Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi...

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi...
 
Tarımda konvansiyonel yöntemlerin ve tek tip ticari tohumların kullanılması sonucu artan yüksek girdi maliyetleri, doğal su kaynaklarının yetersiz kalması, çok az sayıda çiftçi tarafından;
 
Doğal yollarla ve ata tohumlarıyla üretilen ürünlerin pazarda değerlerinin çok aşağısında fiyatlarla karşılaşması ve tarım alanlarının imara açılmasıyla beraber tarım alanları gittikçe daralıyor; tarım yapan insan sayısı gün geçtikçe azalıyor. 
 
Son 18 yılda tarımda istihdam oranı %44 düşerken son 12 yılda toplam çiftçi sayı %48 oranında azaldı. Bugün Türkiye’de tarım ile uğraşanların yaş ortalaması 53. 
 
Tarım uzun bir zamandır gençleri cezbetmiyor, gençler tarım yapmayı öğrenmeyi önemsemiyor. Dahası geleneksel tarım yöntemleri bugünün daha yaş almış uygulayıcılarıyla beraber hafızalardan silinecek gibi duruyor.
 
Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi...Günümüzde gastronomik bir terim ile Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak, Mardin’de küçük bir arazide ailesinden öğrendiği yöntemleri yine onlardan kalan tohumlarla devam ettiren çiftçiler ile çalışarak onların pazarda satışa çıkaramadığı ürünleri gidip yerinden alıp temizleyerek pazara sunarak gün geçtikçe büyüyen bir sistem kurmuş olmanın heyecanını yaşıyoruz.
 
Bizler tarımın sürdürülebilirliği için geleneksel ve doğru üretim yapan çiftçinin ürününün hakkettiği fiyata pazarda yer bulmasını, tüketicinin doğru ürün konusunda bilinçlenmesini ve seçici olmasını benimsiyor ve destekliyoruz. 
 
Çiftçi para kazanırsa çocukları babasının işini devam ettirir. Başka yerlere göç etmek zorunda kalmadan üretmeye devam eder.
 
Ülkesel kalkınma için yerel ekonomilerin desteklenmesi önceliğimiz olmalı.






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.