İzmir Köfteyi Severiz...

Tolunay SANDIKCIOĞLU
Yazar:Tolunay SANDIKCIOĞLU
Bu yazı

İzmir Köfteyi Severiz...
 
Bir İzmirli değilsek de İzmir köfte severiz, afiyetle yeriz...
 
Herkes bilir ya tarifini, yazayım ben yine de...
 
Yarım kilo orta yağlı kıymaya 1 baş iri soğanı rendeleyin.
 
Tuzunu, biberini ayarlayın. 1 yumurta kırıp azıcık galeta unuyla yoğurmaya başlayın. Hemen bıkmayın ama, köftenin güzeli iyi yoğrulanıdır. 
 
Incecik kıydığınız maydonozu ekleyip yoğurmaya devam edin. 
 
(İsteyenler azıcık kekik, kimyon vb. ilave edebilir, paşa gönlünüz bilir)
 
İyice yoğurduğunuz köfteyi şekillendirelim şimdi. Bir küçük tasa su ile 1 kaşık sirke koyun. 
 
Elinizi sirkeli suya batırıp şekillendirin ki hem dağılmasın, hem kabarsın köfteleriniz. Bu arada unuttum sanmayın; köfteleri kafasına vurup vurup yaymadan, uzun ince parmak gibi yapın. 
 
İyice yorduğunuz yöresel mutfaklarımızda en iyi köfte tariflerinden köfteyi atın dolaba şimdi, azıcık dinlensin ferahlasın, toplansın. 
 
O arada patatesleri soyup soğuk suda bekletin biraz, bekletin ki nişastası gitsin iyice. Sonra üşenmeyip tek tek kurulayın, atın kızgın yağa kızarsın iyice. 
 
Peçeteye alıp bekletin. 
 
Bir tavada 3-5 sarımsak, 3 domates rendesini çevirmeye başlayın. Tuzunu, biberini ayarlayın. 
 
Başlayın şimdi dizmeye... 
 
Dizerken özen gösterin, bir ratatuy değilse de göze hoş görünsün, iştah açsın köfteniz. Üstüne sosunu döküp yeşil biber, domates ile süsleyin. 
 
İster fırında, ister ocak üstünde yarım saat kadar pişirin. Fırında pişirecekseniz fırına ayrı bir kapla su koymayı, ocakta yapacaksınız ateşi kısmayı unutmayın. 
 
O kadar emek verdiniz, altını üstünü yakmayın durduk yerde. Hadi afiyet olsun, kalın sağlıcakla...
 
İzmir Köfteyi Severiz...
 
Türk Aşçı Haberleri Not:
İlgili tarif Sn. Tolunay SANDIKÇIOĞLU hocamızın sosyal ağından alıntıdır.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.