Özellikle doğu illerimizde yöresel mutfaklarımızdan olan Diyarbakır mutfağı, Van mutfağı, Urfa ve Antep mutfağında Ciğer şiş kebabı vazgeçilmez yemek menüleri içerisinde yer alır.
Ciğer Şiş Kebabı Tarifi
Ciğer şiş kebabı kullanılan Malzemeler
* 1 kilogram kuzu ciğeri
* 300 gram kuyruk yağı
1 çay kaşığı tuz
* 1/2 çay kaşığı kimyon
* Ciğer şiş kebabı Servisi için:
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı sumak
Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdürun.
Kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız kuzu ciğerini küçük parçalar halinde kesin.
Tuz ile harmanlayın.
Kuyruk yağını ciğerlerle uyumlu olacak şekilde kesin.
Ciğer parçalarını çöp şişlere geçirmeye başlayın.
İki parça ciğer, bir parça kuyruk yağı, iki parça ciğer, bir parça kuyruk yağı...
İki ya da üç parça ciğerin ardından bir parça kuyruk yağı takın.
Aynı işlemi tüm şişlere uygulayın.
Ciğer şişleri mangal ateşinde ters yüz edip her tarafı kızarana kadar pişirin.
Kömür ya da mangal ateşinde renk alana kadar kızaran ciğer şişler kimyon ve sumaklı kuru soğanla buluşup afiyetle yenmez mi?
Kimyon serpip yufka ekmekleri eşliğinde sıcağı sıcağına servis tabaklarına aldığınız ciğer şişleri,
piyazlık doğradıktan sonra sumakla harmanladığınız kuru soğanlar eşliğinde servis edin.
Ciğer şiş kebabı Servis Önerisi
Piyazlık doğradığınız kuru soğanları, yüksek ateşte soteledikten sonra baharatlarla çeşnilendirip ciğer şiş yanında servis edebilirsiniz.
Yanında bol köpüklü buz gibi bir bardak ayran içiniz.
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve uygulamasını uygun bulduğumuz “Ciğer Şiş Kebabı” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…
Sakatat Tüketmenin Faydaları
Yeni gelişmeler sakatat tüketmenin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanan sakatat yemeklerinin, başta vitamin ve mineral deposu olduğu ve insan sağlığı için önemli olduğu uzmanlar tarafından önemle vurgulanıyor..
Osmanlı saray mutfağında ve geleneksel Türk mutfak kültüründe sakatat yemekleri hatırı sayılır derecede fazladır. Özellikle yöresel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda ciddi anlamda tüketilen sakatat çeşitleri bulunmaktadır. Sakatat yemekleri geleneksel bir lezzettir.
Karaciğerin tahmin ettiğinizden daha çok faydası var
Karaciğer, sadece 116 kaloriye sahip olmasına rağmen A vitamini ve B12 vitamini açısından günlük alınması önerilen değerin iki katından daha fazlasını içeriyor. Ayrıca tavuk karaciğindeki folat ve riboflavin (B2), kişinin her gün ihtiyacı olan ortalama miktarın %100'ünden fazlasını sağlayabiliyor. Tavuk karaciğeri ayrıca yüksek miktarda B6 vitamini, niasin (B3 vitamini), pantotenik asit (B5 vitamini), demir, fosfor, selenyum ve bakır içeriyor.
Böbrek, kanser riskini azaltıcı etkiye sahip olabiliyor
İnek böbreğinin içerisinde oldukça fazla B12 ve B2 vitamini bulunduruyor. Ayrıca yüklü miktarda bulundurduğu selenyumla birlikte bağışıklığı artırarak kansere ve oksidatif strese karşı savaşabiliyor.
Uykuluk İçerisinde bulundurduğu yüksek C vitaminiyle vücuda bağışıklık kazandırabiliyor. Bağışıklığı artırarak kanser riskini azaltıcı miktarda C vitamini bulunduruyor. Yağ oranı yüksek olan uykuluk dikkatli miktarda yenilmeli.
Dil günlük mineral ihtiyacının bir kısmını karşılayabiliyor.
Diğer sakatatlardan biraz daha fazla kaloriye sahip olmasına rağmen günlük alınması gereken B12 vitamininin 3/4'ünü; niasin, riboflavin ve çinkonun da dörtte birini içeriyor.
Beyin omega-3 içeriğiyle sinir sistemini geliştirebiliyor.
Beyin yüksek miktarda omega-3 ve bazı vitaminleri içeriyor. Fakat çok yüksek olan kalori değeri sıkıntı yaşatabileceğinden özellikle kalp ve kolesterol hastalarına önerilmiyor.
İşkembe içeriğindeki B12 vitaminiyle kalp rahatsızlıkları riskini azaltabiliyor. İçerdiği selenyumla troide karşı koruyup çinko ve fosforla birlikte kansere karşı savaşabiliyor. Kalori miktarı yüksek olduğundan tüketim limiti önemli.
Kemik suyu bağırsak rahatsızlıklarının iyileşmesinde ve büyüme hormonlarının sağlıklı çalışmasında etkili olabiliyor. Uzun süre kaynatılıp tüketilen kemik suyunun ayrıca reflüyü tedavi edici etkisi olabiliyor.
Taşlık, sağlıklı göz ve karaciğere sahip olmanıza yardımcı olabiliyor. İçerdiği B2 ve B3 vitaminiyle göz, cilt ve karaciğere iyi gelebiliyor. Yüksek kalorili olduğundan yeme limitine dikkat edilmesi gerekiyor.
Dalak içinde bulundurduğu Demir mineraliyle kansızlığa karşı savaşabiliyor.
Yanında yiyeceğiniz yeşillikle birlikte etkisini artırabilirsiniz.