En Sevilen Hamur İşi Tarifleri

En Sevilen Hamur İşi Tarifleri

Evde Hamur İşi Tariflerini yaparken nelere dikkat edilir? Evde Hamur İşi Tarifleri yapmanın püf noktası nelerdir? Hamur işi yemeklerini yaparken nelere dikkat edilir? Yöresel Hamur İşi Tariflerinin özellik..

 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri nelerdir? Evde Hamur İşi Tariflerini yaparken nelere dikkat edilir? Evde Hamur İşi Tarifleri yapmanın püf noktası nelerdir? Evde Hamur işi yemeklerini yaparken nelere dikkat edilir? Yöresel Hamur İşi Tariflerinin özellikleri nelerdir?
 
Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivimizde En Sevilen Hamur İşi Tariflerini araştırdık...
 
İşte Türk mutfağı yemek arşivimizde En Sevilen Hamur İşi Tarifleri....
 
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden "Milas Böreği"
Ayşe Çelikkanat
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
Muğla mutfak kültüründe Milas böreği nasıl yapılır? En iyi yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında efsane börek tariflerinden evde Milas böreği yapmak için nelere ihtiyaç vardır?
 
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden "Milas Böreği"
Yöresel mutfaklarımızda ev hanımlarımızın özene bezene özel günleri için yaptıkları nefis hamur isi tariflerinden örnek yöresel tarifi ile Muğla Yemekleri Kültür Paylaşım Grubu üyelerinden Ayşe Çelikkanat’ın özel tarifini Türk aşçı haberleri olarak sizlerle paylaşıyoruz.
 
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden "Milas Böreği"
Selam; Basta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere bütün öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun. Bugün Milas böreği yaptım. Ispanak, Dereotu, Maydanoz,  Gazyak, körmen, çökelek. İlk defa yaptım...
 
Eksiklerim varsa şimdiden affola...
 
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden "Milas Böreği"
En İyi Yöresel Börek Tariflerinden Milas Böreği Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfağında Muhteşem Hamur İşi Tariflerinden Milas Böreği İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     5 Su Bardağı Un
*     1/2 Fincan  Zeytin Yağ 
*     1 Fincan Yoğurt 
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz  
*     1 Su Bardağı Şu
*     1 Su Bardağı Zeytin Yağı Tepsiye Yağlamak İçin
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde de Yer Alan Özel Börek Tariflerinden Milas Böreği Yapılış Tarifi:
 
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden "Milas Böreği"
Bütün malzemeyi karıştırıp güzel hamur haline getirdim.10  eşit beze ayirdim  Üstüne stresiyip 1 saat dinlenirdim hamurları 1 bezeye tabak boyunda açtım üstüne zeytin yağı sürdüm 2 ci bezeci aynı boyda açıp üst üstte  gelecek şekilde 2sini birden açtım. 
 
Muğla Mutfağında En İyi Lezzetlerden "Milas Böreği"
Yağlanmış tepsiye serdim böylece aynı şekilde gene 2 tane daha açtım üstüne hazirladigim otlardan serdim aynı gene 2 beze açtım kalan harcı serdim  kalan 4 bezeyide aynı şekilde 2 şerli olarak açtım tepsiye serdim böreği  kesip  bol zeytin yağı sürdüm 200 derelik fırında pişirdim...
 
***
Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
 
Yakakent Mantısı nedir? Yakakent Mantısı nasıl yapılır? Yakakent Mantısı hangi ilimize aittir? Yakakent Mantısı hangi yöresel mutfağımızda en çok yapılan mantı çeşitleri arasındadır? peki bu güne kadar evinizde Yakakent Mantısı yaptınızmı?
 
İşte sizlere en farklı mantı çeşitlerinden Yakakent Mantısı tarifi...
 
Samsun mutfağının coğrafi işaret tescilli lezzeti "Yakakent mantısı", damak tadına önem verenlerin tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor.
 
En farklı yöresel mutfaklarımızdan Samsun'un 15 coğrafi işaretli ürününden biri olan Yakakent mantısı, bükülme şekli ve ceviz ile servis edilmesiyle diğer mantılar arasında kendine ayrı bir yer ediniyor.
 
