Türk Mutfağına Dair 10 Önemli Bilgi
Yüzyıllardan bu yana gelen özümüz, dış dünyaya açılan kapımız, gurur kaynağımız Türk mutfağı... Mezopotamya'ya, topraklarımıza yerleşen ilk uygarlıktan bu yana Anadolu'nun mutfak kültürü her daim diğer devletler tarafından göz önünde bulundurulmuş, merakla takip edilmiş ve en büyük milletler tarafından örnek alınmış; içerisinde herkes, kendine ait bir parça mutlaka bulmuştur.
Pastırması, sucuğu, tereyağı ve nicesi ile Ege'den Doğu Anadolu'ya bizi birbirimize bağlayan bu yemek kültürü, bizim en çok sahip çıkmamız gereken değer ve göz bebeğimiz olmalıdır. Oldukça zengin bir mutfak olan Türk yemek kültürü ve Türk mutfağı yemekleri; Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Arap mutfaklarından esintiler taşır. Türk mutfağına dair oldukça fazla bizlere özgün ve önemli detay bulunmaktadır. Bunlardan birazına burada yer verelim istiyoruz. Bütün şefler buraya! Sizleri ilgilendirecek birkaç dize var bu yazıda!
Türk mutfağının en önemli kısmını
kebap yemekleri oluşturmaktadır. Yasalar tarafından koruma altına alınmış birçok kebap türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra domuz, at, ayı, kurbağa ve salyangoz gibi uç örnekler dışında tüm av etleri, kümes hayvanları, sığır etleri, balıklar ve yüzlerce sebze ve meyve bu mutfakta kendine yer edinmiştir.
Et kültürü yüzlerce yıl boyunca göçebe yaşam sürmemizden bizlere kalan bir kültürdür.
Ege ve Akdeniz kıyısı boyunca peynir, zeytinyağı, çeşitli taze sebzeler ve deniz ürünleri daha sık kullanılırken Anadolu’da bakliyat, tereyağı ve sığır eti yemeklerde daha baskındır.
Karadeniz kıyılarında hamsi, palamut ve istavrit gibi balıklar sıkça pişirilir.
Ayrıca, ıspanak, karalâhana ve mısır en karakteristik sebzelerdir. Geleneksel Türk mutfağında yemeklerde domates yerine sıklıkla erik ve kayısı gibi meyveler kullanılır. Izgara, haşlama ve fırınlama ise en sık kullanılan pişirme yöntemleri arasında gelir. Otantik bir pişirme yöntemi ise tandırdır. Tandırda et yeraltındaki bir kuyunun içinde közleşmiş odun ateşinde saatler boyunca pişirilir. Sonuçta çok yumuşak ve lezzetli bir et elde edilir. Bu lezzetli eti ise bir kere tattığında sürekli bu lezzeti her yediğin yemekte ararsın..
Türk Mutfağında Deniz ürünleri;
ızgara, tava, füme, lakerda, buğulama ve fırınlama yöntemleri ile hazırlanır. Hamsi, istavrit, palamut, çipura, lüfer, levrek ve alabalık en çok tüketilen balıklar arasında gelir. Midye ve karides de genel olarak kıyısı olan bölgelerde tüketilmektedir. Özellikle İzmir ve Antalya dolayları bu lezzetlerin en çok tüketildiği şehirlerdir; bizden söylemesi..
Türk Mutfağında Süt ürünleri mutfağımızda önemli bir yere sahiptir.
Süt, yoğurt, krema, tereyağı ve kaymak sofraların olmazsa olmazları arasında gelir. Çorbalar da sofraların vazgeçilmez değerleri arasındadır. Özellikle kış aylarında yemek her zaman sıcak bir çorba ile başlar. En çok tüketilen çorbalar Tarhana, Ezogelin, Mercimek ve Yayla çorbasıdır. Yoğurt çorbası gibi soğuk servis edilen çorbalar ise yaz aylarında tercih edilir.
İtiraf et; soğuk bir kış sabahında içtiğin tarhana çorbasının tadını başka hangi yemekte bulabilirsin ki?
Ana yemek olarak güveçte sebzeler, av ya da kümes etleri, balık ya da sığır etli yemekler tercih edilir. Bu yemeklerde baharat ve çeşniler önemli rol oynar. Baharat, bu kültürü temsil eden en önemli değerlendendir.
Salatalar yöreden yöreye farklılık göstermekle beraber mevsim yeşillikleri, kuru yemişler, soğan ve domates sık kullanılan malzemelerdir. Salataların sosu mutlaka zeytinyağı, limon ve sirke ile hazırlanır.
Türk Mutfağına Dair Bilinmesi Gerekenler
Türkiye’nin milli ve ulusal mutfağı olan Türk mutfağı, Osmanlı kültürünün mirasıdır. Balkan ve Ortadoğu mutfağından etkilenen aynı zamanda bu mutfakları da etkileyen Türk mutfağı; yöresel olarak farklılıklar gösteren, geniş bir coğrafyaya yayılan, farklı yemek kültürlerinin bir araya gelmesiyle oluşan dünyadaki hatırı sayılır mutfak kültürlerinden birini oluşturmaktadır.
Karadeniz mutfağı, Doğu mutfağı ve Ege mutfağı gibi her bölgenin kendine has yemek kültürü vardır. Sizler için Türk mutfağını farklı başlıklar altında inceledik. Eğer Türkiye’de yaşamak istiyorsanız bu bilgilere mutlaka göz atmalısınız.
Türk Mutfağında Çorbalar
Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında olan çorbalar, ana yemek öncesinde tercih edilir ve birçok farklı çorba çeşidi bulunur. Mercimek çorbası, tarhana çorbası, ezogelin çorbası, ayran aşı çorbası, analıkızlı çorba gibi çorbalar Türk mutfağında en fazla tercih edilen çorba türleridir. Sayısız miktarda çorba türü bulunan Türk mutfağında sebzeler, etler ve baklagiller çorbaların ana malzemeleridir.
Türkiye’de en meşhur çorbalar arasında ise işkembe çorbası bulunur. Özellikle de gece geç saatlerde tercih edilen işkembe çorbası alkolün etkilerini azaltır ve alkolden kaynaklı baş ağrılarını önler. Bu yüzden de akşam eğlencesi sonrası kesinlikle işkembe çorbası tercih edilir.
Türk Mutfağında Et Yemekleri
Türk mutfağında etin vazgeçilmez bir yeri vardır. Özellikle de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağındaki tüm yemekler neredeyse etlidir. Akdeniz ve Ege mutfaklarında ise etli yemekler biraz daha azdır. Türk mutfağında et yemekleri; kebaplar, köfteler ve tencere yemeklerinden oluşmaktadır.
Kebap, lahmacun, pide, yahni ve haşlama gibi türlerde et yemekleri yapılmaktadır.
En çok tercih edilen et türünü ise kebaplar oluşturmaktadır. Adana kebabı ile Urfa kebabı Türkiye’nin en meşhur kebap çeşitlerini oluşturur. Ayrıca Türkiye’nin dünyada en çok tanınan döner kebabı da et yemekleri arasına girer ve oldukça leziz tatlar arasında yer alır.
Türk Mutfağında Sebze Yemekleri
Türk mutfağındaki sebze yemekleri genellikle Akdeniz ve Ege mutfağının ağırlıklı olarak bulundurduğu yemek çeşitleridir. Dolmalar, sarmalar, türlüler ve zeytinyağlılar Türk mutfağındaki en çok tercih edilen sebze yemeklerini oluşturmaktadır.
Bazı bölgelerde sebze yemekleri etli de yapılmaktadır. Örneğin yaprak sarması yemeği zeytinyağlı yaprak sarması olarak yapıldığı gibi etli yaprak sarması da Türk mutfağında oldukça fazla yer kaplayan yemekler arasındadır.
Türk Mutfağında Hamur İşleri
Mantı, börek, etli ekmek, lahmacun ve pideler Türk mutfağındaki hamur işleri olarak sayılabilir. Yöresel olarak çok zengin bir yemek türü olan hamur işleri kızarmadan fırında pişirilmeye kadar birçok farklı yöntemle hazırlanmakta ve oldukça fazla çeşitlilik sunmaktadır.
Türk Mutfağındaki İçecekler
Her mutfağın kendine özgü içecek kültürü bulunur. Türk mutfağında dünyanın her yerinde bulunan gazlı içecekler ve meyve suları temel içecekler olurken tamamen Türk mutfağına özgü içecekler de bulunmaktadır. Yoğurdun sulandırılması ve karıştırılmasıyla elde edilen Ayran Türk mutfağına özgü bir içecektir ve Türklerin milli içeceğidir. Kefir, şerbet, şalgam ve turşu suyu da Türk mutfağında en çok tercih edilen içecekler arasındadır.
Türk mutfağında sıcak içecekler arasında ise demleme çay ile Türk kahvesi sayılabilir.
Türk Mutfağında Tatlılar
Çok geniş bir çeşitlilik gösteren tatlılar, Türk mutfağında oldukça fazla sayıda karşımıza çıkmakta ve Türk mutfağı dünya mutfakları arasında en çok tatlı türü olan mutfak olarak bilinmektedir.
Hamurlu tatlılar olarak lokma, kadayıf, baklava, sütlü tatlılar; keşkül, sütlaç, muhallebi kazandibi, hoşaflar, kompostolar, helvalar ve daha birçok farklı tatlı türü Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarını oluşturmaktadır.
Türk mutfağının dünyada en çok tanınmış tatlısı ise farklı çeşitlerde ve tatlarda üretilen baklavadır. Çok ince şekilde hazırlanmış yufkaların arasına ceviz ve fıstık atılarak yapılan ve şerbetli bir tatlı olan baklava geleneksel Türk lezzetleri arasında bulunmakta ve yüzyıllardır Türk lezzeti olarak literatürdeki yerini korumaktadır.