Rossini Mutfağı

Mevlüt BEŞALTI
Yazar:Mevlüt BEŞALTI
Bu yazı

Tournedo ‘’Rossini’’, Röşti Patates Üzerinde Dinlendirilmiş Dana Bonfile üzerinde, Kızarmış Dişi Ördek Ciğeri Üzerine Trüf Mantarı, Ispanak Royal ve Madeira Glace de Viande İle
 
Hikayesi:
Rossininin en sevdiği malzemelerle hazırlanan ‘’TOURNEDO ROSSİNİ’, dünyada 100 yıl boyunca en popüler bonfile olmuştur.
 
Karides Esansı, Kırmızı Biber Rouille ve Zeytinli Focaccio ile 
 
Hikayesi: 
Bu karides esansının güvercin kasesinde servis edilmesi, eski zamanlardaki kuşlarda haberleşme yolunu ima etmektedir ve aynı zamanda bir sonraki yemeğin güvercin olduğunun habercisidir.
 
Dişi Güvercin Göğsü ‘’ Rossini ‘’Balkabağı Ezmesi, Şampanya Marineli Balkabağı Burgusu, Zencefilli Ekmek Kırıntılı Dijon Sos ile
 
Hikayesi:
Rossini ,1855 ‘te Bolognadan Parise yerleşti ve bu güvercin yemeğini,o günlerde eşi için yapmaya başladı.sık sık dijon şehrine seyahat ettiği için özellikle kışları zencefilli ekmek,av eti ve hardal kullanımın öğrendi.
 
Opera Kek, Şeker Kubbesi İçinde
Hikayesi: 
Opera kek , bir tür Fransız kekidir. bademli kek katları, kahveli şurup ile ıslatılır. Katlarında ganaj ve kahveli tereyağlı krema vardır. Dışı da çikolata glaze ile kaplanır. Opera kek , Fransa da dalloyau isimli pastanede popüler olarak tüm dünyaya yayılmıştır.
 
Kaz Ciğeri Creme Brullee ‘’ Rossini ‘’ Kuru Erikli Brioche İle
 
Hikayesi: 
Rossini hazırlardığı yemekleri bestelediği müzikler gibi coşkulu ve bağlılıkla hazırlardı. Fakat kaz ciğerini ve trüf mantarını bütün yemeklerinde kullandığı için ‘‘sabit fikirli’’ eleştirilerini aldı. 
 
Müzisyenliği kadar mutfağa olan ilgisiyle tanınan ünlü besteci Rossini’nin mutfağından Chef Mevlüt BEŞALTI çok güzel bir menü hazırladı. Hatırımızda kalanlar ve yemeklerin hikayesi burada yer almaktadır…
 

TESCİLLİ YEMEKLER

Aşk, insanın kalbi için ne ifade ediyorsa, iştah da mide için aynı anlamı taşır. Mide, tutkularımızın oluşturduğu büyük orkestrayı yöneten şeftir, diyen 19. Yüzyılın opera akımının en parlak bestecisi , eserlerine yemekle ilgili ayrıntıları serpiştirmeyi ihmal etmemiştir. Sinderella operasının ikinci perdesindeki bir arya , mersin balığı , soslar, pasta ve çörekler, vanilya ve daha nice lezzetlere övgüler düzer.
 
‘pirinç aryası’ olarak da anılan Tancredi operasından ‘Di tanti palpiti’ adlı aryayı ise , Rossini’nin , risotto pişirirken bestelediği bilinir.
 
Üstat , günümüz kriterleriyle obezdi. Tombulluğun erdem sayıldığı çağında bile, ‘iyi beslenmiş’ sıfatı yetersiz kalan sanatçıyı ağırlamak için en büyük aşçılar birbirleriyle yarışırlardı. 
 
Yaşlılığında eğlence olsun diye bestelediği küçük piyano eserlerine ‘turp ançüez, kornişon ve tereyağı ‘ yada ‘kuru incir , badem , kuru üzüm ve ceviz ‘ gibi yemek adları vermişti. 
 
En önemli malzemeleri kaz ciğeri ve siyah trüf olan Rossini ‘nin mutfağı günümüzde ağır ve pahalı olarak nitelenebilir. 
 
Nitekim dünyada gelmiş geçmiş en çok ısmarlanan sığır eti yemeği, ‘tournedos a la rossini’nin farklı yorumlarıda olsa da , vazgeçilmez malzemeleri tavada mühürlendikten sonra fırında içi pembe kalıncaya kadar pişirilmiş büyük bir parça sığır eti , kalın bir dilim kaz ciğeri ve ince rendelenmiş trüftür. 
 
Sadece üç kez ; biri ilk operasının galası fiyasko ile sonuçlandığında , ikincisi Nicolo Paganini’yi keman çalarken dinlediğinde ve piknikte yemek üzere hazırladığı trüfle doldurulmuş hindiyi tekneden denize düşürdüğünde ağladığı söylenen Rossini’nin vazgeçilmezidir..
 
International Culinary Excutive Chef
Magic Touches (Sihirli Dokunuşlar)
Şef Mevlüt BEŞALTI
 
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.