Laz Böreği Tarifi (Rize/Ardeşen)

Laz Böreği Tarifi (Rize/Ardeşen)

Karadeniz Mutfağının Bazı Özellikleri Nelerdir? kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Akdeniz kıyıları da Toros dağları ile kordon...

Karadeniz mutfağından Laz Böreği Tarifi (Rize/Ardeşen) 
Laz Böreği Tarifinin Malzemesi
 
*  Beş yumurta, 
*  yedi su bardağı süt, 
*  bir çay bardağı kadar pirinç unu ve nişastası, 
*  bir buçuk su bardağı şeker, 
*  alabildiği kadar buğday unu, 
*  tuz, 
*  yufkanın aralarına sürmek için tereyağı. 
 
Yöresel Mutfaklardan Laz Böreği Tarifinin Yapılışı: 
Böreğin malzemeleri karıştırılarak bir hamur elde edilir. Hamur yirmi parçaya ayrılır.
Yirmi tane yufka açılır. Yufkalar onon şeklinde ikiye ayrılır. 
Böreğin kalbi olan muhallebisi, yufkaların aralarına konulacaktır.
 
Geleneksel Türk Mutfağında Laz Böreğinin Muhallebi ise şöyle hazırlanır:
süt ve şeker bir kapta kaynatılır.
İçine az tuz konulur.
Başka bir kapta bir bardak soğuk süt içine dört yumurta sarısı ve buğday unu katılarak iyice çırpılır.
 
Piştikten sonra içine biraz karabiber serpilir. 
On hamur açıldıktan sonra aralarına bol bol tereyağı sürülür.
Üst üste konulur ve üzerine soğumuş muhallebi dökülür.
Sonra on hamur daha açılır, aralarına tekrar tereyağı sürülerek muhallebinin üzerine dizilir.
 
Arzu edilen şekilde kesilerek tereyağı sürülür üzerine ve fırına verilir. 
Böreğin tatlı olmasını sağlayan en önemli nedeni şerbetidir.
 
Karadeniz mutfağından Laz Böreğinin Şerbet ise şu şekilde yapılır:
Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan şerbet, tepsi sıcak olunca şerbet ılık olmak şartıyla böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır. 
 
Laz böreğinin nereden geldiği ve yapılışının nasıl olduğu konusunda rivayetler vardır.
Bazıları Rusların bu böreği Paris’ten alıp Kafkasya’ya götürdüklerini, Türklerin de “laz böreği” adı altında millileştirdiklerini söylüyor.
Birçok Karadenizliye göre ise Laz böreği şöyle oluşmuştur.
 
Börek yörede ilk kez Karadenizli bir kaynana tarafından yapılmıştır.
Gelin kaynanasına çok kızgındır ve şerbet kaynatıp kaynanasının üstüne dökmek istemektedir.
Ancak kaynamış şerbeti kaynanasına dökmeye kıyamaz ve şerbeti kaynanasının yaptığı böreğin üzerine döker.
Böylece börek tatlı haline gelir.
 
Tatlı özellikle Karadenizliler tarafından çok sevilir.
Özel günlerde festivallerde vs. sevilerek yapılan, tüketilen yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulan bu tatlının gün geçtikçe de yayılma alanı genişlemektedir. 
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Laz Böreği Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Karadeniz Mutfağının Bazı Özellikleri Nelerdir?
Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Akdeniz kıyıları da Toros dağları ile kordon şeklinde kuşatılmıştır ama dağlar ile deniz arasında tarıma elverişli geniş araziler bulunur. Karadeniz'de tarım için elverişli düzlük alanlar yoktur. Dolayısıyla bölgede yerleşim ve hayat oldukça zor şartlar altında gerçekleşir.
 
Öncelikle iklim, Akdeniz'deki gibi cömert değildir. Böyle zor şartlar altında yaşayan Karadeniz insanı zaman içinde diğer kıyı coğrafyaları ile kıyaslanamayacak bir mutfak kültürü yaratır.
 
Hamsi, mısır unu ve karalahana Karadeniz illerinde beslenmenin temelini oluşturur. Minzi denilen çökelek benzeri peynir, hemen her öğün yenir. Daha çok Vakfıkebir ilçesinde üretilen Trabzon yağı yurt çapında ünlüdür. Mısır ekmeği, peynirli, minzili, yumurtalı, kabaklı, yağlı pide, hamsili ekmek, cumur denilen pide, en ünlü yöresel yemeklerdendir.
 
Sabah kahvaltıları kimi yörelerde trima denilen un çorbası ve yağda kızartılan ekmek parçalarıyla yapılır. Genellikle öğleyin yenilen kuymak yörenin en sevilen yemekleri arasındadır. Kuymak yapmak için mısır ununa su katılır ve bulamaç kıvamına gelinceye değin kaynatılır. İçine isteğe göre dilimlenmiş peynir, minzi, süt, haşlanmış ısırgan otu konularak pişirilir.
 
Kuskusu andıran çimdik makarnası da oldukça yaygın bir yemektir. Mısır, sütlü kabak, karalahana, balık çorbası da akşam yemekleri arasındadır.  Karalahana yığması da yörenin ilginç yemeklerindendir.
 
Hamsiden yapılan buğulama, pilav, dolma, haşlama, tava yöre mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hamsi kayganası, hamsi kuşu denen köfte, turşu, turşu kavurması özellikle kış aylarında tercih edilir. Yörede tomara denen yabani bir bitkiden salata ve turşu yapılır.
 
Taş fırınlarda, odun ateşinde pişen Trabzon ekmeğiyle, “Akçaabat köfte”sinin tadına doyum olmaz. Köftenin lezzetinin sırrı, usta ellerde yapılması olduğu kadar, karadenizin doğal ortamında yetişen kekik kokulu etlerindendir de.
 
Yazın sıcak günlerinde içilen ayranlı mısır çorbaları, serinletici olduğu kadar, bir o kadar da doyurucu, aynı zamanda da diyet yemeğidir. Karadenizlilerin sarımsaklı yoğurtla yedikleri, mısır unuyla yapılan, “patlıcan tavaları”ise, pek bir lezzetli olur.
 
Karadenizin tatlılarından bahsedecek olursak, içine fındık koyarak, oklavanın üzerinde hamurun büzülmesiyle şekil verilen “burma” tatlısı, yufkaların arasına muhallebi koyularak hazırlanan “Laz böreği”, hamsiköy sütlacı ve pekmezle yapılan bir çeşit aşure olan ”termoni”leri, en gözde olanlarıdır.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler