Kapama Nasıl Yapılır? Kapama İsmi Nereden Gelmiştir? Nefis
Anadolu Mutfağı,
Geleneksel Türk Mutfağında Ve Osmanlı Ve Türk Mutfağı Tarihinde Kapama Ne Zamandan Beri Yapılmaktadır? İste Size Kapama Tarifi! İlgili Videoda Ve Kapama Tarifimizde Aradıklarınızı Bulacaksınız.
Kapama Tarifi (Ankara/Güdül)
Kapama Tarifinin Malzemesi:
* Bir kilo kuzu budu,
* yarım kilo nohut,
* yarım kilo pirinç,
* tuz,
* karabiber,
* bir kilo arpacık soğanı.
Kapama Tarifinin Yapılışı:
Et, soğan, karabiber ve tuzla iyice harmanlanarak kapama testisine doldurulur.
Derin bir kabın içerisine testi ters çevrilir.
Nohut etrafına yayılır.
Testinin içindeki etin piştiğini anlamak için nohutla birlikte birkaç parça kemikli et atılır.
Daha sonra su katılır.
Et pişene kadar karışım pişirilir.
Pilav tenceresine testi ters çevrilip alınır.
Nohutla beraber pirinç, kaynayan suya katılır.
Pilav pişince kapatılır.
Üzerine karabiber serpilir ve sıcak servis yapılır.
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Kapama Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Kapama yapılan testi bilinen su testisi dışında, ağzı geniş, altında ters çevrilince üste gelecek şekilde buhar çıkmasını sağlayan küçük bir delik bulunan bir testidir.
Kapama, adını testinin ters çevrilerek tencereye kapatılmasından almıştır. Yörede tarım ve hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olması yemek kültürünü etkilemiştir.
Özellikle yörede nohut yetiştirilmesi leblebicilikle birlikte kapamanın da bir anlamda mimarı olmuştur.
Yörede, kapama yapımı çok eskilere dayanmaktadır. Yapımı ise özel gün ve davetlerle sınırlı kalmamakla birlikte en çok bu günlerde yapılmaktadır.
Güdül’de kiraz ve üzümün bol miktarda yetişmesi nedeniyle haziran ve eylül aylarında Yeşilöz beldesinde yer alan ve piknikçiler için mesire yeri olan Sorgun göleti kıyısında kiraz festivali, Karacaören köyünde de üzüm şenlikleri yapılmaktadır.
Gerek bu şenliklerde gerekse bayramlar ve özel günlerde ve ilkbaharın gelişinde kapama pişirilmektedir. Bu lezzeti festival ve şenliklere gelen büyük çoğunluğu yerli olan turistler de tatma imkanı bulmaktadır.
Kapamanın evlerde pişirilen bazlama ve üzüm hoşafı ile yenilmesi ve ardından da yine bu yörenin tatlısı olan höşmerim ile yemeğin tamamlanması önerilmektedir.
Kapama 2002 yılında Ankara’da yöresel yemeklerin tanıtılması amacıyla yapılan bir yarışmada etli yemekler kategorisinde birincilik ödülü almıştır.