Hangi Süt Sağlıklı?

Dr. Öğr. Üyesi İlkay GÖK
Yazar:Dr. Öğr. Üyesi İlkay GÖK
Bu yazı

Hangi Süt Sağlıklı?
 
Uzun ömürlü paket süt (UHT), Günlük süt (pastörize süt), Evde çiğ sütü kaynatarak hazırlamak?
 
Süt sağlığımız İçin çok değerli proteinleri içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek verir.
 
Ama henüz bir soru hala çoğumuzun aklını karıştırıyor....
 
Çiftlikten aldığımız çiğ sütü evde kendimiz pişirerek daha mı güvendeyiz?
 
Çiftlikten alınan sütün tamamen organik olması yetmiyor. Evde sütü kaynattığımız anda riskler başlıyor. Uzun süreli yüksek sıcaklıklara çıkarılarak kaynatılan süt içindeki çok değerli proteinler ve süt şekeri laktoz reaksiyona girerek sağlığımıza zararlı toksik maddeler oluşturur.
 
Sütün yüksek ısıda veya uzun süre pişirilmesi sonrasında oluşan maddeler ve besin değeri ile ilgili gıda mühendisleri çok sayıda araştırma yapmıştır. Sonuçlarda kesin olan yüksek ısıya maruz kalan sütün besin değerinin düştüğü ve zararlı maddeler oluşturduğudur. 
 
Öncelikle çok değerli süt proteinin sindiriminde azalma olur ve özellikle esansiyel aminoasitlerden lysin kullanılamaz hale gelir.
 
Yüksek sıcaklıkta oluşan maillard reaksiyon ürünü maddeler besin değerinin düşmesine, sağlığa zarar verebilecek maddeler oluşumuna neden olur. Özellikle fırın sütlaç da oluşan kahverengi renkle bu reaksiyonun en güzel örnektir.
 
1989 da yapılan deneysel bir çalışmada, gıda mühendisleri sütü 175-176 C de 10 dk bekleterek oluşan maddeleri incelemiş. Çıkan sonuç çok önemli; 
 
Toksik etkisi olan maddeler oluştuğunu ve bu maddelerin nörötoksik, hepatoksik, nefrotoksik etkiler gösterdiğini açıklamışlar. Tabi by maddelerin tüketim miktarı çok önemli. Her gün süt içenler için en önemli nokta tüketebileceği güvenilir sütü içmesidir.
 
Güvenilir sağlıklı süt, sadece organik olarak doğru beslenmiş hayvandan alınmış süt değildir. Kontrollü bir sistemde hazırlanmış, yüksek sucaklıklara maruz kalmamış süttür.
 
Bilimsel çalışmalar 72 derecede 15 saniye ısıl işlem görerek hazırlanmış pastörize sütün en sağlıklı süt olduğunu göstermektedir. Ardından UHT paket sütler için uygulanan sitem geldiğini gösteriyor. Evde sütünüzü hazırlarken sakın uzun süre kaynatmayın.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Tavsiyemiz;
Aşçılık Camiasısının Haber Merkezi Türk Aşçı Haberleri Web Sitemizde Osmanlı Saray Mutfağı Ve Anadolu Mutfağı Ve Şeflerin Özel Yemek Tariflerini'de Linklerimizi Tıklayarak İnceleyebilirsiniz. Destekleriniz İçin Tüm Meslektaşlarımıza Ve Aşçılık Camiasına Teşekkür Ederiz... Türk Aşçı Haberleri Sizlerle Yaşıyor! 
 

 







Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.