Humus Ve Tarihçesi

Mehmet KUDAT
Yazar:Mehmet KUDAT
Bu yazı

Humus Ve Tarihçesi  
 
Merhabalar, Bugün sizlere tarihi eskilere dayanan ve hala bir çok yerin "bizim" diye sahiplendiği bir tarifi yazmaya çalışacağım.Biraz eski yıllara gidelim ve bu nefis lezzetin nasıl çıktığı konusunu öğrenelim.
 
Humus denildiğin de Hatay'lılar, Tarsus'lular ve İskenderun'lular arasında 'kim daha lezzetlisini yapar' çekişmesi sürerken, tüm OrtaDoğu'da bitmez tükenmez bir humus bizim kavgası sürmekte..
 
İlk nerede doğduğu kimi kaynaklara göre M.Ö 3000 'lere dayanıyor. Kimi kaynaklarsa nohudun ilk Babil Bahçelerinde yetiştirildiğini öne sürmekte.. Kimileriyse 12.yüzyılda Eyyubiler tarafından humus hazırlandığı belirtilmektedir.
 
Humus adını Arapça nohut anlamını taşıyan "HUMMUS" dan almaktadır.
 
Nohutun ilk yetiştiği yerler Akdeniz ve OrtaDoğu'dur. Binlerce yıl bu bölgelerde yaşayan insanların ana besin kaynağı olmuştur. Mezopotamya da yetişen ilk ürünlerden biridir.
 
Humus Tarifi
Humus İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 su bardağı tahin
*     1 su bardağı zeytinyağ
*     1 adet  limon
*     6 diş sarımsak
*     kimyon (1-2 çay kaşığı kadar)
*     isteğe göre 1 çay kaşığı kırmızı toz biber.
*     1 adet kuru soğan 
*     1 adet kaval kemiği
 
Humus Ve Tarihçesi  Humusun Hazırlanışı
 
Eğer kuru nohut kullanacaksanız bir gece önceden suya koyup bekletin. Ertesi gün iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanmış olan nohutların kabuğunu soyun.
Nohutları rondoya/mutfak robotuna koyun, üzerine dövülmüş sarımsak ve zeytinyağı ekleyip püre haline getirin.
 
Tahini ve diğer malzemeleri de ekleyip pürüzsüz bir hale gelene kadar çekin.
Eğer çok katı olursa kıvamını yumuşatmak için kontrollü olarak su ekleyerek robotta çekin. sıvıyağ ekleyerek tadını azaltabilirsiniz.
Humusu davet sofralarında meze olarak servis edebileceğiniz gibi, ekmekle yiyebileceğiniz iştah açıcı bir kahvaltılık olarak da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun:) 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.