Yakakent Belediyesinin müracaatıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan geçen yıl coğrafi işaret ve tescili yemeklerimizden Yakakent mantısı, kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor.Un, tuz, yumurta ve su karışımıyla elde edilen mantı hamuru kadınlarca "beze" adı verilen parçalara ayrılarak bir süre dinlendiriliyor. 
 
Oklava ile açılarak yaprak haline getirilen hamur, daha sonra şeritler kesilip kare parçalar elde ediliyor.Soğan, kıyma ve baharatlarla yoğrularak elde edilen karışım, parçaların içine konularak Yakakent mantısına özgü iki ucu birleştirilerek üçgen şeklinde kapatılıyor.
 
Hazırlanan mantı, kaynamış tuzlu suda haşlanıyor. Ardından müşterilerin zevkine göre sarımsaklı yoğurt ile domates soslu veya üzerine serpilen ceviz ve eritilmiş tereyağıyla servis ediliyor.
 
İlçede doğal ürünlerle yöresel lezzetler sunan restoranı bulunan Nigar Kullukçu, coğrafi işaret alındıktan sonra kendisinin de "Nigar abla mantısı" adıyla patent aldığını söyledi.
 
Yakakent mantısının uzun yıllar evlerde yapıldığını, hiçbir yerde satılmadığını anlatan Kullukçu, en iyi hamur işi tariflerimizden "Yakakent mantısı denilince, cevizli ve yoğurtlu olarak ayrılır. Çoğu yerde bilinmez cevizli mantı. 
 
10 yıl Yakakent'te kıyafet işiyle uğraşırken birdenbire yemek sektöründe buldum kendimi." dedi. Sektörde 10 yıldır hizmet sunduğunu belirten Kullukçu, "Çok memnunum yemek sektöründe olmaktan. 
 
Samsun, Sinop, Amasya ve ilçelerden insanlar geliyor, tadıyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Yakakent mantısının her şeyi organik olduğu için coğrafi işaret ve patenti alındı." ifadesini kullandı.
 
İlçede müzik öğretmenliği yapan Cemil Ceylan da Yakakent mantısının diğer mantılardan farklı olduğunu vurgulayarak, henüz tatmamış olanlara mutlaka denemelerini tavsiye etti.
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
Başka bir kaynak olan samsun kültür portalından aldığımız tarife göre:
 
Yakakent Mantısı nasıl yapılır?
 
Yakakent Mantısı yöre adı ile özdeşleşmiş soslu bir yemek çeşididir.
 
Yakakent Mantısı Malzemeleri Nelerdir?
 
Hamur Malzemeleri;
 
*     800 Gr Un,
*     Bir Tutam Tuz,
*     2 Adet Yumurta,
*     *     Alabildiğince Su.
 
Yakakent Mantısı İç Malzemeleri;
 
*     500 Gr Siniri Alınmış Dana Kıyma,
*     2 Adet Orta Boy Soğan,
*     Bir Tutam Karabiber,
*     Bir Tutam Tuz
 
Yakakent Mantısı Hamurun Hazırlanması
 
Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
Hamur malzemeleri orta sertlikte hamur elde edilene kadar elle yoğrulmalıdır. 
 
Yoğrulan hamurdan orta büyüklükte yuvarlak bezeler hazırlanıp bir kaba konulup üzerlerine bir havlu / bez örtülerek yaklaşık 15 - 20 dakika oda sıcaklığında dinlenmeye bırakılmalıdır. 
 
İç Malzemesinin Hazırlanması
 
Siniri alınmış 500 gr dana kıyması içine 2 adet orta boy soğan ince ince doğranır, bir tutam karabiber ve bir tutam tuz ilave edilerek harç elle iyice karışıncaya kadar yoğrulmalıdır.
 
En İyi Mantı Çeşitlerinden Yakakent Mantısı Nasıl Yapılır?
 
Hamur bezelerinin dinlenme işleminden sonra bezeler 1,5 - 2 milimetre kalınlıkta ve yaklaşık 50 santimetre çapında açılır.
 
Hamur açma işleminde, hamurun zemine yapışmaması için ihtiyaca uygun miktarda un serpilir.
 
Açılan hamurlar 3 - 4 cm lik kare formuna benzer şekilde kesilir.
 
Kesilen hamurların içerisine hazırlanan içten fındık tanesi kadar yerleştirilir.
 
Bu şekilde hazırlanan iç malzemeli hamurlar karşılıklı iki kenarları birleştirilerek muska şeklinde katlanarak iki kenarı baş ve işaret parmakları arasında hafifçe sıkıştırılır.
 
İç malzemesi koyularak katlanan hamurlar, un serpilmiş geniş bir tepsinin içerisinde tüm bezelerin işlemleri bitene kadar bekletilir.
 
Mantı yaklaşık 2 litre su içerisinde ve hızlı ateşte pişirilir.
 
Pişirme esnasında üste çıkan mantıların kabın kenarından ileriye doğru tahta kaşığın tersi ile hafifçe ortaya doğru itilmesi gerekir.
 
Bu sayede mantıların eşit oranda pişmesi sağlanır.
 
Ayrıca ürünün yapışmaması için suya bir çay bardağı sıvı yağ konulabilir.
 
Kaynama sırasında köpüğün gitmesi gereklidir.
 
***
Avunya Mantısı nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda Avunya Mantısı en çok hangi ilimizde yapılır?
 
Evde Avunya Mantısı yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Şeflerin mantı tariflerinden Avunya Mantısı yaptınız mı? Evde Avunya Mantısı yapabilmek içim Türk mutfağı şeflerinin özel hamur işi tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
Avunya Mantısı yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte sizlere "Sahrap Soysal" dan özel evde Nohutlu Kıymalı Avunya Mantısı tarifi...
 
Nohutlu Kıymalı Avunya Mantısı tarifi "Sahrap Soysal"
 
En İyi Mantı Tariflerinden Avunya Mantısı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*   2 Adet Hazır Yufka 
*   3 Su Bardağı Haşlanmış Nohut 
*   2 Adet Orta Boy Kuru Soğan 
*   250 Gr Orta Yağlı Dana Kıyma
*   2 Adet Yeşil Sivri Biber 
*   5 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı  
*   100 Gr Tereyağı
*   2 Tatlı Kaşığı Domates Salçası 
*   2 Tatlı Kaşığı Biber Salçası 
*   6 Su Bardağı Sıcak Su
*   1’Er Çay Kaşığı Tuz, Karabiber, Kimyon, Kırmızı Toz Biber 
*   2 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber 
*   1 Kâse Sarımsaklı Yoğurt
 
En Eski Mantı Tariflerinden Avunya Mantısı Yapılış Tarifi 
 
Avunya Mantısı nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızda Avunya Mantısı en çok hangi ilimizde yapılır? Zeytinyağı ve tereyağını tencerede, orta ateşte eritin. Kıymayı ekleyin. 5-6 dakika sürekli karıştırarak kavurun. Üzerine çok ince doğranmış soğanları ve incecik halka doğranmış yeşil biberleri ilave edip karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun.
 
Salçaları ve haşlanmış nohutları ekleyip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin.
 
Sıcak su, tuz ve tüm baharatı serpiştirerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 15-20 dakika sonra ocaktan alın.
İlk yufkayı tezgâha serin ve ucundan başlayarak sıkıca sarıp rulo haline getirin. Keskin bıçakla ince ince kesin. İnce uzun hamur şeritleri elde edeceksiniz.
 
İkinci yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Fırın tepsisini 1-2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayın. Hamur şeritlerini tepsiye karıştırarak yayın. Fırını 190 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayıp 5 dakika ısıtın.
 
Hamur şeritlerini sıcak fırında, hafif kahverengi oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Çıkarın ve elinizle parçalayarak geniş bir servis tabağına aktarın. Üzerine sıcak kıymalı nohudu dökün. En üste sarımsaklı yoğurdu gezdirin. İsterseniz pul biberli, tereyağlı sosla süsleyerek servis edin.
 
***
Hindistan Cevizi Yağlı Poğaça nasıl yapılır?
 
En iyi poğaça çeşitlerinden Hindistan Cevizi Yağlı Poğaça yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? Evde Hindistan Cevizi Yağlı Poğaça yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel hamur işi tariflerinden faydalanmak istermisiniz? 
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
İşte sabahları çocuklarınızın beslenme çantalarına koymak için en lezzetli poğaça tarifi...
 
Şef Jale Balcı'dan Hindistan Cevizi Yağlı Poğaça "12-15 adet"
 
En iyi hamur işi tariflerinden Hindistan Cevizi Yağlı Poğaça için kullanılacak malzemelere;
 
*     75 gr Hindistan cevizi yağı
*     1/2 su bardağı zeytinyağı
*     1/2 su bardağından biraz fazla Hindistan cevizi sütü
*     2 su bardağı tam buğday unu
*     1/2 paket kabartma tozu
*     Peynir, zeytin, kurutulmuş domates
*     1 yumurta sarısı
*     3 yemek kaşığı sıvıyağ
*     Dereotu (isteğe göre)
*     Tuz
 
Üzeri için susam (veya çörekotu)
 
Hindistan Cevizi Yağlı Poğaça nasıl yapılır?
Hindistan Cevizi Yağlı Poğaça yapılış tarifi;
 
Fırını 180 derecede ısıtın.
 
Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri homojen oluncaya kadar karıştırın.
 
Un ve kabartma tozunu ekleyip hamuru 15-20 dakika dinlendirin. Şekil verip zeytin, peynir veya kurutulmuş domatesle doldurun.
 
Sıvıyağı ve yumurtayı çırpın, poğaçaların üzerine sürün. Susam serpip üzerleri kızarana kadar fırında pişirin.
 
***
Armut Kaç Kalori? Armutun Besin Değerleri Ve Kalorisi…
 
Kalori tükettiğimiz besinlerin enerjisini temsil eder. Her bireyin yaşına ve yaşam standartlarına göre günlük tüketmesi gereken bir kalori miktarı vardır. Diyet listesi oluştururken öğünlere göre kalori dağılımı yapılır.
 
Tabi kalori tek başına da yeterli değildir. Tüketilen yiyeceğin besin değerlerini de bilmek gerekir. Peki, severek tükettiğimiz armut kaç kaloridir? Armutun besin değerleri ve kalorisi...
 
Özellikle diyet yapanların dikkat ettiği ve araştırdığı bir konudur kalori. Yiyecekler sebze, meyve, baklagil bir başlık altında toplansa da her birinin kalori değeri ayrıdır.
 
Kalori hesabı yaparken en çok araştırılan yiyeceklerden biri de Armuttur. Mineral, vitamin ve organik bileşik içeriği bakımından zengin olan armut en düşük kalorili meyvelerden biridir ve düşük kalorisine rağmen yüksek lif içeriği sayesinde tok hissetmenizi sağlar. İşte armutun besin değerleri ve kalorisi…
 
Armut Kaç Kaloridir: 
100 gram armut yaklaşık 57 kaloridir.
 
Armutun Besin Değerleri Nelerdir?
100 gram armutta aşağıdakiler bulunur:
 
* Su: 83,96 g
* Enerji: 57 kcal
* Protein: 0,36 g
* Toplam yağ: 0.14 g
* Karbonhidrat: 15.23 g
* Lif: 3.1 g
* Toplam şeker: 9.75 g
* Kalsiyum: 9 mg
* Demir: 0.18 mg
* Magnezyum: 7 mg
* Fosfor: 12 mg
* Potasyum: 116 mg
* Sodyum: 1 mg
* Çinko: 0.1 mg
* C vitamini, toplam askorbik asit: 4.3 mg
* Tiamin: 0.01 mg
* Riboflavin: 0.03 mg
* Niasin: 0.16 mg
* B-6 Vitamini: 0.03 mg
* Folat: 7 µg
* B-12 Vitamini: 0 µg
* A Vitamini: 1 µg
* A Vitamini: 25 İÜ
* E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.12 mg
* D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
* D vitamini: 0 IU
* K Vitamini (filokinon): 4.4 µg
* Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.02 g
* Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.08 g
* Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.09 g
* Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
* Kolesterol: 0 mg
* Kafein: 0 mg
 
En İyi Tart Tariflerinden Ve Hamur İşi Tariflerinden Armutlu Tart Nasıl Yapılır?
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
Armutlu Tart İçin Kullanılacak Malzemeler Nelerdir?
 
Armutlu Tart Hamuru İçin;
 
*    1,5 Su Bardağı Un 
*    5 Yemek Kaşığı Şeker
*    Yarım Çay Kaşığı Tuz 
*    12 Yemek Kaşığı Tuzsuz Tereyağı
 
Armutlu Tart Dolgusu İçin; 
 
*   6 Büyük Armut 
*    3 Yemek Kaşığı Tuzsuz Tereyağı
*    1 Yemek Kaşığı Su 
*    3 İncir Reçeli Tanesi 
*    Bir Fiske Tuz
 
Armutlu Tart Yapılış Tarifi:
 
Fırınımızı 200 derecede ısıtalım. Bir kapta un, şeker ve tuzu karıştıralım. Tereyağını iyice yumuşatıp unlu karışımı yedirelim ve hamur yapalım ve 20 dk buzdolabında dinlendirelim. 20- 25 cmlik bir tart kalıbını yağlayıp unlayalım hamuru yerleştirelim ve fırında kızartalım. 
 
Ayrı bir yerde armutları halka veya dilim halinde bıçak sırtı kalınlığında doğrayalım, 3 armutu tereyağında çevirelim, 3 yemek kaşığı suyu ekleyelim ve 3 dakika pişirip soğuması için kenara alalım. İncirleri doğrayalım ve çıkan reçeli ayıralım. Aynı tavaya tekrar tereyağı ilave edip kalan armutları ve incirleri pişirelim. 
 
İncirli armutları şeker ve tuzu ekleyerek püre haline getirelim ve tartın içini dolduralım. Üzerine dilim armutları dizelim ve 10 dakika ısıtılmış fırında pişirip bir fırça yardımıyla reçeli üzerine sürerek parlatalım. 5 dakika daha fırınlayıp karamelize olmasını sağlayalım. afiyet olsun.
 
***
Cantık Nedir?
 
Cantık nedir? Cantık yöresel mutfağımıza aittir? En iyi hamur işi tariflerinden Cantık nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağı hamur işi tariflerinde Cantık yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç vardır?
 
Bu güne kadar evinizde Türk mutfağı yemek arşivinden Cantık yapmayı denediniz mi?
 
Kıymalısından kaşarlısına pek çok çeşidi bulunan pideyi sevmeyen yoktur. Diğer yandan görünüşü hep birbirinin aynısı olan pide tariflerinden de sıkılmış olabilirsiniz. Yeni ve lezzetli bir pide tarif arıyorsanız sizi "Bursa lahmacunu, Bursa pizzası, Bursa pidesi" gibi pek çok isimle anılan ve yiyenin müptelası olduğu cantık ile tanıştıralım!
 
Bursa'nın yöresel lezzetlerinden lahmacun ve pideyi aynı tarifte buluşturduğu damak çatlatan yemek: Cantık!
 
Cantık; pide tutkunlarının favorisi olabilecek, geleneksel bir yemek. Bursa'ya yolu düşen yerli, yabancı tüm turistlerin damağında iz bırakıyor. Ancak Bursa'ya gitmeden de evinizde lezzetli bir cantık pişirip sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. İşte, malzemelerinden püf noktalarına kadar cantık tarifi...
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
Cantık Nedir?
En İyi Hamur İşi Tariflerinden Cantık Nasıl Yapılır?
 
En Farklı Sokak Lezzetlerinden Cantık Hamuru İçin:
 
*     1 Çay Bardağı Süt
*     5 Su Bardağı Un
*     2 Su Bardağı Ilık Su
*     Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*     1 Paket İnstant Maya
*     1 Silme Yemek Kaşığı Tuz
*     1 Adet Yumurta Akı
 
Cantık Püf Noktası: Mayanın Kolayca Aktifleşebilmesi İçin Kullandığınız Suyun Ilık Olmasına Dikkat Edin.
 
Cantık Hamurunu Toparlamak İçin:
 
*     3-4 Yemek Kaşığı Un
 
Cantık Kıymalı Harcı İçin:
 
*     300 Gram Kıyma
*     1 Adet Küçük Küçük Doğranmış Kapya Biber
*     2 Adet Yemeklik Doğranmış Kuru Soğan
*     2 Adet Küp Küp Doğranmış Domates
*     6 Adet İnce Doğranmış Yeşil Köy Biberi
*     1/4 Demet Maydanoz
*     Yarım Yemek Kaşığı Kuru Kekik
*     1 Tatlı Kaşığı Karabiber
*     1 Çay Kaşığı Kimyon
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
 
Cantık Kenarları İçin:
 
1 Adet Yumurta Sarısı
 
Cantık Hazırlanış Tarifi;
 
Bir kaba ılık su, süt, toz şeker ve instant mayayı alıp karıştırın. Üzerini bir bezle örtüp mayanın aktifleşmesi için 5-6 dakika bekleyin. Sonrasında karışıma sıvı yağı, tuzu ve yumurta akını ekleyip tekrar karıştırın.
 
Ayrı bir yoğurma kabına bir miktar un ekleyin ve ortası boş kalacak şekilde açın. Hazırladığınız karışımı unun ortasına dökün. Ele biraz yapışan bir kıvam alana kadar yoğurun. Burada unu birden eklemek yerine azar azar eklemeniz hamurun kıvamını tutturmanız açısından oldukça önemli.
 
Yoğurduğunuz hamurun üzerini, hava almayacak şekilde kapatın ve 40-45 dakika mayalandırın. Pidenin kıymalı harcı için bütün malzemeleri bir kapta karıştırın. Tezgaha un serpin ve mayalandırdığınız hamuru yoğurarak havasını alın.
 
Ardından bezelere ayırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralarında boşluk kalacak şekilde dizin. Elinizi yağlayın ve bezeleri küçük bir pizza hamuru gibi açın. Kıymalı harcı hamurların ortasına koyup yayın. Hamurun kenar kısımlarına yumurta sarısı sürün.
 
Önceden alt üst ayarda ısıttığınız 200 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin. Servis etmeden önce 8-10 dakika dinlendirin.
 
***
Tatlı Maya Ekmeği Nedir?
 
Tatlı Maya Ekmeği nedir? Tatlı Maya Ekmeği nasıl yapılır? Evde tatlı maya ekmeği yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel ekmek tariflerinden faydalanmak istemisiniz? Tatlı Maya Ekmeği yapmanın püf noktası nelerdir?
 
En iyi tatlı maya ekmeği nasıl pişirilir? En iyi hamur işi tariflerinden ve ekmek tariflerinden Tatlı Maya Ekmeğinin özellikleri nelerdir? Tatlı Maya Ekmeği yöresel mutfaklarımızdan hangisine aittir? Tatlı Maya Ekmeği en çok hangi ilimizde yapılır? Tatlı Maya Ekmeğinin tarihi nedir?
 
Tatlı Maya Ekmeği Nedir?Denizli'nin Buldan ilçesinde asırlardır geleneksel olarak yapılan nohut mayasından elde edilen "Tatlı maya" ekmeği bu yılda iftar sofraları süslendirdi. Hem ekmek olarak hem de tatlı olarak tüketilebilen Tatlı maya ekmeğine ilgi giderek artıyor. 
 
Ramazan ayında tok tutan sahur menülerinde ve iftar menülerinde Buldan ilçesinde fırınlarda ve evlerde özel olarak hazırlanan nohut mayası ile yapılan ekmekler, bu yılda sofraları süslemeye devam ediyor.
 
Tatlı Maya Ekmeği Buldan Yemek Kültürüne Has Bir Lezzet
 
Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan Tatlı maya imalatını sürdüren 42 yıllık fırıncı Mehmet Gökçe, bu yıl ilginin arttığını dile getirerek; "Eski ustalarımdan Buldan'ın geleneksel lezzetlerinden olan Tatlı mayayı 25 yıldır yapıyorum. 400 gramlık ve 1100 gram olarak iki şekilde imalatını yapıyorum. Tatlı maya Buldan'a has bir lezzettir. 
 
150 gram yerli çiğ nohutu kırarak 15 gram tuz ilave ederek kaynar suyu silme olacak şekilde bir kavanoz ile dolduruyorum. Sıcak bir yerde mayalanmaya bırakıyorum. Buğday unundan hazırladığım hamuru elde ettiğimiz nohut suyu ile yoğurup kabarmaya bırakıyorum. 
 
