Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz...

Ebru Baybara DEMİR
Yazar:Ebru Baybara DEMİR
Bu yazı

Her Zaman Bir Yol Vardır!
 
Covit 19 sureci ile getirilen kısıtlamalar bu kısıtlamanın yarattığı daralma ile iş imkanları konusunda sıkıntı yaşanan bir süreçte yerel üretici ile beraber yerel bir ekosistem oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
 
Mardin'de başlattığımız sabun projemizin fayda zincirinin bu kadar büyüyeceğini tahmin edemezdik.
 
Dünyanın en iyi yağlık zeytininin Mardin'de yetiştirildiği ve maalesef yörenin beslenme alışkanlıkları içerisinde zeytinyağının hakkettiği değeri göremediğini anlatıyorduk. Sayıları zaten az olan zeytin ağaçlarından üretilen zeytinyağları, pazarda yerini alamayınca maalesef sökülüp yerine bina dikilmeye başlanmıştı.
 
Bu ağaçların gençleştirilmesi konusunda bir proje hazırlığında iken sabunlarımızın pazarda kabul görmesi ile tedarikçilerimiz Mardinli Zeytinyağı üreticileri içinde önemli pazar kapısı açılmış oldu.
 
Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz...Bizler şimdi üreticisinden tüketicisine kadar sağladığı fayda zinciri ile yerel üreticinin de desteklendiği bir ekosistem yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
 
Zeytin ağaçları, zeytinyağı üreticisi, zeytinyağından sabun üreten kadınlar, Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, @hayatimyenibar kadınları, ürünlerin tedariginde çalışan paketleme ambalaj ekibi, kargo çalışanları ve bu süreci yöneten proje ekibimiz ve ürettiğimiz sağlıklı ürünleri tercih eden müşterilerimiz, hep birlikte bu zor dönemde sürdürülebilir bir ekosistemi birlikte kurmuş olduk.
 
Çiftçinin ve yerel üreticinin desteklenerek sürdürülebilir yerel ekonomiler oluşturabilmek ekonomik anlamda büyük resmin küçük parçaları olarak oldukça önem taşıyor.
 
Bu üretimin bir fayda zincirine dönüşmesine, büyümesinde destek veren herkese çok teşekkür ederiz...
 
Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz... 
 
Topraktan tabağa tarımsal kalkınma Kooperatifi bünyesinde üretim yapan semim sabun ekibi.
 
Doğa, toprağa, suya ve insana saygılı geleneksel üretim teknikleri Mardin'de hayat bulan "Halep Sabunlarımız"
 
Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz...Vehta (32)
Vetha hep güler yüzlü̈. Tam yedi çocuğu var. Çocuklarını çok sevdiğini söylüyor. 5 yıl önce savaşın şiddetinden kaçıp birlikte sınırı geçmişler eşi ve çocukları ile.
 
Onun evi de sabun atölyesine çok yakın.
 
İrim gibi kısa aralarda çocuklarının yanına gitmiyor. Çünkü çocukları atölyenin kapının önündeki sokakta oyun oynuyorlar bütün gün.
 
Kocası bulabilirse günü̈ birlik inşaat işlerine gidiyor. Vetha yaptığı işi ve iş yaparken çocuklarına yakın olmaktan dolayı çok mutlu.
 
Sabunları kurutma tezgahlarıma diziyor ve kurumaları için sürekli yerlerini değiştiriyor.
 
Çocuklarının Türkçe öğrenmesi ve okumaları gitmesi onun büyük dileği...
 
Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz...Gülten Cangi (47)
Gülten Ablamız hepimizin en sevdiği. Yaklaşık üç yıldır projelerimizde bizimle beraber çalışıyor.
 
Size gelen tüm paketleri Gülten Ablamız hazırlıyor. Her bir paketi özenle hazırlayıp kutulayıp size ulaşması için kargo firmasına teslim ediyor.
 
İş ayırt etmeden proje ofisimizde her isi Gülten Ablamız yoluna koyuyor. Yası ne olursa olsun her insanın çalışması ve üretmesi gerektiğine inanıyor.
 
Sabun Atölyesi projemizden kazandığı parayı kızlarının eğitimi için harcıyor.
 
Kargoların en fazla olduğu gün Gülten Ablanın en mutlu günü̈ oluyor.
 
Bu yolculukta bizimle olduğu için kendisine teşekkür ediyoruz.
 
Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz...Adil (27)
Adil, Ekibimizin en yeni üyesi.
Uzun suredir Mardin'de iş bulamadığı için maddi anlamda çok zorluk çekmiş̧. Yolu bizimle kesiştiğinden beri yüzü̈ hep böyle gülüyor. Evli ve çocukları var.
 
Zeytinyağlı Arap Sabunumuzu hazırlayan ekip arkadaşına fiziksel destek vererek yardımcı oluyor. Her bir kazan üç- dört saat kaynatılıyor ve sürekli karıştırılması gerekiyor. Oldukça zor olan bu işlem hem güç̧ hem de sabır gerektirmektedir.
 
