Karanlık Değirmenlerden Türk Mutfağına

Karanlık Değirmenlerden Türk Mutfağına

Milli Takım şeflerinin canlı pişirimleri, ünlü şeflerin ziyareti, yaklaşık beş bin dilim pizza, iki ton yaş pasta...

Karanlık Değirmenlerden Türk Mutfağına
Milli Takım şeflerinin canlı pişirimleri, ünlü şeflerin ziyareti, yaklaşık beş bin dilim pizza, iki ton yaş pasta ve kuru pasta, sekiz bin sokak simidi, bir ton dondurma ve sınırsız standart ekmekler… Tadı damaklardan silinmeyecek lezzetler, Ibatech İstanbul 12. Uluslararası Ekmek Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı’ndaziyaretçileriyle buluşacak.
 
Ekmek ve beraberinde gelişen unlu mamul kültürü tarihin önemli bir parçası. İnsanlık kadar eski bir tarihe sahip olan ekmek ve unlu mamuller serüveni, gelişen teknoloji ile bambaşka bir boyuta taşındı. Bu anlamda Messe Stuttgart Ares Fuarcılık tarafından iki yıllık aralıklarla düzenlenen, Avrasya bölgesinin en büyüğü olma özelliği taşıyan ve 20 farklı dilde tanıtımı yapılan tek fuar Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı (IBATECH) İstanbul, 12-15 Nisan tarihleri arasında kapılarını açıyor. 
 
İlgili tüm sektörlerin profesyonellerini Gastronomi Turizminde CNR Expo’da 12. kez ağırlamayı hedefleyen fuar, Türkiye’nin 20 kişiyle çalışan ilk karanlık değirmen fabrikasında üretilen kişiye özel unlardan altı ay vitamin değerini kaybetmeyen tam buğday unlarına kadar son teknolojik gelişmeleri sunuyor. IBATECH ile ilgili merak edilenleri Alman ticari fuar organizatör şirketi Messe Stuttgart’ın Genel Müdürü Ufuk Altıntop ile konuştuk. 
 
- Fırıncılık ve pastacılık sektörü şu an ne durumda?
2023 yılı için 13,7 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan Türkiye İhracatçılar Meclisi hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörel sınıflandırmasına göre ihracat değerleri açısından tarım kategorisindeki en büyük alt sektör konumunda. Türkiye’de bu hedefin gerçekliği var ve ciddi potansiyel barındırıyor. Sektörde ihracatı en çok gerçekleştirilen ürünler arasında pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, kakaolu mamuller, şeker ve şeker mamulleri, diğer gıda müstahzarları, bakliyat ürünleri, bitkisel yağlar ve hububat bulunuyor. 
 
Yükselen bir grafik çizen sektör gerek üretim gerekse ihracat bağlamında ülke ekonomisinin dinamolarından biri. Sektörün 190’dan fazla ülkeye ihracatı var ve geniş bir pazar yelpazesine sahip. Sektör ihracatında Orta Doğu ülkelerinin ağırlığı göze çarpmakta. Afrika ve Avrupa Birliği ülkeleri ise öne çıkan diğer pazarlar. 
 
Sektörün başlıca ürünleri olarak, değirmencilik ürünleri (buğday unu vb), pastacılık ürünleri (bisküvi, gofret, kek, makarna vb), bitkisel yağlar (ayçiçeği yağı, margarin vb), kakaolu mamuller (çikolata, kakaolu gıdalar vb), şekerli mamuller (her çeşit şekerleme, helva, lokum, çiklet vb.) ve baharatları (anason, rezene, kişniş vb) saymak mümkün.
 
- IBATECH İstanbul’da ne tür etkinlikler olacak? 
Türkiye’nin çok güçlü olduğu mutfak kültürünü, fuar boyunca hazırladığımız yarışma ve etkinliklerle dünyaya tanıtacağız. Taşpakon Türkiye Kupası’nın ilk finaline ev sahipliği yapacağız. Fuarın ilk üç günü sürecek finallerde, aşçılık ve pastacılık eğitimi veren lise, meslek yüksekokulu ve üniversitelerin her gün farklı kural ve konseptlerde yarışan finalist takımlarından birinci olan okula kupa verilecek. 
 
Fuarın son gününde ise canlı ekmek pişirimleri, display ekmek sunumlarından oluşan ‘La Lorraine Türkiye Şampiyon Ekmekçi’ yarışması yapılacak.
 
- Hangi ülkeler katılacak?
Avrasya bölgesinin en büyüğü olan IBATECH İstanbul, iki yıllık aralıklarla düzenleniyor. 12-15 Nisan tarihleri arasında ilgili tüm sektörlerin profesyonellerini CNR Expo’da 12. kez ağırlayacağız. 2016 yılında olduğu gibi bu yıl da fuarımızda ikinci kez Alman Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından VDMA’ya bağlı Gıda Ürünleri Makineleri ve Ambalajlama Makineleri Birliği’nin desteğiyle yapılan Alman Milli Katılımı gerçekleşecek. 
 
Direkt katılımda bulunacak ülkeler: Fransa, Hollanda, Yunanistan, İtalya, Slovenya, Litvanya, İran, Lübnan ve Çin. Uluslararası katılımda bulunacak ülke sayısı 30’un üzerinde olacak ve 400’ün üzerinde firma ağırlayacağız.
 
Fırıncılık Ve Pastacılık Sektörü Yükselen Bir Grafik Çiziyor. Gerek Üretim Gerekse İhracat Bağlamında Ülke Ekonomisinindinamolarından Biri.
 
Yeni Teknolojiden Nusret De Faydalanıyor
- Bu alanda son teknoloji ürünler neler?
Akıllı teknolojiler bizim sektörümüz için de önemli ve kolaylaştırıcı bir noktada duruyor. Endüstri 4.0 tesisi olan 20 kişiyle çalışan Türkiye’nin ilk karanlık değirmen fabrikasında üretilen kişiye özel unlar, kültürümüzün bir parçası olan halka tatlısının tadını kaybetmeyip el değmeden üretilmesine olanak sağlayan halka tatlısı makinası, doğa dostu kumaşlardan üretilen bez çantalar, yenilebilir kumaş ve dantelle. 
 
Nusret’in konseptinin oluşmasına da katkı sağlayan dryaged (et yaşlandırma) dolaplar, mutfak lezzetlerinin vazgeçilmez ögesi olan yumurtayı endüstrinin belki de en çok gerek duyduğu hız faktörüyle sentezleyen yumurta kırma makinası, bilgisayar kontrollü son teknoloji fırınlar, oksijen ve hidrojenle çalışan makinalar, yakıttan, alandan tasarruf sağlayan ergonomik cihazlar gibi pek çok ürün mevcut.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler