Kömbe (Akçadağ Kömbesi)

Mustafa POLAT
Yazar:Mustafa POLAT
Bu yazı

Kelime anlamı, mayasız hamurun köze gömülerek pişirme tekniğidir.
 
Tarihçesi 250 yıllık olan bu lezzet Malatya ilimizin Akçadağ ilçe belediyesi tarafından TÜRK patent enstütüsüne başvurarak tescili alınmış coğrafi işaretli bir üründür.
 
Kömbe için topraktan yapılmış tandır mutlaka olmalıdır. İki adet sac bu lezzetin en etkileyici envanterleridir. Tezekler köz haline getirilir.. Mayasız bir hamur yoğrulur.daha sonra geniş şekilde iki hamur tabanı açılır.
 
Tabanların biri alttaki sac 'a serilir ve daha önceden hazırlanan et, tavuk, patates veya kavurmadan yapılan harç dökülerek üzerine diğer hamur tabanı kapatılır..
 
Kenarları örgü şeklinde bükülerek kapatılır.. Üzerine çorba kaşığı yada parmakla desen yapılır..
 
Kömbenin ortasına bir delik açılarak hava alması sağlanır ve delikli dilimi kim yerse bereket getirdiğine inanılır. Üzerine tereyağı sürülüp diğer sac ile kapatılarak tandıra konulur. Daha sonra kürekle közün yarısı üstteki sacın üzerine serpilerek pişirilmeye bırakılır.
 
Yaklaşık 40 dakika orta ateşte piştikten sonra dilimlenerek servis edilir.
 
Akçadağ ve yöresi için olmazsa olmazı olan bu lezzeti her evde pişirilir.farklı hamur işi tekniklerinden yapılan ürünleri kömbe diye adlandıran birçok yöresel lezzetlerin olduğunu, fakat orjinal kömbenin böyle olduğu bilinmelidir.
 
Yolu Akçadağ'a düşenlerin mutlaka tadması gereken bir lezzet olduğunu söylemeden edemiyeceğim.
 
Kömbe (Akçadağ Kömbesi)
 
Evlerimizde yada mahalle fırınlarında aliminyum tepsilerde aynı teknikleri kullanarak yapmaya çalışsak da orjinal lezzetini almadığımızı da gizlemeyelim.
 
Eskiler iç harcını çiğden koyarlarken, şimdilerde pişirilerek konulduğunu heryerde görüyoruz. Yabani ve av hayvanları bu lezzetlerin en önemli besin kaynaklarıydı.
 
Benim tercihim yinede etli olanıdır...






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.