Evliya Çelebi'nin Diliyle ;
Bitlis'te yapılan savaştan sonra Hakkarili askerler, sütlü darı aşlarını pişirmek için, ganimet olarak aldıkları dört çuval "ud " ve "sandal''ı odun sanarak yakınca ateşten çıkan yoğun koku etrafa yayılır. Yakalanarak paşanın önüne çıkarılırlar; orada bulunan kişiler olayı duyunca gülmeye başlar ve paşa da, askerler ud ve sandal'ın değerini nasıl bilsinler diyerek onları serbest bırakır [IV 159].
İkinci olay bunun hemen sonrasında geçiyor. İsyancı Bitlis Hanı'nın hazinesi mezatla satılırken malların arasında kebbad, emlec, zencefil, cevz-i bevva, Züngül gibi çok çeşitli reçel ve murabbalar ( ....) bulunuyor. Mezata katılanlar, "Aya bu nedir, çaşn-i helal midir?" diyerek daha önce bilmedikleri bu yiyeceklerin tadına baka baka bütün küp ve kaplarını boşalttıklarından mezatta satılacak hiçbir şey kalmıyor [I 159].
Evliya Çelebi, bütün ordunun o gün tatlı yediğinden herkesin tatlı ve ballı sohbet edip firar eden hana dua ettiğini söylüyor.
Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklarımızdan Olan Kilis Mutfağından Züngül Tarifi
Kilis Mutfağından Züngül Malzemeler:
* 500 Gr. Üzüm Bastığı,
* İki Su Bardağı Un,
* Bir Yumurta Ya Da Bir Kaşık Kabartma Tozu,
* İki Su Bardağı Zeytinyağı,
* Bir Çay Kaşığı Tarçın.
Kilis Mutfağından Züngül Hazırlanış Tarifi :
Un, yumurta, kabartma tozu karıştırılarak bulamaç yapılır.
Kare şeklinde avuç içi kadar kesilen üzüm bastıkları, hazırlanan bulamaç hamuruna batırılarak, kızgın zeytinyağında kızartılır.
Servis tabağına alınarak, üzerine çekilmiş ceviz içi veya yeşil fıstık serpilir.
Arzuya göre tarçın serpilerek servis yapılır.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Cevizli Zingıl Tatlısı Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli tatlı tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Bölgesel Mutfaklar ve Yöresel Mutfaklarımızdan Kilis Mutfağı Nedir? Kilis Mutfağının Özellikleri Nelerdir? Kilis Yemeklerini Biliyormusunuz? Tüm Bunların Cevabını Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İcin Araştırdık.
“Kilis Yemekleri, Zengin Türk Mutfağının Özelliklerini Taşımakla Birlikte, Halep Mutfağının Özelliklerini De Yansıtır. Ön Planda Yağlı, Baharatlı Yemekler Olduğu Gibi, Zeytinyağlı Yemekler De Kilis Mutfağının Vazgeçilmez Türlerindendir.” (Süleyman Tapsız Kilis Valisi)
Türklerin yemek kültürüne bir göz attığımız zaman, genelde et merkezli olup; ot, süt, ekmek, bal, yumurta, yoğurdun temel besinler olduğunu görürüz. Eski Türklerde yemek toplumsal yaşamın bir parçası olmuş ve TOY denen şölenlerde yemek ve içki ikram edilmesi bir gelenek haline gelmiştir. Toplu olan yemeklerde, hükümdar ve beylerin halka yemek yedirmeleri, yiyeceğin toplumsal konumuna göre paylaşılması anlamına gelmektedir.
Eski Türkler ekip biçmenin yanı sıra, göçebe yaşamın bir parçası olan hayvancılıkla da uğraşmıştır. O bakımdan temel besin maddeleri yoğurt, süt, et, yağ ve peynir gibi hayvansal ürünlere çok önem vermiştir. Bununla birlikte ekmek, hamur ve bulgura dayalı yemek çeşitlerinin ana öğesini un ve et oluşturmuştur.
Şimdi gelelim Kilis yemeklerine. Önce tarafıma intikal ettirilen “KİLİS YEMEKLERİ” kitabının bastırılmasında öncülük gösteren Kilis Valimiz Sayın Süleyman TAPSIZ’ı, Kilis İl Turizm ve Kültür Müdürü Sayın Abdullah ALDEMİR’i, İl Özel İdare Sekrateri Sayın Mustafa BOLAT’ı ve bu kitabı emek vererek hazırlayan Raife Tuncay BELGİN’i candan kutluyorum.
Kilis mutfağı denince gerek pişirme yöntemleriyle, gerek araç ve gereçleriyle, gerekse Kilis insanının damak tadıyla kendine özgü bir mutfak zenginliği ile doyulmaz bir yemek kültürünün varlığını görmekteyiz. Dünyanın ünlü mutfaklarından biri olan Türk mutfağının ana köklerinden birini oluşturan Kilis mutfağı, Halep mutfağı kültüründen de yararlanarak kendini daha da geliştirmiştir.
Ayrıca Kilis yemek ikramları doğum yemeği, düğün yemeği, bayram yemeği, ölüm yemeği, evlenme yemeği, dostluk yemeği gibi çeşitlilik göstermesi nedeniyle, Kilis yemek kültürünün çeşitliliğini ve lezzetini daha da arttırmıştır.
Bu gün bir marka olma aşamasına gelmiş bulunan Kilis yemek ve tatlılarının tanıtılması konusunda, gerek Kilis İl Turizm ve Kültür Müdürlüğünce, gerek Kilis Belediye Başkanlığınca ve gerekse sivil toplum kuruluşlarınca ele alınacağına ve sağlam bir yapı oluşturulacağına inanıyorum.
Nasıl ki kültür, bir toplumun kimliğini oluşturuyorsa, tam 239 sayfadan meydana gelen “KİLİS YEMEKLERİ” kitabında, mevcut yemek çeşitleri de Kilis’in kimliğini oluşturmaktadır. O nedenle Kilis yemek kültürünün yanı sıra, diğer kültür değerlerimizin de ele alınması ve tanıtılması dileklerimle…