Zervet Bingöl yöresinin en eski lezzetlerinden olan zervet, köy sofrasının vazgeçilmez kültürü olmaya devam ...
Köy sofra kültürünün farklı lezzeti:
Zervet Bingöl yöresinin en eski lezzetlerinden olan zervet, köy sofrasının vazgeçilmez kültürü olmaya devam ediyor. Bölge ve yörelere göre farklı isimler alan zervet, lezzetiyle tadanlara farklı bir damak tadı sunuyor. Zervet, özellikle kırsal kesimlerde misafirler için kurular sofralarda ikramların başında geliyor. Yapımı bir hayli zor olan zervet, kullanılan malzemelerin kalitesi ve maharetli ellerde farklı bir lezzete bürünüyor.
Löl, servet, börek gibi isimler alan Zervet; hamur, kavurma, tereyağı, ceviz ve kışlık çökelek gibi malzemelerden yapılıyor. Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Yenidal köyünde ikamet eden 70 yaşındaki Beyaz Kanat hanım, lezzetli bir zervetin tarifini anlattı.
Beyaz Hanım, "Zervet için önceden un ve su kullanılarak hamur elde edilir. Hamur bir süre dinlendirildikten sonra merdaneyle ince bir şekilde açılır. Daha sonra iç malzeme hazırlanılır. İç malzemede tereyağı, kışlık çökelek, kavurma, ya da ceviz içi kullanılır." dedi. Zervetin asıl lezzetini pişirme aşamasında kazandığını belirten Beyaz Hanım, "Hazırladığımız zerveti, tutuşturduğumuz odunların yanması sonucu meydana gelen ateş közü ve kül ile pişiriyoruz.
Soba ve fırında pişirilen zervetin tadı ile ateş közü külüyle pişirilen zervetin tadı arasında çok çok fark var. Köy mutfaklarında duvar içinde yapılan şömine (pıxeri) denilen yerde alttan ve üstten ateş közü külü ile bir süre pişirildikten sonra zervetimiz sofraya servis edilerek afiyetle yenilir." ifadelerini kullandı.