Herkes İçin Pırıl Pırıl Yeni Bir Yıl Diliyorum...

Haldun TÜZEL
Yazar:Haldun TÜZEL
Bu yazı

Çocukluğumda gençliğimde çok, meşhur mezeciler dışında birçok sokak arası bakkallar da bile özel işlenmiş et ürünleri bulunur ve satılırdı. Levent te Zerren sokakta alt ve üst Zerren sokağa bakan, laz bakkalda bile; pastırma sucuk ve kavurmanın sıradanlığı dışında. 
 
Mortadella, macar salamı olağan sayılan işlenmiş et çeşitlerinden di Macar salamı içindeki Şamfıstıklar yemyeşil kıtır kıtır olurdu, mortadella ise içindeki mozaik gibi serpişmiş yağlarıyla sizi davet eder gibi bakardı bakkal vitrinlerinden, ben Levent’te büyüdüğümden çok iyi hatırlıyorum, sadece Zerrendeki Laz bakkalda değil, küpeli Yaşar da, Japon Şamil de (aslında Uygur Türkü) Sarı Nazmi’nin babasıyla amcasının bakkal dükkanında da vardı. 
 
Bebek’teki Haldun Şarküteri, Şişli de Küçük Haylife, Pangaltı da Haylife, Karaköy de Şütte. Moda da Milka’dan hiç bahsetmiyorum. Krakovalara, sıradan işlenmiş etler diye bakar, ağız tadımız aşamalar kaydettikçe daha sofistike çeşitler denemeye çalışırdık. Prosciuttoyu beğenmez Parma olanını sorardık. Corizolar sosis çeşitleri, kielbasasından, bratwurstuna, pasrami den peperoniye yok yoktu ve herkes hepimiz alabilir ve bütçelerimize de dokunmazdı. 
 
Şimdi de var bazı yerlerde  ama kuyumcu dükkanından altın alınır gibi. Tabii iş etten başlıyor ve bu işi yapmakta bir çeşit şövalyelik. Bu şövalyelerden biri de Artun Emirbayer, bana üretim çeşitlerinden bir paket gönderdi sağ olsun Aris Gurme markalı bu ürünler, beni çok gururlandırdı. 
 
Zaten ürünün biri fotoğrafa girmeden yok oluverdi anlamadım son gördüğümde yağsız tavadaydı birdenbire yok oluvermiş. Politik olacağı için konuya derinlemesine inmeyeceğim, ama bu işleri yapan bir çok güzel insanımızı kaybettik, sanıyorum bir Kozmaoğlu kaldı Dolapdere de. 
 
Amma Aris gurme, Artun Emirbayer yeniden bir ışık yaktı ufkuma, hele mamulleri tattıktan sonra, inanılmaz bir sevinç kapladı içimi, istenildi mi oluyor demek ki. Tabii bunları yazarken hepsini tadamadım, sosise sadesiyle, işlenmiş ete bence en basitiyle başladım, harika bir lezzet inanılmaz bir rayiha ve dikkatli bir baharat seçimi ve islendirmesiyle beni büyüledi. 
 
Evde olacağınız/mız bu yılbaşında denemeniz için güzel bir fırsat yaratıyor, hepinizin benden iyi bilgisiyar ve internenet kullanımı ile son derece kolay ve çabuk ulaşacağınıza olan inancımla, pırıl pırıl bir yeni yıl diliyorum...






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.