Bugün Dünya Günü!

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Bugün Dünya Günü! 
 
*  Artık harekete geçme vakti! Toprağımız ve çiftçimiz için bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Hep birlikte çok çalıştık! 
 
*  Pazartesi günü Diyarbakır'da buluşuyoruz. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız projemizin ete kemiğe bürünmesine sayılı günler kaldı. 
 
*  Gıda atıkları konusu, hepimizin gündeminde olan bir sorun!
 
*  Milletvekilimiz Ceyda Bölünmez Çankırı ile İzmir'de pazar yeri ziyaretlerinde, akşam pazar toplanırken  çöp olarak toplanan atıkları gördüğümüzde cok üzülmüş ve bunu üzerinde çalışmalıyız demiştik. 
 
*  Biz dersimize çok çalıştık. Bu sırada  bir kadın çevre mühendisi bana projelerinizde size destek vermek istiyorum diye yazdığında kendisi ile birlikte yolumuz Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Barış Çallı Hoca ile yollarımızı kesişti. 
 
*  Proje her aşaması ile titizlikle hazırlandı ve kurgulandı. 
 
*  Diyarbakır Kayapınar Ilcesi Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Sayın Ünal Koç'un ev sahipliğinde  projenin Diyarbakır'da başlamasına karar verildi. 
 
*  Sorun öncelikle pazar yerlerinde kalan ve çöpe giden sebze meyve atıklarıydı. 
 
Bu atıkların kompost haline getirildiğinde toprağı nemlendirdiğini, kimyasal gübrenin toprağa verdiği zararı azalttığını,  toprağı onardığını ve toprağın su tutama kapasitesini arttırdığını öğrendik. 
 
*  Bu projede çalışacak tüm ekip eğitim aldıktan sonra, proje baslayacak. Her gün semt pazarlarından toplanan atıklar, kurulan atık merkezinde işlenerek kompostlanacak. 
 
Elde edilecek kompost gübre ile kullanılması icin çiftçiye bedelsiz olarak dağıtılacak ve eğitim verilerek en verimli şekilde toprakta kullanılması sağlanacaktır.
 
*  Gıda atıklarından elde edilen kompost, toprakla karıştığında 1 hektar toprakta 170 ton su tutulmasına olanak sağlamaktadır.
 
Kompost toprağı onarmaya başladığı  gibi aynı zamanda gübre ve sulama maliyetini azaltmaktadır. 
Atıklar kaynağında azaltılılıyor, toprağı onarıyor ekonomiğe geri dönüştürülüyor. 
 
*  Projemizin önce Diyarbakır'a ardından Mardin'e ve sonra tüm  ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.
 
Bugün Dünya Günü!






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.