Akdeniz Mutfağı Nedir?

İsmail KARATAŞ
Yazar:İsmail KARATAŞ
Bu yazı

Akdeniz Mutfağı Nedir?
Akdeniz mutfağı ifadesi Akdeniz çevresindeki ülkelerin sofra ve yemek kültürleri için kullanılır. Akdeniz mutfağı denildiğinde ilk olarak Türkiye, İtalya ve İspanya gelse de Akdeniz’in jeopolitik konumu nedeniyle pek çok ülke mutfağın özelliklerini alır.
 
Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya, Tunus, Cezayir, Arnavutluk, Hırvatistan, Mısır, Fransa, İsrail, Fas, Malta, Portekiz, Suriye ve Ege Adaları Akdeniz’e kıyıları olan ve Akdeniz mutfak kültürünü oluşturan ülkelerdir. Bazı ülkeler kuzeyde ya da daha güneyde kalıyor olsalar da onlar da Akdeniz mutfağı ve Akdeniz kültüründen etkilenmişlerdir.
 
Akdeniz mutfağı oldukça geniş bir coğrafyada beslenme alışkınlıklarını oluşturduğu gibi bu kapsama giren ülkelerin iklimi, coğrafi özellikleri ve buralarda yaşayan insanların kültürel özellikleri ile oluşurken kendi içinde de farklı kültürleri bir arada barındırır.
 
Akdeniz çevresinde yaşayan bu çok farklı kültürlere sahip halkların ortak yanları da benzersiz damak zevkleridir.
 
Akdeniz mutfağını tarif etmek Akdeniz coğrafyasında yer alan ülkelerde yaşayan herkesin Akdeniz beslenme biçimine birebir uyguladığı iddia edilemez. Çünkü çeşitli Akdeniz ülkeleri arasında bölgesel farklılıklar da yaşanabiliyor.
 
Ancak bu farklılıklara rağmen Akdeniz’e kıyısı bulunan kültürlerin mutfaklarda ortak bazı özellikleri tespit etmek mümkündür.
 
Akdeniz ülkelerinde; 
Meyve, sebze, baklagiller ve tahılların ağırlıkla kullanıldığı, zeytinyağının temel yağ olarak tercih edildiği, kırmızı etin az, deniz ürünlerinin fazla tüketildiği, yüzlerce yabani otlar, zeytinler, peynirler, yoğurt ve baharatlar bu mutfağın temelini oluşturur.
 
Aşçılık Camiasısının Haber Merkezi Türk Aşçı Haberleri Web Sitemizde Osmanlı Saray Mutfağı Ve Anadolu Mutfağı Ve Şeflerin Özel Yemek Tariflerine'de Linklerimizi Tıklayarak İnceleyebilirsiniz. Tüm Meslektaşlarımıza Ve Aşçılık Camiasına Destekleri İçin Teşekkür Ederiz… 
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.