Kabardıktan sonra kesip çevirerek kalıplara koyuyorum. Hamur dinlendikten sonra pişmesi için fırına veriyorum" dedi.
 
Başka bir kaynaktan edindiğimiz bilgilere göre evde tatlı maya ekmeği yapabilmek için Tam Ölçüler Ve Orijinal Tarifi İle Tatlı Maya Ekmeği Tarifi:
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
Tatlı Maya Ekmeği İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Tatlı Maya Ekmeği Ön Maya İçin Malzemeler
 
*     1 Paket Kuru Maya
*     ½ Su Bardağı Ilık Su
*     1 Çay Kaşığı Şeker
*     1,5 Yemek Kaşığı Un
 
Tatlı Maya Ekmeği Hamur İçin Malzemeler
 
*     Ön Maya
*     1 Su Bardağı Şeker
*     1 Su Bardağı Ilık Su
*     ½ Su Bardağı Sıvıyağ
*     5 Su Bardağı Un
*     1 Tutam Tuz
*     Susam – Bulamak İçin
*     Yumurta Sarısı – Üzeri İçin
*     Badem – Üzeri İçin
 
Tatlı Maya Ekmeği Yapılış Tarifi:
 
Ön maya için olan malzemeleri bir kapta karıştırın, 1-1,5 saat köpük köpük oluncaya kadar mayalandırın.
 
Hamur için, mayalanan ön mayanın üzerine şeker, ılık su, yağ ve unu ilave edin. Kulan memesi kıvamına gelinceye kadar 10-15 dakika yoğurun.
 
Tezgâhın üzerine susam serpip, hamurun dış yüzeyini susama bulayın.
 
Ekmek hamurunu pişirme tepsisine alın ve üzerine çizikler atın. Yumurta sarısı sürüp, badem saplayın bu şekilde 1-1,5 saat daha mayalandırın. 200 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.
 
Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun...
 
****
Muğla Gözleme (Saç Böreği)
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Rahime Arslan"
 
Eğer Muğla da  yaşıyorsanız mutlaka bilirsiniz bu lezzeti. Biz büyüklerimizden adını Saç böreği olarak duyduk.
 
Hatta yol kenarlarımız da bile sık sık rastlanır gözleme yapan mekanlara. Apartmanda yaşıyorsak bile yapılır mutlaka. En özlenen lezzet. 
 
Gözlemeyi istediğimiz çeşitlilikte yapmak mümkün. Biz otlu, patatesli, şekerli ve otlu acılı severiz...
 
En Sevilen Hamur İşi Tarifleri
Muğla mutfak kültüründe en iyi lezzetlerden Muğla Gözleme (Saç Böreği) Hamuru için: 
 
Un, su, tuz, az bi zeytin yağı. Hamurumuzu kulak memesi kıvamından biraz sert oluncaya kadar su ekleyerek yoğuruyoruz. Bir saat kadar dinlendirip, mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp un ile açıyoruz. İçerisine isteğinize göre malzeme koyabilirsiniz.
 
Geleneksel Türk mutfağında en iyi hamur işi tariflerinden Muğla Gözleme (Saç Böreği) İç harcı için: 
 
Muğla Gözleme (Saç Böreği)
Ispanak, dereotu, pazı, pancar yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, köremen, gelincik otu iyice yıkanıp ince ince kıyılır. 
 
Taze çökelek, tuz ve yağ ile iyice harmanlıyoruz. yufkamızın içine koyup yufkayı kapatıyoruz. Acılı istiyorsak bol acı biber ekleyebiliriz. Patatesli istiyorsak, patatesi çiğ olarak rendeleyip suyunu sıkıyoruz. 
 
Muğla Gözleme (Saç Böreği)
Sonra yufkanın içine koyup üzerine karabiber, kaşar peyniri koyup kapatıyoruz. 
 
Şekerli içinse yufkanın içerisine şeker ekip biraz yağ ekip kapatıyoruz. Köyde sac üzerinde yapılanı makbuldür tabii. Fakat ben apartmanda tüplü sac üzerinde pişirdim eğer oda yoksa teflon tavadada pişirebilirsiniz.
 
Muğla Gözleme (Saç Böreği)
Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler