Maraş merkezli depremden iki gün sonra, İskenderun’da kurulan ‘Gönül Mutfağı’nda, depremzedelerin yemek ihtiyacı karşılanıyor.
Şef Ebru Baybara Demir’in girişimi, Gençlik ve Spor Bakanlığının ve gönüllülerin desteğiyle İskenderun KYK Erkek Öğrenci Yurdundaki mutfakta günde 70 bin kişiye yemek yapılıyor.
Hazırlanan yemekler 7 ilçede yüze yakın noktaya dağıtılıyor. Gönüllüler, İskenderun ile birlikte Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da kurdukları ‘Gönül Mutfağı’ isimli 4 mutfakta, depremden bu yana 6 milyon kap yemek dağıtılmış.
İskenderun Teknik Üniversitesi Öğrenci Yurdunda gönüllü ve bir o kadar disiplinli çalışmayla yapılan yemeklerin, hazırlığından pişirilmesine, servis ve paket edilip dağıtımına ve gıdaların depolanmasına 200 gönüllü çalışıyor.
Her Yaştan Her Meslekten Çalışan Var
Gönül Mutfağı’nda her meslekten, her yaştan çalışan var. Kimi depremzede kimi farklı illerden gelen ve depremzedeler için dayanışma, yardım çalışmalarına katılan kişiler. Aralarında yurt dışından gelenlerin de olduğu inşaat, uçak, gıda, endüstri mühendisleri; emekli öğretmen, güzellik uzmanı, profesyonel şeflerin de yer aldığı gönüllüler KYK yurdundaki aşevinde hummalı bir çalışma içindeler.
Tüm gönülleri birleştirdiği için de adına, “Gönül Mutfağı’ denmiş. Çok sayıda insana ihtiyaç duyulan mutfak, birçok çalışan için de deprem travmasını atlatmasına vesile olmuş.
Herkese İhtiyaç Var
Şef Ebru Baybara Demir, Mardinli bir kadın. Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma adlı Türkiye’nin ilk sosyal kooperatifinin kurucusu. Depremi haber alır almaz kendini deprem bölgesine atmış. En
başarılı şeflerden
Şef Ebru Baybara Demir, Gönül Mutfağı’nın bütün gönülleri birleştiren büyük bir mutfağa dönüştüğünü, hangi meslekten ve yaştan olursa olsun herkesin burada olmasına ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Çok sayıda insanın gelmek istediğini ve ‘Biz de bir şeyler yapmak istiyoruz’ dediklerini aktarıyor. Mutfaktaki gönüllülerin ortak amaç için çalışarak her işi yaptığını, sosyal hayattaki kimliklerin hiçbir öneminin bulunmadığını ifade eden Demir, gönüllü çalışanların deprem bölgesindeki insanların hayat koşullarını iyileştirip eskiye dönebilmeleri için çalıştığını hatırlatıyor.
Demir, Gençlik ve Spor Bakanının kendilerine sağladığı destek ve gönüllülerin katkıları ile bu çalışmayı ihtiyaç olduğu zamana kadar yürüteceklerini söylüyor.
Gönül Mutfağı’na destek vermek isteyen kişi ve kurumlar
Topraktan Tabağa’nın web sayfasında “Deprem Yardımı” kategorisinde listelenen gıda ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Kooperatif, deprem bölgesindeki mutfaklarda ihtiyaç olan ürünleri belirliyor bağışçıların web sayfası üzerinden satın aldığı ürünleri bölgeye yakın belirlenmiş olan 4 yüklenici firma mutfaklara ulaştırıyor.
Aynı zamanda birçok marka, kurum ve kuruluş da ürün desteği sağlıyor.
Gelen malzemeler ise gıda mühendisleri gözetiminde paketlenip ihtiyaç sahiplerine götürülüyor. Bu lojistik operasyon için de özel bir şirketin sağladığı 10 araç, Gençlik ve Spor Bakanlığının araçları ve gönüllü motor-kuryeler çalışıyor. Kurulan koordinasyon ve çağrı merkezinde de e-mailler ve kurulan WhatsApp hattı üzerinden vatandaşlardan gelen ihtiyaçlar sürekli kaydediliyor.
Mutfaklarda gönüllü çalışmak isteyenler ise Gönül Mutfağı instagram hesabı üzerinden formu doldurarak başvuruda bulunabilir. Mutfakta çalışmak için şef olmaya, lokanta, yemekhanede çalışmış olmaya gerek yok. Zira paketleme, yemekli malzeme hazırlama, koli taşıma, soğan doğrama gibi birçok iş yapılıyor.