Lübnan Mutfağı Nedir?

Lübnan Mutfağı Nedir?

Lübnan mutfağı, Lübnan kökenli mutfak gelenekleri ve uygulama larıdır. Bol miktarda kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, taze balık ve deniz ürünleri içerir. Kümes hayvanları kırmızı ete göre daha sık yenir...

 
Osmanlı, Arap ve Akdeniz mutfaklarından izler taşıyan Lübnan mutfağı, içinde pek çok lezzeti barındırıyor. Mezelerin ana yemek yerine geçtiği, bakliyatın bol bol tüketildiği, baharat, zeytinyağı ve yoğurdun baş tacı olduğu, kuzu etinin yemekleri şenlendirdiği Lübnan mutfağında bize tanıdık gelen pek çok lezzet var…
 
Ortadoğu’da, Doğu ve Batı arasındaki ticaret yolunun üzerinde yer alan Lübnan’ın çok zengin bir mutfağı var. Binlerce yıllık medeniyetlerin yaşadığı bu bölgede; Arap, Batı ve Doğu kültürü aynı potada erimiş ve zengin bir mutfak kültürü oluşmuş. Lübnan mutfağı aynı zamanda Lübnanlıların yaşam felsefesini de ortaya koyuyor. 
 
Lübnan mutfağı, Lübnan kökenli mutfak gelenekleri ve uygulamalarıdır. Bol miktarda kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, taze balık ve deniz ürünleri içerir. Kümes hayvanları kırmızı ete göre daha sık yenir ve kırmızı et yenildiğinde genellikle kuzu ve keçi eti olur. Yemekler bol miktarda sarımsak ve zeytinyağı içerir ve yemekler genellikle limon suyuyla tatlandırılır. Nohut ve maydanoz da Lübnan diyetinin temel öğeleridir.
 
Lübnan Mutfağı Nedir?
Tanınmış yemekler arasında baba ghanouj, tabbouleh, sfeeha, falafel ve shawarma yer alır. Birçok Lübnan yemeğinin önemli bir bileşeni, bir nohut püresi yemeği olan humustur ve birçok yemek gözleme ile yenir. Tanınmış tatlılar arasında baklava, sfouf ve ka'ak bulunur. Bazı tatlılar özel günlerde özel olarak hazırlanır; örneğin meghli (anason, kimyon ve tarçınla tatlandırılmış sütlaç tatlısı) ailede yeni doğan bir bebeği kutlamak için servis edilir.
 
Arak, anason aromalı bir likördür ve Lübnan'ın ulusal içeceğidir ve genellikle geleneksel keyifli bir Lübnan yemeği ile servis edilir. Bir diğer tarihi ve geleneksel içecek ise Lübnan şarabıdır.
 
Uzun yıllar Osmanlı ve Fransız hakimiyeti altında kalan Lübnan, Ortadoğu’nun Avrupai yüzü olarak da biliniyor.
 
Lübnan Mutfağı Nedir?
Falafel’den, tahinli meze humusa, Lübnan mutfağında 100 çeşidin üzerinde meze bulunmakta. Akdeniz’in hatta Ege’nin otlarını Ortadoğu’nun baharatlarıyla harmanlayan mezeler farklı damak tatlarına hitap edebiliyor. 
 
Lübnan kahvaltısında neler var?
 
Beyrut'taki mankuşa fırını işletmecisi Ahmed el-Fakih de "Lübnan toplumu olarak sabah kahvaltısında peynir, zahter ve kişk ile yapılan mankuşayı tüketmeye alışkınız. Geleneksel kahvaltımızda daima farklı ürünler var ancak zahter hiçbir zaman eksik olmaz.
 
Lübnan mutfağı; baharat çeşitleri, kokusu ve rayihası bol otları, rengârenk sunumları ile oryantalist ama bir yandan da modern bir yemek kültürüne sahip. Ege, Akdeniz ve Arap mutfağından yoğun şekilde etkilenen Lübnan mutfağının karma bir Akdeniz mutfağı özelliği taşıdığını söylemek yanlış olmaz. 
 
Lübnan Mutfağı Nedir?
Mezeler Lübnan mutfağının olmazsa olmazları. Semsek, humus, tabule, zahter salatası, çiğ köfte, patlıcan ezme ve kıbbe meze zengini olan bu mutfakta öne çıkan lezzetler arasında.
 
Osmanlı’dan kalan izlerin başında bulgur ve acı kullanımı geliyor. Bu nedenle Lübnan mutfağı biraz da bizim Güneydoğu mutfağını andırıyor. Osmanlı’dan gelen bir başka etki de yoğurt kullanımı. Türk mutfağından sonra en fazla yoğurt kullanımı Lübnan mutfağında görülüyor. Yoğurt ile yapılan çorbalar ve soslar bu mutfağın vazgeçilmez lezzetlerinden.
 
Baharatlar da Lübnan mutfağının öne çıkan özelliklerinden. 
 
En bilinen, en meşhur ve en çok kullanılan baharat ise zahter. Kekik türünden gelen zahter, kekikten çok daha aromalı ve lezzetli bir baharat. Tazesi salatalarda kullanılıyor. Toz zahter, susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılarak kahvaltılarda tüketiliyor.
 
Kuru zahter ise pide yapılırken tercih ediliyor. 
 
Bulgur, nohut, fasulye ve zeytinyağı cenneti olan bu Ortadoğu ülkesinde ana yemeklerde et kadar bakliyat tüketimi de öne çıkıyor. Et yemekleri açısından da oldukça zengin olan Lübnan mutfağında en makbul et, kuzu eti. Eti yoğurtla bir araya getirmeyi çok seven Lübnanlılar, et yemeklerinde diğer pek çok yemekte olduğu gibi bol bol sarımsak kullanıyorlar. İşte en sevilen 2 tarifi…
 
Lübnan Mutfağı Nedir?
Lübnan hangi yemeği meşhur?
 
Eşsiz bir mutfak kültürüne sahip olan Lübnan'ın, birbirinden özel lezzetlerinin mutlaka deneyimlenmesi önerilirken, bu tatlar arasında başı çeken manakish ülkenin en ünlü yemeği olarak gösterilmektedir.
 
Lübnan mutfağı nasıl?
Lübnan mutfağının temelini; tahıl, nişasta, sebze ve meyveler oluşturuyor. Beyaz et de kırmızı ete oranla ülkede çok daha fazla sevilen ve tüketilen bir durumda. Lübnan mutfağına genel bir perspektiften bakıldığında ise göze çarpan ilk şey; mezelerin neredeyse ana yemeklerin yerini aldığı.
 
Lübnan mutfağında en meşhur Lübnan yemekleri nelerdir?
 
*   Falafel
*   Humus
*   Baba Ghanoug
*   Tabbouleh
*   Fatayer
*   Lebneh
*   Fattoush
*   Kibbeh
*   Kafta
*   Khoobz Arabi
*   Manakish
*   Kebab
*   Shawarma
*   Sfouf
*   Künefe
*   Kadın budu
*   Halawet el Jeben
*   Sütlaç
*   Osmalieh
*   Arak
*   Şarap
 
Lübnan’da insanlar âdeta güzel yemek tatmak için yaşıyor. Zira Orta Doğu ve Lübnan mutfağı harikalarla dolu. Yalnız hemen uyarayım: Eğer benim gibi sıkı bir keto diet uyguluyorsanız, gelebileceğiniz en tehlikeli ülkedesiniz!
 
Lübnan yemekleri içinde meze önemli bir yer tutuyor. Her öğünde mutlaka zeytin, zeytinyağı, humus, baba ghanoug sofrada yer alıyor. Yemeklerde kekiğe benzeyen zahter, tatlılarda zerdeçal, ayrıca yemek ve içeceklerde kakule kullanımı yaygın.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler