Bal Çeşitleri Nelerdir?
Hangi bal nerelerde kullanılır? Çam balı, Çiçek Balı, Ayçiçek Balı, Narenciye Balı, Ihlamur Balı, Kekik Balı, Lavanta Balı, Eğriçayır Balı nedir? En farklı balların
çeşitleri nelerdir, hangi bal nerede bulunur?
Türk
aşçı haberleri olarak araştırdık.... En iyi bal çeşidi hangisidir?
Kaçkar Akasya balı, diğer ballar arasında en iyi bal çünkü yerleşim alanlarına en az 10 km uzaklıktaki akasya ormanları içerisinde yer alan karakovanlardan elde ediliyor. Faydaları: Bu bal çeşidi özellikle sinir sistemini koruyucu ve güçlendirici özelliğiyle bilinir.
En güzel bal hangi bal'dır?
Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
Hangi bal daha sağlıklıdır?
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Öksürük için en iyi bal hangisi?
Bal Çeşitlerinden "Kekik Balı" Nedir?
Altın sarısı bir renge sahip olan kekik balı, son derece faydalıdır. Özellikle bronşit, öksürük, soğuk algınlığı olanlara ve mide rahatsızlıklarına önerilir.
Halen dünyada üretilen bal türleri kestane balı, köknar balı, monofloral bal, çiçek balı, petek balı, armut balı, dağ balı, akasya balı, çam balı, kremalı bal, okaliptüs balı ve meşe balıdır.
Bal tüketicilerinin en çok merak ettiği soruya cevap; kişinin ihtiyacına göre değişir. Çam balı şifa kaynağıdır. Bu nedenle sağlık için kullanılacaksa çam balı tercih edilebilir. Eğer kahvaltıda, tatlı tarifi içerisinde vb. yemek için kullanılacaksa çiçek balı tercih edilebilir.
Bal Çeşitlerinden "Çam balı" Nedir?
En çok bilinen bal çeşitleri arasında yer almaktadır. Çam balı sarıçam ormanlarının yoğun olduğu Türkiye ve Yunanistan’da üretilmektedir. Çam balı Türkiye’de Ege Bölgesi’nde yetişen sarıçam ağaçlarından üretilmektedir. Bal arıları sarıçam ağaçlarındaki salgıları bal yapımında kullanmaktadır. Çam balının kendine has yoğun bir tadı vardır.
Bal Çeşitlerinden "Çiçek Balı" Nedir?
Çiçek balı, en çok bilinen ve tüketilen balların başında gelmektedir. Çiçek balı Türkiye’nin tüm bölgelerinden elde edilebilir. Bu nedenle de en yaygın bal türü olarak tüketilmektedir. Çiçek balı, arıların bulunduğu bölgede yetişen çiçeklerin nektarlarını toplar ve kovanda bir araya getirir.
Çiçek balı yumuşak ve hafif tadı ile sevilerek tüketilmektedir. Çiçeklerin türleri bölgeden bölgeye değişmektedir. Bundan dolayı Türkiye’de nektar ve polen yönünden zengin olan bölgelere kovanlar taşınarak gezici arıcılık yapılır. Toplanan ballar analiz işleminden sonra ballar süzülür ve farklı çiçeklerden elde edilen ballar harmanlanır.
Bal Çeşitlerinden "Ayçiçek Balı" Nedir?
Türkiye’de ayçiçek üretimi genellikle Trakya Bölgesi’nde yapılmaktadır. Bu bölgede bulunan ayçiçek tarlaları ise arıların polen ve nektar toplaması için ideal bir alan oluşturmaktadır. Ayçiçeği tarlalarındaki nektarlardan elde edilen bu bal, altın sarısı rengi ile dikkat çekmektedir. Kendine özgü tadı ise ayçiçek balının en belirgin özelliği olmaktadır.
Bal Çeşitlerinden "Narenciye Balı" Nedir?
Narenciye balı kendine özgü tadı ile ön plana çıkan bal çeşididir. Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi narenciye bitkilerinin nektarlardan elde edilmektedir. Bal arıları narenciye bitkilerinden topladıkları nektarlar ile narenciye balını üretmektedir. Ülkemizde narenciye bahçelerinin bulunduğu Akdeniz Bölgesi’nde narenciye balı üretimi yapılmaktadır. Narenciye kokusunun hissedildiği lezzetli ve tatlı bir bal çeşidi olarak tüketilmektedir.
Bal Çeşitlerinden "Ihlamur Balı" Nedir?
Ihlamur balı isminden de anlaşılacağı gibi ıhlamur çiçeklerinden üretilen bal çeşididir. Ihlamur ağacı bakımından zengin olan Karadeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de Artvin, Rize ve Yalova en çok ıhlamur balı üretimi yapılan şehirlerdir.
Bal Çeşitlerinden "Meşe Balı" Nedir?
Meşe Balı, Meşe ağacında bulunan genç palamutlarda bulunan sıvının arılar tarafından bala dönüştürülmesiyle elde edilmektedir. Genç palamutların çıkmasıyla başlayan salgı üretimi temmuz ve ağustos ayının sonuna kadar devam eder. Meşe balı hasadı yaz ayının sonlarına doğru gerçekleşir.
Bal Çeşitlerinden "Petek Bal" Nedir?
Çalışkan arı dostlarımız müthiş bir emekle bal mumundan altıgen petekler oluştururlar. Bu altıgen peteklere de bin bir zahmetle ballarını doldururlar. Balın peteklerden süzülmeden önceki haline petek bal denir. Süzülmek zorunda değildir. İster petekli ister süzülmüş olarak tüketebilirsiniz. Süzdüğünüz haline süzme bal denmektedir. Eğer siz de bal mumunu ağzınızda çiğnemeyi sevenlerdenseniz bu balıı tercih etmelisiniz.
Bal Çeşitlerinden "Monofloral bal" Nedir?
Monofloral bal, bir bal türüdür. Ağırlıklı olarak bir bitki türünün nektarından olması nedeniyle farklı bir tada veya başka bir özelliğe sahiptir.[1] Polifloral bal birkaç bitki nektarına sahiptir. Premium bir fiyat elde etmek için ayrı olarak saklanır ve etiketlenir.[2] En yayğın türleri kestane balı, keçiboynuzu balı, karakovan balı, ayçiçeği balı, yonca balı, ıhlamur balı, akasya balı, manuka balı, narenciye balı, kekik balı, portakal çiçeği balı ve limon çiçeği balıdır.
Arıcılar, bölgelerinin baskın nektar kaynaklarını öğrenirler ve özellikle iyi olanları ayrı tutmak için hasatı planlarlar.
Bal Çeşitlerinden "Köknar balı nedir" Nedir?
Arı Ailesi beyaz köknar balı nadirdir çünkü gümüş köknar, arıların işleyerek buğday köknar balı haline getirebilecekleri özel bal özünü salgılar. Yeşil-kahverengi, biraz reçineli, ekşi tatlı bir aromaya sahip neredeyse siyah - bu bal Sloven ormanlarının derinliklerinden geliyor.
Bal Çeşitlerinden "Kestane balı" Nedir?
Kestane balı, arıların ağırlıklı olarak kestane çiçeklerinin nektarlarından elde ettiği bir monoflora bal (tek çiçek balı) çeşididir. Diğer çiçek ballarına nazaran daha koyu bir renge ve kıvama sahip olan kestane balı, buruk ve acımsı tadıyla öne çıkar. Keskin tadı sayesinde damakta özgün ve hoş bir lezzet bırakır.
Bal Çeşitlerinden "Kekik Balı" Nedir?
Kekik çiçekleri nektarlarından elde edilen kekik balı da keskin ve kendine has kokusu ile bilinmektedir. Kekiklerin yetiştiği yüksek dağlık alanlarda üretimi yapılmaktadır. İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi kekik balının en çok üretildiği bölgelerdir.
Bal Çeşitlerinden "Lavanta Balı" Nedir?
Lavanta balı, lavanta bahçelerinin bulunduğu Burdur ve Isparta’da üretilmektedir. Kendine özgü tadı ve kokusu ile ön plana çıkan değerli bir bal çeşididir. Lavanta balı en belirgin özelliği kendine has kokusu olmasıdır.
Bal Çeşitlerinden "Eğriçayır Balı" Nedir?
Biz arıları, doğayı, yaşamayı çok sevdik. Çocuğumuza yedirdiğimiz Eğriçayır Balı’nı herkes yesin istedik. Arılar bize ne veriyor, biz sizlere ne sunuyoruz? Hazırsanız başlıyoruz.
Eğriçayır Balı’nı, Uluslararası En İyi Organik Bal Yarışması’nda uzman jüriler tarafından verilen “altın madalya” ödülüne götüren süreci anlatmak istiyoruz.
En değerli ödülümüz sizlerin yüzünde oluşturduğumuz memnuniyet olsa da, organik olanın tescillenmek zorunda kaldığı bu zamanda, 300 yıldır bozulmayan bir geleneği tüm dünyaya duyurma çabasıyla çıktık bu yola. Kolay bir yol olduğunu söyleyemeyeceğiz.
Ancak, gururla yürünen ve dünyaya duyulan sevginin hiç azalmamasını şiar edinen adımlarla yürüyoruz. Sizler gibi bizimle birlikte yürüyenler oldukça da aşılmayacak hiçbir zorluk olmadığını biliyoruz.
Kristalize olma (şekerlenme): Çam ve kestane balı dışındaki ballar (çiçek balları) soğuk ortamda şekerlenir. Balın su içeriği şekerlenmeyi artırır. Sahte bal şekerlenmez. Şekerlenme balın polen tarafından tetiklenen kristalize olma durumudur.
Bal higroskopik bir madde olup havadan nem alma özelliğine sahiptir. Havada %58 rutubet olduğu zaman balda su miktarı %17.4 civarındadır.
Viskozite:
akıcılığa karşı koyma özelliğini ifade eder. Buna "balın bünyesi" de denir. Ağır bünyeli bir balın akıcılığı yavaş yani viskozitesi yüksek olur. Viskozite balın içerisindeki su miktarıyla yakından ilgilidir.
Balın özgül ağırlığı içerisindeki su miktarı ve sıcaklığa göre değişmektedir. 20 °C de balın özgül ağırlığı 1.4225 bulunmuştur.
Balın Kırılma sayısı nedir?
Refraktometre ile ölçülür. Sıcaklık önemli rol oynadığından bu işlemde 20 °C de yapılır ve balın içindeki su miktarı tayin edilmektedir.
Balın Rengi nedir?
Balın bir optik özelliği olan renk değişiklik gösterir. Bal renksiz durumdan koyu kırmızıya kadar değişebilir.
Balın içeriğindeki şekerin cinsine bağlı olarak ışığın sağa ya da sola kırılması söz konusudur. Bu özellik bal analizinde bala katılan bazı şekerlerin belirlenmesini sağlar.
Not:
Dünyaca ünlü, Has aşçıbaşı ahmet Özdemir şefimiz'de uluslararası mutfak danışmanlığında geleneksel Türk mutfağına ait bal çeşitlerimizi kullanmaktadır. Our world-renowned head chef, Ahmet Özdemir, uses our traditional Turkish cuisine honey as his international "
kitchen consulting"