Yahudı Kıftesı (Masluka) Tarifi
Yahudı Kıftesı (Masluka) Tarifi'nin Malzemeleri
Yahudı Kıftesı (Masluka) Tarifi'nin Köftesi:
* 750 gr ciriş,
* 1 çorba kaşığı isot,
* 1 çay kaşığı tuz.
Yahudı Kıftesı (Masluka) Tarifi'nin içi:
* 1/2 kg kıyma et,
* 1 tatlı kaşığı domates salçası,
* 1 cay kaşığı karabiber,
* 1 çay kaşığı tarcın,
* 1 çay kaşığı tuz,
* 1 tatlı kaşığı isot,
* 1 adet orta boy kuru soğan,
* yarım bağ maydanoz.
* Malzemelerin içine, ayrıca bir çay bardağı köftelik bulgur da konulabilir.
Haşlamak için:
* 3 çorba kaşığı sadeyağ,
* 1 çorba kaşığı domates salçası.
Yahudı Kıftesı (Masluka) 'nin Yapılış Tarifi
Cırış 2 saat kadar ıslatılır. Önce iç malzemeleri karıştırılıp yoğrulur, hazır bekletilir.
Çırış, isot, tuz bir yoğurma kabına alınarak köftesi su ile yoğrulur.
Köfteden bir sıkım alınır, içi oyulur, iç karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar içine konur ve ağız kısmı kapatılır.
Yumurtadan biraz küçük uzun oval ve biraz basık şekil verilir.
Ayrı bir tencerede yağ eritilir. 10 su bardağı su, içine biraz salça ekleyerek kaynatılır.
Kaynayınca hazırlanan köfteler suya atılarak haşlanır. içinin pişmesi için iyi haşlanmalıdır.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Yahudı Koftesı” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Türkiye Cumhuriyeti Dönemi’nde yemekler, Anadolu’da daha önce yaşamış tüm topluluk ve devletlerin mutfak kültürlerinin harmanlanması ve etkileşimi ile oluşan yemeklerdir. Önceki toplumların ve devletlerin bir sonraki mutfak kültürünü etkilememesi düşünülemez. Çünkü uzun zaman aynı yerde iç içe yaşayan toplumların birbirinden etkilenmesi kaçınılmazdır.
Domates, biber, patates, mısır, hindide olduğu gibi Ege ve Akdeniz Bölgesinde yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, önceleri saray ve konak mutfaklarında yapılan yemeklerde kullanılırken daha sonra lokanta ve halk mutfağında yer alarak yaygınlaşmış ve hemen her yörede zeytinyağı yemeklerde kullanılmaya başlanmıştır. İletişim ve teknolojik gelişmeler arttıkça bir yöreye özgü olan yemek, bir miktar yapılış şekli ya da farklı tatlandırıcılar kullanılarak yapılabilmiş, hatta farklı olarak bile adlandırılabilmiştir (Baysal, 2002; Merdol Kutluay, 2012).
Öte yandan, eğitim ve teknolojideki gelişmeler Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürünü çeşitli şekillerde etkilemiştir. Şöyle ki yağların rafinasyon tekniklerinin gelişmesine bağlı olarak tereyağı ve iç yağının yerine margarin ve çiçek yağları, bal ve pekmezin yerine şeker, tam buğday unu yerine beyaz un almaya başlamıştır. Konserve, hazır gıdaların ve gıda katkı maddelerinin piyasaya sürülmesi, mutfak kültürünü etkilemiştir. Seksenli yıllardan sonra bitki ve hayvan yetiştiriciliğinde büyüme hormonları, antibiyotikler ve aşırı suni gübre kullanımı yaygınlaşarak devam etmiştir.