Şefte Aranan Özellikler…

Ali Rıza DÖLKELEŞ
Yazar:Ali Rıza DÖLKELEŞ
Bu yazı

Şefte Aranan Özellikler…
"Ustaya Saygı"
 
Daha dün gibi hatırlıyorum 1987 yılında Kuşadası’nın ilk beş yıldızlı otelinin açılışı. Şefinden komisini büyük bir heyecan, büyük bir uyum ve tatlı bir koşuşturma.
 
O yıllarda sahil şeridinde beş yıldızlı oteller yok denecek kadar azdı. Hal böyle olunca da beş yıldızlı otelin kadrosunda olmak, özellikle de mutfak kadrosunda olmak benim için bir ilki başarmanın heyecanını ve haklı gururunu yaşatıyordu. 
 
Alışılmışın dışında farklı başarılara imza atmak, ilkleri başarmak bende ta o zamanlardan gelen bir yaşam felsefesi olarak ortaya çıkan bir özelliğimdir diye düşünüyorum.
 
O yıllarda ‘’bir mutfak şefi nasıl olmalıdır? Diye soracak olup’ Kriterlerine bakıp ve özetlersek;
 
• Temiz ve Disiplinli olması
• Damak tadı ve görsel zevkin olması (Büfelerin düzeni açısından)
• Kadro kurabilecek kapasitesi olması
 
O günün şartlarında bu özellikler yeterli olabiliyordu belki. Üç-beş yıl öncesine kadar birtakım kavramlar pek bir anlam ifade etmiyordu. Cost, Haccp, ISO gibi terimler bilinmiyordu.
 
"Şapkamızı Önümüze Koyalım"
 
Her işte olduğu gibi günümüz otel mutfağında da kullanılan ocağından, dolabına, meydana getirilen yemeklerin çeşitliliğine kadar büyük değişiklikler olmuştur ve daha da olacaktır. Çok yıldızlı tesislerin artması ile birlikte ki sadece Antalya bölgesine baktığımızda 400 ün üzerinde beş yıldızlı otel ve bir o kadar da motel pansiyon, dört yıldız vb. var. Daha da açılacak tesislerde hali hazırdadır. 
 
Bu kadar tesis olunca tabi ki bu tesislerin mutfaklarına da mutfak şefleri gerekecektir. Peki o heyecan var mı arkadaşlarımızda; bu tartışılır. Şu an günümüz teknolojisi ile yapılan mutfaklarımız her şey dijital akıllı fırınlar akıllı ocaklar klima ortamında mutfaklar vb. Üretim için yenilik için her şey var. 
 
Peki, biz ne yapıyoruz; bu güzellikleri paylaşımcı mıyız?
 
Türk Mutfağımızın Tanıtımı yeniliği için bu canım mutfaklarımızda yeterince birlik beraberlik içerisinde olabiliyor muyuz? Bu soruların cevabını araştırmak gerekir. Geldiğimiz şu noktada bireysel güçlerin tek başına bir anlamı olmayacağı kesindir.
 
"Bugün Neredeyiz"
 
Günümüz modern Türkiye’sinde şeflere çok daha fazla görevler düşmektedir. Her şey dâhil sistem ile birlikte mutfağa düşen iş daha da artmış ve de önem kazanmıştır. Değişikliklere ayak uydurmak kaçınılmaz olmuştur.
 
“Benim mutfağıma kimse giremez” devri artık çoktan ortadan kalkmıştır.
 
Mutfak artık "şeffaflaşmıştır" Hemen hemen her şey misafirin gözü önünde yapılmaya başlanmıştır. Günümüz mutfaklarında Haccp danışmanları, Gıda Teknikerleri, Diyetisyenler ile ortak çalışmalar yapılmaktadır. Durum böyle olunca günümüzde tek başına yapılan başarıların kendi ekseni etrafında döneceği bu kısır döngüden öte gitmeyeceği açıktır. 
 
Ama aklımızdan hiç çıkartmayacağımız bir şey var ki o da Türk mutfağımız adına mesleğimize sanatımıza saygımız.
 
Paylaşımcı, öğretici ve bir sonraki gençlere saygı sevgi çemberinde güzel ürünler bırakmamız gerektiğine inanıyorum. Bu da hep birlikte yapabileceğimiz bir oluşum. Yıldızlı tesisler çoğalıyor şeflikte o kadar zorlaşıyor.
 
Şu an geldiğimiz konumda istenen kriterlerden birkaçı ise şöyle:
 
• Haccp kurallarında çalışacak
• En az lise mezunu olacak
• Yabancı dil bilecek
• Gündemi takip edecek daima yenilikçi olacak
• Maliyet hesaplarını iyi bilecek.
• Bilgisayar ve programları, internet vb. günümüz yeniliklerini ve teknolojiyi iyi kullanacak.
• Günümüz tekniğini iyi kullanarak işçilik ve Enerji giderlerini en aza indirebilecek.
 
Bu özelliklere daha pek çoğunu eklemek mümkün. Bu özelliklerde mutfak şefleri mevcut mu, diye soracak olursak, onu da sizin yorumlarınıza bırakıyorum...
 
İşinde son derece iyi, bilgili çok kıymetli meslektaşlarımızla olmak son derece mutluluk vericidir.
 
Yarınlarda daha iyi olmak ve Türk Mutfağımızı daha tanınmış, modern mutfak haline getirmek için hep beraber çaba göstermeliyiz, şefinden komisine var gücümüz ile koşmalıyız. Şeflik ayrı bir meziyettir. İyi bir mutfak şefi kafasındaki ve ruhundaki bütün güzellikleri tabağa en iyi şekilde yansıtabilendir.
 
‘’Cümleler Doğrudur Sen Doğru İsen, Doğruluk Bulunmaz Sen Eğri İsen.’’
 
Sevgi ve Saygılarım ile Sağlıcakla Kalın…
 
Best Regards Alirıza Dölkeleş
Mutfak Yöneticisi Food Editor
Limak Cyprus Deluxe Hotel






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.