Gıda Profesyonelleri Samsunda 2. Kez Biraraya Geliyor
Samsun'da TÜYAP tarafından düzenlenecek olan 2017 Gıda Fuarı, Anadolu fuarları arasında tek gıda fuarı olması nedeni ile Samsun ve diğer illerden çok sayıda ziyaretçinin fuara ilgi göstereceği bekleniyor. Cevher Eğribel 08 Kasım 2017 Çarşamba 08:19 Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş (TÜYAP ) tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve KOSGEB işbirliği ile hazırlanan 2. Gıda, İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistiği Fuarı (Samsun Gıda Fuarı) 23-26 Kasım 2017 tarihleri arasında TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.
Samsun Gıda Fuarı, Anadolu’daki fuarlar arasında tek gıda ihtisas fuar olma özelliği ile öne çıkıyor. TÜYAP Bölge Müdürü Server Seçer, düzenledikleri fuarlarla Samsun'un uluslararası pazardaki konumunun güçlenmesine katkı verdiklerini belirtti. Seçer," Şu bir gerçek ki Samsun artık bir fuarlar kenti. Nitelik olarak bir noktaya geldiğimiz Samsun'da artık sırada bu fuarları uluslararası hale getirmek var.
Bu şehirde düzenlediğimiz her fuara yabancı iş adamı katılımının giderek artırıyor olması da bunun bir göstergesidir" dedi. TÜYAP Samsun Bölge Müdürü Server Seçer," Fuarlarımız ile Samsun ekonomisine güç katıyoruz" dedi.
23-26 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Samsun 2. Gıda İhtisas Fuarı'na dönük hazırlıkların yoğun bir biçimde sürdüğünü söyleyen TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ Bölge Müdürü Server Seçer," Gıda Sektörü liderlerinin katılacağı bu fuar kent ekonomisine ayrı bir katma değer sağlayacaktır" diye konuştu.
Hedef Yeni Pazarlar
Gıda Fuarımıza gıda fabrikaları, büyük toptancıları, distribütörler yanında Endüstiriyel Mutfak Sanayicileri yoğun rağbet göstermeye başladı. Otel, restorant ve kafeteryalar için endüstüriyel mutfak yapanlar kuruluşlar fuarın bir salonunda ağırlıklı olarak yoğunlaştı.
Aynı zamanda ambalaj sektörü de yer alıyor. Amacımız, firmaların toptan alım satım yapmalarını, yeni firmaların yeni ürünlerle ve teknolojilerle buluşmalarını ve fabrikaların yeni pazarlara ulaşmasını sağlamak. Tüm bunlar katılımcıların iş yaptığı,fayda sağladığı profosyonel bir fuar olduğumuzun göstergesi. Bu sene ziyaretçi rekoru kırmayı hedeflediğimiz fuarımıza ayrıca Türkiye Aşçılar Federasyonu ile Karadeniz Aşçılar Birliği üyeleri ile Altın madalya sahibi aşçılarda katılacak" dedi. EDT VE
Horeka Fuarı
Fuarın aynı zamanda gıda teknolojileri yönü olduğunu da sözlerine ekleyen Seçer, “Bu fuar aslında ev dışı tüketim (EDT) fuarı. Otel, restoran ve kafeterya yani HOREKA ekipmanlarının da yer aldığı bir fuar. Endüstriyel mutfağın, otel ve kafeteryaların masaüstü ekipmanları dediğimiz tabaklar, çatal-bıçaklar, tuzluklar gibi ürünler ve hijyen ekipmanları satanlar da fuarda yer alıyor. Bu da tam bir ihtisas fuarı olduğumuzu kanıtlıyor” dedi.
Fuarın bir de eğitim yönü olduğunu kaydeden Seçer, “Fuarda madalyalı aşçılar, genç aşçılara work shoplar düzenliyor ve sertifika veriyor. OMÜ’den ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden gelen yetkin kişiler, konferanslar veriyor. Konferanslarda sektördeki yeni gelişmeler anlatılıyor. Bu da sektöre çok faydalı oluyor. Ayrıca büyük otel, büyük restoran, fast food zincirlerinin aşçı başlarını ve Aşçılar Federasyonu’nu çağırdık. Değerli aşçılar show ve sunumlar yapacaklar.” dedi.
Her Yönüyle Profesyonel Bir İhtisas Fuarı Fuarın tam bir profesyonel ihtisas fuarı olacağını belirten Seçer, “Geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarın nasıl olacağı merak konusu idi. Fuarda İstanbul’daki Almanya’daki showroom gibi gözüken stantlar gibi şık stantlar açıldı.
Katılımcı firmalar çok özendi. Hep birlikte kol kola verdik. Bu yıl daha güzel bir fuar olacak. Fuarımız tam profesyonel bir ihtisas fuar haline geldi. Bu yıl katılımcı firma sayısı daha fazla olacak. Daha fazla ulusal şirket fuarda yer alırken, yurtiçi ve yurtdışından daha fazla ziyaretçi ve heyet gelecek. Fuarımızın ulusallaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Amacımız fuarın sadece sayı ve metre kare olarak büyümesi değil. Nitelik olarak da büyümesi. Ulusallaşmadan sonra, uluslararası olmak için çalışacağız. Bu tabi uzun ve meşakkatli bir yol. Bu yolda da emin adımlarla ilerleyeceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Sektörel İhtisas Fuarlarımız Ekonomiye Güç Katacaktır
Samsun’da düzenlenen fuarlara her yıl bir yenisini eklediklerini belirten Seçer, “TÜYAP Genel Müdürümüz Cihat Alagöz, Samsun TÜYAP’ın Anadolu’da en iyi çıkış yapan fuar merkezi olduğunu söyledi. Bu bir gerçek. Fuar sayımızı her yıl arttırıyoruz. Bu kolay bir şey değil ama bunu başardık. 2018’de Gıda, Mobilya, Evleniyoruz, Kitap, İnşaat, Mücevher ve Kuyum, Tarım ve Otoshow fuarları gerçekleştireceğiz. Yeni açacağımız Mücevher ve Kuyum Fuarı ile de dikkatleri üzerimize çekeceğimize inanıyorum. Mobilya Fuarı’nda bölge üreticisini gözeteceğiz.
Bu bölgenin mobilya üreticileri, farklı pazarlarda mobilyalarını satabilsinler, üretimlerini arttırabilsinler, kendilerini geliştirsinler, ihracata başlamayanlar ise ihracata başlayabilsin istiyoruz. O yüzden de Samsun mobilya üreticilerini gözetiyoruz. Bu nedenle ulusal firmalardan çok bölge üreticilerimiz yer allıyor. Fuar binamız büyüdüğünde, ulusal firmalara da yer alacak’’ dedi.
Fuara destek veren herkese teşekkür eden Seçer, ‘’İlk fuarımızdan itibaren bize her zaman destek veren bakanlarımıza, milletvekillerimize, Samsun Valiliğimize, Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’a Samsun TSO Başkanımız Salih Zeki Murzioğlu’na, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır’a, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hacı Eyüp Güler’e KOSGEB Müdürlüğümüze, ve tüm bölge kuruluşlarına, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar’a, tüm paydaşlarımıza ve fuarımıza katılan firmalara ve ziyaretçilerimize şükranlarımı sunarım,’’ dedi.
Fuar Turizmi Büyük Katkı Sağlıyor
Samsun Fuarlarımıza yılda yaklaşık 500.000 kişi ziyaretçi olarak geliyor. Bunun yaklaşık %30 u Samsun dışından gelenlerdir. Fuarlarımıza farklı şehirlerden gelen iş adamları, Samsun’da yer alan tarihi ve turistik yerleri de geziyorlar. Otellerimizde konaklıyorlar, restoran, eğlence yerleri, alışveriş merkezleri bu sayede dolup taşıyor. Uçağından taksisine, acentasından hediyelik eşyasına kadar para kazanıyor. Bütün dünyada kış turizmi demek fuar turizmi demektir. Bir fuara gelen iş adamı gelir düzeyi yüksek olduğu için normal bir turistin yaklaşık sekiz katı para harcamaktadır.
Aynı zamanda fuar turizmi için gelen 200 yabancı işadamı daha sonra ailesiyle ve arkadaşlarıyla beraber tatil amaçlı da şehrimize geliyor. Bu bağlamda Samsun’un fuarlar şehri olması fuar turizmi vasıtasıyla Samsun turizmini de derinden etkiliyor. Ve Samsun’un tüm Türkiye’ye ve hedef ülkelere tanıtımında somut katkılar sağlıyoruz.