Dünyanın en büyük gıda fuarı ANUGA, sektörün tüm aktörlerini iki yıl sonra, 4-8 Ekim 2025 tarihleri arasında, yeniden buluşturmak üzere sona erdi.
118 ülkeden 7900 gıda üreticisi firma ya da gıdayla ilgili kurumun bir stand açarak katıldığı, 200 ülkeden de 140 bin kişinin ziyaret ettiği fuarla ilgili tüm değerlendirmeler, pandemi döneminin artık aşıldığı ve bu buluşmanın başarılı olduğu yolunda.
Gıda, üretici ve ürünün kendisinin, bunları depolayacak, son tüketiciye ulaştırmak üzere dağıtıp, pazarlayacaklarla fiziki ortamda buluşması çok önemli olduğu için Avrupa’nın neredeyse coğrafi olarak tam ortasına denk gelen Köln’de iki yılda bir düzenlenen
ANUGA fuarıyla ilgili olumlu değerlendirmeleri, Türkiye’den katılan gıda üreticileri ve ihracatçıları da paylaşıyorlar.
Türkiye’nin Ağırlığı Artıyor
Ev sahibi Almanya hariç geri kalan 117 ülke arasında en fazla katılımcı firma sayısı itibarıyla 3’ncü sıraya yükselen (2021’de 4’ncü, 2019’da da 5’nci sıradaydı) Türkiye’den fuara 286’sı “Milli Katılım Alanı”nda, 105’i de bireysel olarak katılan 400’e yakın firma katıldı. Suntat ve Yörem gibi merkezleri Almanya’da ya da Avrupa’nın diğer ülkelerinde olan firmalar da sayıldığında bu sayı 400’ün çok üzerinde.
En büyük
fuar ve festivallerden Anuga aslında gıda sektörüyle ilgili aynı anda gerçekleştirilen 10 fuarı içine alıyor. “Bir çatı altında 10 fuar” sloganıyla gerçekleştirilen fuarın organik gıdadan, içeceklere, et ürünlerinden, dondurulmuş gıdalara sektörün alt bölümlerini içeren bu alanların hepsinde Türkiye hem kendi milli katılım alanıyla, hem de bireysel olarak katılan firmalarla temsil edildi.
Avrupa’daki Türk iş dünyasının yeni bir lobi örgütü olarak faaliyete geçen TEBA (Türkiye Avrupa İş İnsanları Birliği) fuar alanındaki bir salonda düzenlediği toplantıda sektörün önde gelen aktörlerinin “Türkiye ve Avrupa’da gıda sektörünün sorunları“nı tartışmalarını sağladı.
En İyi 10 Arasında Bir Türk Ürünü
Gıda sektörünün sorunlarının tartışıldığı, beslenmeyle ilgili yeniliklerin, yeni ve çevre krizi bilinciyle geliştirilmiş alternatif gıdaların tanıtıldığı, ürünlerin tüketiciye en sağlıklı, en hızlı, taze ve ucuz biçimde ulaşabilmesi için mevcut altyapıyla, nakliye yollarıyla ilgili sorunların, gıda israfını önleyebilmenin yollarının tartışıldığı ama en önemlisi gıda üreticileriyle müşterilerinin buluşup, yeni işbirlikleri için anlaştığı fuarın bu yılki en önemli kurumsal ortağı Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü‘ydü (UNIDO).
Türkiye
gastronomi haberlerinde de yer alan bilgilere göre, bu katılımın amacı dünyada halen var olan “açlık” sorununa dikkat çekmek ve “Açlığın Olmadığı Bir Dünya Mümkündür!” mesajının içini dolduracak etkinlikler gerçekleştirmekti.
Fuarın en çok ilgi çeken bölümlerinden biri de gıda alanındaki en yaratıcı yeniliklerin yer aldığı “Innovation” bölümüydü. Burada sergilenen “TOP 10” üründen biri de Türkiye’dendi. Merkezi İstanbul’da olan “Euro Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.“nin ürünlerinden “Melis Pickle Soda”, en iyi 10 ürün arasında yer alarak, Türkiye’nin uluslararası gıda sektöründeki yükselen iddiasını taçlandırdı.
Fuar Notları
* Fuarın en ilgi çeken köşelerinden biri de yeni şirketler kurarak, gıda alanındaki yeni ve alternatif projelerini gerçekleştirmeye çalışan girişimcilere ayrılan “Start-up” alanıydı. Genç girişimci Dimitri Davydov, Köln ve Düsseldorf arasındaki küçük bir kentte dört arkadaş olarak kurdukları firma “Food Dynamics” ile sağlıklı, çevre dostu gıda ürünleriyle küresel sorunların çözümüne küçük de olsa katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.
* Ev sahibi Almanya’nın da fuarda tabii ki kendi milli katılım alanı vardı. Fazla ziyaretçisi olmasa da çeşitli ürünlerin sergilendiği bu alan fuarın en renkli köşelerinden biri oldu.
* Bazı Türk firmaları fuarda açtıkları standlarda ziyaretçilere döner kebap ikram ettiği için özellikle öğle yemeği zamanında önlerinde uzun kuyruklar oluştu.
* Türkiye’nin ve Almanya merkezli Türk gıda firmalarının devasa ilanlarına fuarın dört bir köşesinde rastlanıyordu…
* Fuarın en işlek bölümlerinden biri de “helal gıdaların” tanıtıldığı bölümdü…
* Geleni gideni bol olan bir diğer köşe de İTO’nun açtığı mescit oldu.