşım, bir gastronomi ve bir medeniyet şehridir." dedi.
AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera, Gaziantep’e ilk kez geldiğini ancak Ankara’da Gaziantep yemeklerini tattığını ifade etti. Gaziantep ile AB arasında bir işbirliğinin kurulması gerektiğine inandığını vurgulayan Munuera, kültürel mutfak mirasın yaşatılabilmesi için sıkı bir işbirliğinin önemine işaret etti. Etkili çalışmalarından ötürü başkan Şahin’e teşekkür eden Munuera, Gaziantep’in kültürel mirasa sahip çıkmasının önemli bir başarı olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Başkan Şahin, törene katılan AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera ve diğer yetkililere bakır kahve takımı hediye etti. Ardından törene katılanlar "Avrupa Şeref Plaketi" önünde fotoğraf çektirdi. Avrupa Konseyi 2012 yılında "Avrupa Diploması", 2016' yılında da "Avrupa Şeref Bayrağı" ile Gaziantep'i ödüllendirmişti.