Şimdilerde Adil’in tek dileği, uzun zaman sonra bulabildiği ve severek yaptığı bu işinde çok uzun süre çalışmak ve zeytinyağlı Arap sabunlarını üretmeye devam etmek.
 
Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz...Asya (24), Suriye
Sizler için özenle hazırladığımız Halep sabunlarımızın hepsini Asya pişiriyor.
 
Yası çok genç̧ fakat yaptığı iş çok büyük!
 
Asya, altı yıl önce annesi ve kardeşleri ile beraber Suriye iç savaşından kaçıp sınırı geçerek Mardin'e yerleşti. Şehrimize geldiği günden bu yana çalışarak ailesinin geçimini üstleniyor.
 
Üc yıl önce sabun üretim projemiz başladığında ilk eğitim alan ekibimizin içinde yer aldı. Ustasının yanında iki yıl çalıştıktan sonra Topraktan Tabağa Kooperatifimizin Sabun Üretim Atölyesi için oluşturduğumuz ekibin başına geçerek üretime tecrübesiyle destek vermeye başladı. Şimdilerde Asya proje katılımcılarına sabun üretim eğitimi veriyor.
 
9 kişilik ailesinin tüm yükünü onun taşımasına rağmen yüzü hep böyle gülüyor.
 
Sabunların yağlarının hesaplanması, sabunun pişirilmesi, kalıplara dökülmesi ve kurutmaya gönderilme süreçlerinin tamamı Asya tarafından organize edilmekte olup kendisi ayni zamanda sabun üretim ekibimizin lideridir.
 
Kısacası o mis gibi sabunların hepsine Asya’nın eli değiyor.
 
Semim Sabun Atölyesinde Başarı Hikayelerimiz...İrim Abbus (27), Bir aydır sabun atölyemizde çalışıyor. 
 
Irim’in kocası uzun süredir işsiz olduğundan İrim şimdi ailesinin geçimini kendisi tek başına üstlenmiş durumda.
 
Evinin çalıştığı sabun atölyesinin bir sokak ötesinde olması onu mutlu ediyor. Mesai saatleri içinde küçük aralar vererek evde bıraktığı çocuklarını görmeye ve
1.5 yaşındaki kızını emzirmeye gidiyor.
 
Çocuklarına yakın ve güvenli bir işe sahip olduğu için çok huzurlu ve işini severek yapıyor.
 
Sabun Atölyesindeki çalışma hayatından memnun ve daha uzun süre burada çalışmak istediğini belirtiyor.
 
İşinin en sevdiği kısmı kalıp sabunları kurumaya gitmeden önce mühürlemek.
 
Irim'in ayakları üzerinde durmak için gösterdiği çabayı hepimiz takdir ediyor ve kendisini her zaman destekliyoruz.
 
Zeytinyağından Arap Sabunu
Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde üretim yapan @semim_sabun ekibi Zeytinyağli Arap Sabunu üretimine başladı.
 
Arap sabunu eskiden beri bilinen en temel temizlik maddelerinden biri. Ancak son yıllarda deterjan sektörünün her ihtiyaca uygun arzı, Arap sabununu tüketim alışkanlıklarınızın dışında bıraktı. 
 
Son yıllarda rengarenk ambalajlı deterjanların içeriğindeki kimyasalların çeşitliliği tüketim alışkanlıklarınızı sorguladığımız günlerde hepimizin kafasını kurcalayan konuların başında gelmektedir. 
 
Basta insan sağlığı olmak üzere su kaynaklarının, toprağın, çevrenin kısaca doğanın korunması bilinci ile hayatimizi daha basit hale getirmenin yollarını ararken çoğu kisi temizlikte sirke, karbonat, limontuzu gibi basit ve herkesin ulaşabileceği maddeleri tercih eder hale geldi. 
 
Biz de bu bilinçle zeytinyağlı Arap sabununu, yemeklik zeytinyağı, defne yağı, su ve potasyum hidroksit (KOH) ile üretmeyi başardık. 
 
 
Biz zeytinyağından Arap sabununu üretirken tanıdığımız herkes zeytinyağı kullanımımızı sorguladı. Meğerse marketlerde satılan Arap sabunları maliyetleri düşürmek adina atık yağların kimyasal işlemlerden geçirilmesi ile üretilmekteymiş.
 
Hijyen konusunun önem taşıdığı bu günlerde bulaşıkta, çamaşırda, temizlikte güvenle kullanabileceğiniz doğaya ve insana saygılı bir temizlik ürününü yeniden canlandırabilmekten dolayı mutluyuz. 
 
Zeytinyağlı Arap sabunu konusunda bizi üretime tesvik eden Sevgili @nurcincaglar @a.okancaglar ve üretim aşamasında bize bilgisi, tecrübesi ile bize destek veren Kimya Mühendisi arkadaşımız Muammer Özhan'a teşekkür ederiz.
 
Bizler harika bir iş başarmanın keyfi ile pazartesi günü ürünün satışı ve kullanım alanları ile ilgili bilgileri paylaşacağımız bilgisini de vermek isteriz. Bilgi için @semim_sabun sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 
Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.