Cordelion Mutfak Sanatları

Cordelion Mutfak Sanatları

Çırak yetiştirmeyi hedefleyen profesyonel eğitimlerin yanısıra anne ve babaları ile birlikte yemek yapmasını öğrenecek çocuklardan, evlenmeye hazırlanan gençlere kadar çok değişik konu ve seviye..

 
Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Proje Danışmanı Osman Serim de, yürütülecek faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi: “Yiyecek içecek kültürü, hangi sosyal sınıftan, hangi eğitim seviyesinden ve yaştan olursa olsun, toplumun her kesimini ve ferdini ilgilendiren ortak bir ilgi alanıdır. 
 
Son yıllarda ülke ve bölgemizin geleneksel mutfak ve ürünlerini daha iyi tanımak ve tanıtmak sizin o coğrafyaya olan aidiyetinizin bir göstergesi haline geldi. Açılacak olan kültür merkezi Karşıyakalıların her yaş ve kesimine hitap etmek amacıyla planlandı. 
 
Çırak yetiştirmeyi hedefleyen profesyonel eğitimlerin yanısıra anne ve babaları ile birlikte yemek yapmasını öğrenecek çocuklardan, evlenmeye hazırlanan gençlere kadar çok değişik konu ve seviyelerde eğitimler düzenlenecek. İki modern ve ferah dershanemizden biri genel mutfak eğitimleri, diğeri ise pasta ve unlu mamuller temalı. 
 
Bir üçüncü dershane ise meşhur şefler yemek yaparken onları oturtarak ve TV ekranlarından destek alarak izleme imkanı tanıyan bir demo mutfak olacak. İzmir ve Ege mutfağının klasiklerinin ustaları tarafından hazırlanacak tariflerinin videoya çekilip daha sonra ‘Youtube’ videosu olarak yayınlanması, TV odası ve arşiv, bu becerilerin gelecek nesillere aktarılması açısından çok önemli. 
 
Kahve kavurmak, öğütmeye ve ‘Barista’ becerilerine kadar mesleğin öğretileceği ve bir küçük kafe işletmesinde hizmet verecek olan bir eğitim barı da kompleks içinde yer alıyor. Sponsor firmaların ürünlerinin sergilenerek satılacağı, bir ‘Cookshop’ uygun fiyatlar ile alışverişe imkan verecek. Nihayet İzmir'in ilk ve tek ‘Mutfak Kültür Müzesi’ senede 4 kez değişecek ‘misafir koleksiyonlarla’ Karşıyakalıların ziyaretine açık olacak. 
 
Okullar ile organize edilecek gezilerde geleneksel mutfak kültürü ile bu şekilde gençler tanıştırılacak. Ülkemizdeki ve dünyadaki okul ve kültür evleri ile değişim programları yapılarak hem farklı mutfakları tanıma hem de kendi mutfağımızı tanıtma fırsatımız olacak. 
 
Karşıyaka ve İzmir başta olmak üzere Ege bölgesindeki yiyecek-içecek temalı festival ve aktivitelere bu merkez teknik ve lojistik destek sağlayacak. Tadımlar ve hobi kursları aktiviteler arasında yer alacak ve bu konularda uzman Ege firmaları ürünlerini tanıtabilecekler. Yaşar Üniversitesi projenin paydaşı olarak egitim konularına destek verecek, aktiviteleri daha yüksek bir seviyeye taşıyacak.”
 
Mutfak Sanatları Merkezi’nden dezavantajlı gruplar da faydalanacak. Bu gruplara yönelik eğitimler ve kurslar düzenlenecek. Ayrıca glutensiz gıdaların kullanıldığı sağlıklı beslenme atölyeleri de gerçekleştirilecek. Atıksız mutfak ilkesiyle hizmet verecek merkezde gıda israfının önlenmesi, kısa tedarik zincirine sahip ürünlerin tercih edilmesi ve sürdürülebilir diyetler konusunda eğitimler de verilecek.
 
Merkeze ilişkin açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Ben Belediye Başkanlığı görevine başladıktan kısa bir süre sonra gastronomi üzerine festivaller düzenlemeyi, çalışmalar yürütmeyi sık sık dile getiriyordum. Ege Mutfağı üzerine yapacağımız çalışmalardan bir tanesi de uluslararası bir boyutu da olan ‘İki Yaka Bir Mutfak’ festivaliydi, hazırlıklarına başlamıştık fakat pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik. 
 
Ama o fikir bizlere yeni insanları tanıma fırsatı verirken bazı yeni düşüncelere de kapımızı açtı. O fikirlerden biri de filizlenip, gelişerek bizi bugün aşçılık eğitimlerinde Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’ne getirdi. Merkezimizde görülen pek çok şey, sponsorlarımızın desteğiyle gerçekleşti; bizim sıkışık bir zamanda böyle bir tesis kurmamız gerçekten çok zor. 
 
Burada Yaşar Üniversitesi ile birlikte sertifikasyona dayalı, meslek edindirmeye yönelik kurslar düzenleyeceğiz. Diğer bir amacımız da 7’den 77’ye, her yaş grubundan vatandaşlarımızın burada mutfak faaliyetleriyle, gastronomiyle ilgili keyifli zaman geçirmelerini, bir şeyler öğrenmelerini sağlayacak programlar, etkinlikler, festivaller olacak. Bunun yanı sıra merkezimiz Karşıyaka’ya yeni bir sembol ve sosyal aktivite alanı olacak. Kentimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 
Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Proje Danışmanı Osman Serim ise, merkezi içerisinde sadece yiyecek-içecek konuları üzerine hazırlanmış eserlerin olduğu bir kitaplığın bulunduğunu ve bunun Türkiye’nin ikinci gastronomi kitaplığı olduğunu açıklamasına ekledi.
 
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Sayın Doç. Dr. Seda Genç ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Üniversiteler gerçekleştirdikleri eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra sportif, kültür ve sanatsal faaliyetlerle toplumsal katkı faaliyetleri yürütmektedirler. 
 
Biz de Yaşar Üniversitesi olarak konuçlandığımız ilimizde toplumsal katkı faaliyeti çerçevesinde proje paydaşı olarak yer aldığımız Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nin açılacağını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gastronomi ve mutfak sanatları üzerine yapılacak eğitimlere destek vereceğiz. 
 
Bu vesileyle daha önceden planlanmış programı nedeniyle aramızda olamayan Rektörümüz Cem Ali Dinçer’in selam ve iyi dileklerini de iletmek isterim. Merkezin başta İzmir olmak üzere ülkemiz gastronomisine katkı sağlamasını temenni eder, projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.”


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler