Höşmerim Nasıl Yapılır?

Höşmerim Nasıl Yapılır?

Höşmerim ve peynir helvası aynı şey mi? Höşmerim hikayesi nedir? Höşmerim peyniri adı nedir? Höşmerim İçin Hangi Peynir? Yağlı tuzsuz taze peynir, tuzsuz dil peyniri, tuzsuz taze lor peyniri gibi peynirler..

 
Höşmerim ve peynir helvası aynı şey mi?
Çanakkale'de tuzsuz peynir ile yapılan bir tatlı çeşididir. Çevre illerde yapılan peynir tatlısı ya da höşmerim ile karıştırılmamalıdır.
 
Höşmerim hikayesi nedir?
 
Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde bu tatlının, Balıkesir'e yerleşen ilk Türkmen göçebelerinde de görüldüğünü, Havran'a da oradan geçtiğini anlatır. Peynir helvası ya da Peynir tatlısı olarak da bilinir. Farsça hoş (tatlı) ve maram (kaymak) sözcüklerinden türemiştir.
 
Höşmerim peyniri adı nedir?
 
Höşmerim İçin Hangi Peynir? Yağlı tuzsuz taze peynir, tuzsuz dil peyniri, tuzsuz taze lor peyniri gibi peynirler höşmerim peynir helvası tarifinde yer alabilir.
 
Peynir helvası olarak da bilinen Höşmerim tatlısı Balıkesir mutfağı için yeri çok ama çok özel olan bir tatlı. Peki, peynir tatlısı höşmerim nasıl yapılır? Bu tatlıyı denemek istiyorsanız ama evde yapılamayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çok zahmetli görünen bu tatlı aşırı derecede lezzetli ve kolay. Hem de içerisinde çok fazla bir malzeme bulunmuyor.
 
Höşmerim ismiyle de ilginç bir tatlı. Bu kelime Farsça bir kelime ve aslında "oşmaram" olarak telaffuz ediliyor. Ama dilimize Höşmerim olarak geçmiş. Farsça da "oş" yani tatlı ile "maram" yani krema, sütün kaymak sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor bu kelime!
 
Peki süt tatlısı olarak dilimize çevirebileceğimiz bu tatlıya biz neden peynir tatlısı diyoruz? Bu sorunun cevabı malzeme listemizdeki peynir mayasında saklı. Peynir mayası sayesinde tatlımız erimiş peynir kıvamı alıyor ve damakta peynir lezzeti bırakıyor.
 
İşte peynir tatlısı höşmerim nasıl yapılır diye düşünenler için en güzel tarif!
 
En Sevilen Osmanlı Ve Türk Tatlılarından Höşmerim Tatlısı Tarifi İçin Gereken Malzemeler
 
*   2 litre çiğ süt
*   1 tatlı kaşığı peynir mayası
*   2 yumurta sarısı
*   2, 5 su bardağı şeker
*   1 su bardak irmik
*   Sunum için isteğe göre sade dondurma yada kaymak
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde en iyi lezzetlerden Peynir Tatlısı Höşmerim Nasıl Yapılır?
 
Sütü kaynatmadan ısıtın. El yakmayacak şekilde ısınmış olmalı. Peynir mayasını da içerisine ilave ettikten sonra 1 saat kadar mayalanması için dinlendirin. Mayalandırdığınız kabı mutlaka bir bezle sarın ve üzerini kapatın.
 
1 saat sonra süt katılaşıp peynir haline gelecek. Daha fazla bekletmeden suyunu süzün ve ocakta pişirmeye başlayın. 2 yumurta sarısını da içine ilave edin, şekeri de ekleyip karıştırarak pişirin.
 
Tel çırpıcı ile sürekli olarak karıştırdığınız tatlı kıvam almaya başlayınca içerisine irmik ekleyin. Ardından altını kapatın ve dinlendirip servis edin.
Servis ederken dondurma ya da kaymak kullanabilirsiniz.
 
Balıkesir'in meşhur tatlısı nedir?
 
Balıkesir'in En Meşhur Tatlısı: Balıkesir'e yapılan seyahatlerde mutlaka denenmesi gereken tatlı türleri arasında höşmerim tatlısı gelmektedir. Höşmerimi şehrin genelinde pastane ve tatlıcılarda bulabilir, lokanta ve restoranların menüsünde de karşılayabilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler