Bakla Sevenler Burada'mı?

Tolunay SANDIKCIOĞLU
Yazar:Tolunay SANDIKCIOĞLU
Bu yazı

Bakla Sevenler Burada'mı? "Fava" 
 
Mercimek, bezelye, nohut ve bakla gibi çeşitleri olan baklagiller on bin yıl öncesine kadar giden tarihiyle halkın temel gıdalarındandır.
 
Herodot, Antik Mısır’da çabuk kararması ve kabukları açılınca içinin cehennem kapısına benzemesi nedeniyle rahiplerin bakla yemeye izin vermediğini yazmış. 
 
Antik Yunan’da ise baklanın ölülerin ruhunu gizlendiğine inanılıp ölülerin gıdası olarak görülmüş. Yunanlar ayrıca kanunları oylamak için de bakla tanelerini kullanmışlar; beyaz bakla tanesi evet, siyah bakla tanesi ise hayır anlamına geliyormuş.
 
Bakla taneleri ile fallar bakılmış; talih oyunları oynanmış. Bakla tanesini bulanın bahtının açılacağı düşünülüp keklerin, hamur işlerinin içine birer tane atılmış. Osmanlı döneminde aşure pişirirken içine mutlaka bakla tanesi atılır, kaşığına denk gelenin yıl boyu şanslı olacağına inanılırmış. 
 
Vücuda pek çok yararı olan bakla, temelde bir bahar bitkisi. Ancak kurutulmuş bakla taneleri ile kışın da bu lezzeti tatmanız mümkün. Fava ise her ne kadar #meze olarak tanımlansa da başlı başına bir lezzet şöleni. Yapımı ise çok basit: 
 
1 su bardağı kuru baklayı 1 gece önceden ıslatıp kabuklarını soyun. Bir baş soğan, 2-3 diş sarımsak, 1 tane havuç, tuz ile 2 bardak suda iyice ezilene kadar haşlayın (düdüklü tencere tercih edebilirsiniz). 
 
Blenderdan geçirip içine bolca dereotu, zeytinyağı, limon suyu ekleyin. Hafif sulu kalmasına dikkat edip su ile ıslattığınız cam bir kaseye dökün. Mümkünse birkaç saat (hatta 1 gece) serin bir yerde dinlendirin. Süsleyip afiyetle tüketin. 
 
Bakla Sevenler Burada'mı? "Fava"
 
Not:
Sayın Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntıdır.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.