Sulu Köfte ( Sulu Köttü) Tarifi

Sulu Köfte ( Sulu Köttü) Tarifi

Yöresel Mutfaklarımızdan Afyonkarahisar ve çevresine ait Geleneksel Türk mutfağındaki sebzeli yemeklerimizden ileri gelenleridir. Zaman zaman Osmanlı saray mutfağının...

Sulu Köfte ( Sulu Köttü)  ; Yöresel Mutfaklarımızdan Afyonkarahisar ve çevresine ait Geleneksel Türk mutfağındaki sebzeli yemeklerimizden ileri gelenleridir. Zaman zaman Osmanlı saray mutfağının da özel menüleri arasında yerini almıştır. Geleneksel olarak günümüzde basta Afyonkarahisar ve çevresinde olmak üzere Kıymalı Yemekler kategorisinde bir çok bölgemizde de ilgili özel restoranlarda ve ahali de ise halen geleneksel adetleri yasatan aileler tarafından  halen yapılmaktadır.
 
Sulu Köfte ( Sulu Köttü) Tarifi - Afyonkarahisar
Sulu Köfte ( Sulu Köttü) Tarifi Kullanılan Malzemeler : 
 
*    250 Gr. Dana Kıyma 
*    1 Su Bardağı Düğü (İnce Bulgur) 
*    1 Orta Boy Soğan 
*    1 Adet Yumurta 
*    Yarım Demet Maydanoz 
*    1 Yemek Kaşığı Salça 
*    1 Tatlı Kaşığı Tuz 
*    1 Tatlı Kaşığı Karabiber 
*    1 Çay Kaşığı Karbonat 
 
Sulu Köfte ( Sulu Köttü) Tarifi Hazırlanışı: 
Soğan rendelenir. Maydanoz ince ince kıyılır.
Kıyma, düğü, yumurta, karbonat, maydanoz ve soğan karıştırılarak iyice yoğrulur.
Daha sonra tuzu ve karabiberi eklenerek tekrar yoğrulur. 
 
Özleşen harç, misket büyüklüğünde toplar haline getirilir.
Diğer tarafta yağda soğan ve salça kavrulur.
Üzerine köftelerin üzerini örtmeye yetecek kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. 
Kaynamaya başlayınca hazırlanan köfteler ilave edilir. Orta ateşte pişirilir.
 
Afyonkarahisar Mutfağı Nedir? Afyon Mutfağı Yemekleri Nelerdir? Afyon Mutfağının Özellikleri...
Her yöreye has mutfakların tatlarını, yemeklerini sizlerle paylaşmaya devam ederken sıra Afyon mutfağında...
 
Afyon Mutfağı’ nın genel temasına bakacak olursak et yemekleri, hamur işleri ve sebze yemeklerinden oluşan bir mutfakla karşılaşırız. Patlıcan Afyon mutfağında en çok kullanılan sebzeler arasında başı çeker. Yemeklerde, özellikle yörede yetişen ve mor patlıcan tercih ediliyor. Afyon’ da patlıcandan 20 fazla yemek yapılır. Bunlardan bazıları: 
 
Patlıcan Böreği, Nohutlu Patlıcan, Kavurmalı Patlıcan Kebabı, Patlıcan Küllemesi, Patlıcan Dolması, Patlıcan Kızartması, İmam Bayıldı, Patlıcan Köftesi, Patlıcan Çöp Kebabı, Patlıcan Ezmesi, Patlıcan Pilakisi, Etli Patlıcan Sarması, Etli Patlıcan Yahnisi, Patlıcan Doğraması, Patlıcanlı Pilav, Patlıcan Oturtma, Hünkar Beğendi, Patlıcan Gömmesi, Patlıcan Turşusu, Patlıcan Sırt Dolması olarak örneklendirilebilir.
 
Afyon’ daki bunca yemek zenginliği yerli halkın çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Türkmenler, Çerkezler, Azerilerden oluşan yerel halk sayesinde bu zenginliğe kavuşan Afyon mutfağı yapı itibari ile Ege Mutfağı’ ndan farklılaşarak İç Anadolu Mutfağı’ na yakınlaşmıştır. Afyon mutfağında, et yemekleri uzun sürede, kendi yağında pişirilir. Bulgur ve nohut en çok kullanılan yiyecekler olup, yemeklerde yağ olarak “don yağı” kullanılır. Hamur işleri, Afyon mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır ve haşhaş ile zenginleştirilir.
 
Afyonkarahisar mutfağı geleneksel lezzetleriyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Özellikle hamur işlerinde haşhaş ve haşhaş yağı kullanımı yaygındır, yemeklerde ise etin özel bir yeri vardır. Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü (ince çekilmiş bulgur) yemeklerde çokça kullanılmaktadır. Afyonkarahisar mutfağında 20'den fazla çeşitte yemeği yapılan patlıcanın özel bir önemi vardır. "Patlıcan böreği" ise Afyonkarahisar'a özgüdür. Afyonkarahisar'da özel günlerde kurulan meydan sofralarında toplu yemek yenir ve bu yemeğe "sıra yemeği" adı verilir. 
 
Sıra yemeğinde yemek çeşidi, verilen davetin özelliğine göre 10-15 çeşit yemekten 40 çeşit yemeğe kadar çıkabilmektedir. Sıra yemeğinin sonunda, sindirimi kolaylaştırması için "bamya çorbası" verilmesi de Afyonkarahisar'a özgü bir gelenektir. Afyonkarahisar'ın yerel lezzetleri arasındaki çorbalardan sakala çarpan, toğga, 
 
Göce tarhanası; et yemeklerinden bütüm et, ramazan kebabı, paçık, duvaklı; sebze yemeklerinden patlıcan böreği, ilibada dolması, patlıcan, pırasa, maydanoz, kabak ve düğülü musakkaları, düğülü yaprak dolması ve ekşili bamya tadılması gereken lezzetlerdir. Hamur işlerinde de arabaşı, ağzı açık, bükme, haşgeşli (haşhaşlı) börek, ocak bükmesi, katmer, cızdırma ve öğmenin ayrı bir yeri vardır. Afyonkarahisar'a özgü kaymak ve kaymaklı ekmek kadayıfı da sofraların vazgeçilmez lezzetidir.
Kaymak.
 
Afyonkarahisar'a özgü bir süt ürünüdür. Manda ve inek sütünden elde edilen kaymağın makbul olanı daha lezzetli ve dayanıklı olması nedeniyle manda sütünden yapılanıdır.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler