Gastronomi Haritamızda Batman Mutfağı ve Yemekleri

Gastronomi Haritamızda Batman Mutfağı ve Yemekleri

Şimdi gelin Batman’ın nesi meşhur ayrıntılı olarak inceleyelim. Batman’ın En Meşhur Yemekleri ve Tatlıları. Mumbar Dolması Çiğ Köfte Perde Pilavı Tandır Ekme..

 
Batman'ın neyi meşhur: Batman'ın en meşhur yemekleri... Batman Mutfağına Randevu Alın Tanıştıralım Gastronomi Şehri Batman 
Şef Mehmet Kudat
 
Batman'ın neyi meşhur, yöresel yemekleri, en ünlü yiyecekleri ve mutfak kültürü burada. Ayrıca Batman'ın tatlıları, çorbası nelerdir, nesi meşhur haydi bakalım...
 
Batman’ın nesi meşhur, 610 bine yakın nüfusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden birisidir. Batman’ın meşhur yemekleri nelerdir sorusuna öncelikle şu cevabı verelim; et! Sadece Batman’da değil Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki şehirlerin neredeyse hepsinin en meşhur ürünü et ve et ürünleridir. Neredeyse tüm yemekler et ağırlıklı, bol yağlı ve çoğunlukla bol baharatlı olur. 
 
Şimdi gelin Batman’ın nesi meşhur ayrıntılı olarak inceleyelim… 
 
Batman’ın En Meşhur Yemekleri ve Tatlıları Nelerdir?
 
Mumbar Dolması Çiğ Köfte Perde Pilavı Tandır Ekmeği Şam Böreği Kaburga Dolması Kışlık Dolma Batman’ın Diğer Meşhur Yiyecekleri 
 
Gastronomi Haritamızda Batman Mutfağı ve Yemekleri
Mumbar dolması;
Batman ve çevre illerde sürekli olarak yapılmaktadır ancak Batman’da çok meşhur bir lezzettir. Yılın 4 mevsiminde de Batmanlılar tarafından yenilmektedir. Bağırsağın içinin temizlenip bulgurla doldurulmasıyla yapılmaktadır. Özel günler, ramazan ve bayramların vazgeçilmez yemeğidir. 
 
Çiğ köfte;
Şehrin her yanında bulabilir ve yiyebilirsiniz. Ülkemizde her şehirde yapılan çiğ köftenin tadı Batman’da bir başkadır. Acısız, acılı özelliğinin yanında bol baharatlı haliyle de yılın her gününde tüketilmektedir. 
 
Perde pilavı;
Ramazan ayı, bayram ve özel günlerde misafirlere ikram edilen en önemli yemek nedir derseniz, bunun cevabı Batman’da perde pilavıdır deriz. Hem görünüş hem tat olarak gerçekten tadına doyum olmayan bir lezzettir. Batman’a gittiğinizde bu pilavı tatmanızı kesinlikle öneriyoruz. 
 
Tandır ekmeği;
Aslında yapılmasında bir zorluk yoktur. Sade hamuru oluşturduktan sonra tandırda pişirilir. Ancak lezzet tandırdadır. Batman’da normal ekmekten ziyade insanlar kendi ekmeklerini genellikle tandırda kendileri yapmaktadır. Kahvaltı anında sıcak sıcak yapılıp tüketilen tandır ekmeğinin verdiği o hissi kesinlikle Batman’da yakalamalısınız! 
 
Şam böreği;
Batman’da her ne kadar genellikle et ve et ürünleri meşhur olsa da sevilen hamur işleri de bulunmaktadır. Ancak yine bu hamur işinde de içerisine kıyma konulduğu için bir et yemeği değildir diyemeyiz. Şehrin her evinde bilinen ve yapılan, 5 çayında misafirlere ikram edilen lezzetlerden birisidir. 
 
Batman’ın Yöresel Yemekleri
 
Güneydoğuya has lezzetli yemeklerden örnekler görebileceğiniz Batman mutfağı, birbirinden leziz yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Batman’ın yöresel yemeklerini sizler için listeledik! Gelin hep beraber bu listeye göz atalım.. 
 
Hem Besleyici Hem Doyurucu: Sütlü Çorba
Anadolu’nun vazgeçilmez çorbalarından biri olan sütlü çorba, Batman’da da en sık tüketilen yöresel çorbalardan biri. Bulgurla, kesme hamurla hatta pirinçle bile hazırlanan bu çorbanın tadına doyum olmuyor.. Sizde kolayca hazırlamak isterseniz tarifi için tıklayınız. 
 
Birde Batman’dan Deneyin: Yayla Çorbası
 
Süt ve süt ürünleriyle hazırlanan çorbaları Batman’da çok sık görebilirsiniz! Bunlardan biri olan, her yörede bir çok farklı şekilde hazırlanan yayla çorbasını birde Batman’dan deneyin. Anadolu’nun sevilen çorbalarından yayla çorbasının Batman usulü tarifi için tıklayınız. 
 
Gastronomi Haritamızda Batman Mutfağı ve Yemekleri
Batman Usulü Türlü: Tırşık
 
Anadolu’nun vazgeçilmez yemeklerinden türlü; Batman’da Tırşık olarak karşımıza çıkıyor.. Kuşbaşı doğranan lokum kıvamındaki et ile bir çok sebzenin birleşimiyle hazırlanan tırşık tarifi için tıklayınız.
 
Saç Ekmeği
 
İster sade ister içli olarak hazırlanıp saçta pişirilen, piştikten sonra sıcak ekmeğe bol tereyağ sürülerek servis edilen saç ekmeğine bayılacaksınız! Sadece yemeklerin yanında değil tek başına bile tüketebileceğiniz lezizlikte olan bu ekmeğin tarifi için tıklayınız. 
 
Her Türlüsünü Severiz: Kuru Dolma
 
Doğuda sıklıkla yapılan kuru dolma; kurutulan biber ve patlıcanın, Batman usulü hazırlanan iç harç ile doldurulup pişiriliyor. Sizinde yolunuz Batman’a düşerse mutlaka denemeden dönmeyin deriz!
 
Misafir Sofralarının Vazgeçilmezi: Perde Pilavı 
 
En başta Batman’da neredeyse çoğu Anadolu yemeklerinin örneklerini bulabileceğinizi söylemiştik. Bunlardan bir diğeri de Perde pilavı.. Hazırlanan bol malzemeli iç pilav, hamur ile kapatılarak pişiriliyor. Misafir sofralarının vazgeçilmezi perde pilavını yolunuz Batman’a düşerse mutlaka deneyin deriz 
 
BATMAN dünya ya tanıtmalıyız, Gastronomi Haritamızda en zengin mutfak kültürel coğrafi işaretli ürünlerimiz 148 yemekler 21 adet başvurusu devam eden yemekleri isimleri sizinle paylaşmak istiyorum ...
 
Batman İli Coğrafi İşaret ve tescilli yemek Başvurusu Yapılabilecek Yemeklerin Listesi Ve Yemekler...
 
Yapılacak Yemekler:
 
1- Batman Yumurtalı Üzüm Pestili  (Helile Qelandi) 
2- Batman Sarmısaklı Hardal Yaprağı Sarması 
3- Batman Güveci (Tırşık) 
4- Batman Kereng Otlu Pilav 
5- Batman Ayranlı Pilav (Gebol Serdew) 
6- Batman Susamlı İçli Köfte ( Kötlüke Kunciya 
7- Batman Kozluk Kağıt Kebabı 
8- Batman Hindi Etli Bamya (Goştı Şamiya Tırşıka Bamiya) 
9- Batman Pekmezli Ekmek (Herqosim) 
10- Batman Tereyaģlı Sıcak Tandır Ekmeģi (Hevrişk) 
11- Batman Salçalı Bayat Ekmekli (Avşork) 
12- Batman Çiriz Otlu Tandır Ekmeģi (Nané Bi Soryaz) 
13- Batman Pekmezli Hamur Tatlısı (Kaxk. Kahk) 
14- Batman Beyaz Şalgam Turplu Et Yemeği (Şiva Bınard Şelim Selcem) 
15- Batman  Süt Çorbası (Şorbe Şir) 
16- Batman Nohut Unu Çorbası (İğni) 
17- Batman Tuzlu Un Kavurması (Şorik) 
18- Batman Serpme Pilav Etli Bulgur Pilavı (Savara Raxısti Goştu Savar) 
19- Batman Pekmezli Sumak Suyu Şerbeti 
20- Batman Hasankeyf Et Mücveri (Krisat Yemeģi) 
21- Hedik 
 
Gastronomi Haritamızda Batman Mutfağı ve Yemekleri
Tüm bu çeşitlilik ve kültürel zenginlik mutfağının öne çıkmasında devam ediyor coğrafi işaretli yemekler hakkında herkes BATMAN a gelmeli ve bu lezzetleri tadmalıdır. Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin geçiş bölgesinde olan BATMAN 12 bin  yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. 
 
Medeniyetlerin beşiği olarak da anılan BATMAN onlarca Meyve Gercüş üzüm üzümü kozluk balı Sason çileği beşiri Sumakı insan eliyle tarımının yapıldığı ilk topraklara sahiptir. 
 
Bu tarih, bölgede inanılmaz bir karmanın oluşmasına neden olmuştur. Arap, Ermeni, Kürt, Zaza, Yahudi, Süryani ve Türk halkı yıllarca bir arada yaşayıp birbirlerinden etkilenmişlerdir.Bu etkileşim hala devam etmektedir. Bu nedenle ki, bu derin zenginlik BATMAN yöresinin mutfak kültürünü de doğrudan etkilemektedir. 
 
BATMAN mutfağının geneline baktığımızda et ağırlıklı bir yemek kültürüne sahip olduğu anlaşılmaktadır. Kuzu ve koyun eti tercih edilmektedir. Dana eti ise pek tercih edilmez. Yemekler acılı, yağlı, baharatlı ve ekşili olarak yapılıp yenmektedir. 
 
Kebap ve çeşitleri de oldukça fazladır.
 
BATMAN ’da kahvaltılara çok önem verilir. Zengin kahvaltıları meşhurdur. Klasik kahvaltısı kadar sabah kahvaltısında ciğer yemek halkın olmazsa olmazlarındandır. Bunun yanı sıra BATMAN yemekleri açısından gerek hayvansal gerek tahıl ürünleri bakımından çeşitlik göstermektedir.
 
Yörede pek çok şey yetişmektedir. Kozluk  ve Gercüş ’da üzüm  ve fıstık  BATMAN nehir kenarlarında  pamuk; mısır  kozluk çilek ceviz  ve nar yetişirken beşirinin balı  ve kozluk ta kağıt kebabı hayli meşhur üzüm pestil ile onlarca tatlı pekmez yapılır hasankeyf e fıstık tandırda pişirilmiş etleri ün planda  Gercüş te 38 çeşit üzüm vardır. Tüm bu çeşitlilik ve kültürel zenginlik mutfağının öne çıkmasında büyük rol oynamaktadır. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler