Modern Pastacılığın Temeli Nasıl Atıldı?

Mehmet KUDAT
Yazar:Mehmet KUDAT
Bu yazı

Modern Pastacılığın Temeli Nasıl Atıldı?
Pastanın Türkiye serüveni...
 
Geçmişten bu yana insanlar özel günler ve törenleri pasta ile kutluyor. Bu kutlamalar aslında kadim zamanlardan günümüze gelen bir ritüel...
 
Pastalar bizler için doğum günü denilince ilk akla gelen aynı zamanda törenlerin, düğünlerin, özel kutlamaların en olmazsa olmazlarındandır.
 
Pastanın günümüze kadar ulaşmasını sağlayan masalsı serüvenine isterseniz bir göz atalım.
 
Bilinenin aksine, her ne kadar pasta kelimesi 13. yüzyılda Avrupa kültüründe karşımıza çıkıyor olsa da aslında pastanın doğuşu çok eski yüzyıllara dayanıyor. 
 
Eski çağlarda insanlar ilk kekleri bugün bildiğimizden çok daha başka bir şekilde ekmeği bal ile tatlandırarak ve çeşitli kuruyemiş ve meyvelerle süsleyerek yapmışlar. 
 
Pastacılığın kökenine de bakacak olursak zaten insanın ilk ekmeği yapmasıyla başlamıştır diyebiliriz. Ekmeğin çeşitli malzemeler katılarak tatlandırılmasıyla da pastacılık eski çağlardan günümüze kadar gelişerek varlığını sürdürmüştür.
 
Bu kutlamalar her ne kadar yaygın olsa da pastalar o dönemlerde ulaşılması zor ve pahalı malzemelerden yapıldığı için ancak zengin aileler doğum günlerinde pasta yaptırabiliyorlardı.
 
Normal kutlamalar ise daha az malzeme kullanılarak kek tarzı pastalar ile yapılıyordu. 
 
Hatta kraliyet mutfaklarında ve zengin soyluların evlerinde sadece pasta yapmak için özel olarak görev alan usta pastacılar bulunuyordu.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.