Pamuk Çiftçisi Zararda!

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Pamuk Çiftçisi Zararda!
Bugün Karcadag'da pamuk hasadındaydık. Beyaz altın derler bizim buralarda pamuğa. Mardin ovasında yetişmez ama Mardin Derik ilcesi ve Diyarbakır Karacadağ pamuk arazileridir. Sevgili dostum @nilhanaras bizimleydi.
 
Nisan ayında biz buğday tohumlarının pesine düsmüşken pamuk ekimi yapan çiftçileri hatırlıyorum. Devlet teşvikleri bu yıl yüzümüzü güldürecek, pamuk iyi olacak diyorlardı.
 
Pamuk Çiftçisi Zararda!
Bugünlerde hasat yeni başladı. Pamuğu elle toplamak hasadın en degerlisidir. Ancak iklim değişikliğinden dolayı erken yağmur yağacak endişesi ile çiftçi elle toplamak yerine hasatta biçer döverdi tercih ediyor. Riski göze almak istemiyorlar. Yağmur yağar da pamuk yağmur yerse, değer kaybediyor. 
 
Pamuk Çiftçisi Zararda!
Yağmurdan önce pamuğu toplamak gerekiyor. 
 
Bu yıl beklenen pamuktaki taban fiyat 4.6 tl idi. Ancak fiyat, piyasada nakit paranın dönmemesi ve tekstil üreticilerinin üretimi yavaşlatması sebebi ile alımlar düştüğünden pamuk bugün en fazla 3.2 civarında alıcı buluyor. 
 
Pamuk Çiftçisi Zararda!
Pamuk çiftçisi zararda! Malını satmayı düşünmüyor. Çoğu verilen düşük fiyat uzerinden ürünü satmak istemediğinden emanette bekletmeyi düşünüyor.
 
Pamuk Çiftçisi Zararda!
Üretim maliyetleri yüksek olan beyaz altın dediğimiz pamuk da önlem alınmadığı takdirde çiftçinin üretim kalemlerinden çıkacak gibi gözüküyor.

 







Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.