Duayen Şef Seyfi Ali Erşahin; Usta'ya Saygı Lütfen!!!

Duayen Şef Seyfi Ali Erşahin; Usta'ya Saygı Lütfen!!!

Biliyorsunuz ki hepimiz bir veya bir çok usta ile çalışarak usta olduk çıraklık devresinde veya kalfalık devresinde bir çok meşakkatlik çekmişizdir. Bununla bazen gurur...

Duayen Şef Seyfi Ali Erşahin; Usta'ya Saygı Lütfen!!!
 
Değerli meslektaşlarım, ustalarım, şeflerim, zarif ve naif ev hanımları ve genç öğrenci kardeşlerim hepinize iyi akşamlar. Bu gün burada bizim için çok önemli olan mesleğimizin gelişmesi ve daha ileriye gitmesi için önemli olan bir anektodu tartışacağız. 
 
Konumuz usta çırak kalfa ilişkisinde ustaya saygı ve hürmet....
 
Konuya biraz daha açıklık getirmek için biraz empati yapalım. Biliyorsunuz ki hepimiz bir veya bir çok usta ile çalışarak usta olduk çıraklık devresinde veya kalfalık devresinde bir çok meşakkatlik çekmişizdir. Bununla bazen gurur duyarız bazen hüzünleniriz. 
 
Eğer ustamız bizi iyi yetiştirmiş arkasından iyi sözler deriz. Eğer bizi dürüst namuslu yetiştirmiş se her zaman iyi anlarız, yada tersi olabilir.
 
Bizler yani duayen şefler artık eskisi gibi usta yetişmediğini ve bununda sebebinin yeni nesil gençlerin hazır olduğunu her bir şeyin artık hazır bulunulduğunu kolaylık sağlandığını belirtiyoruz. 
 
Tabi çağımız teknoloji çağı ve üretim daha kolay her şey makinalaştırılmış olduğu için beden gücü fazla kullanılmamaktadır. Tabi buda her şeyin hazırına alışmış olan yeni nesil gençler hemen havaya girip ben oldu havası ile trip yapar oluyorlar.
 
Buda gençlerde bir ahlaki çöküş oluyor....
 
İnternete giren bir genç kardeşimiz bir reçetenin 3.5 çeşidini buluyor ve ben yaptım oldu havasına giriyorlar.
 
Şimdi sonuca doğru gidersek herkes gençler veya yeni ustalar İnternet ten bazı reçeteler alıp paylaşıyorlar. Hatta zaman zaman bizlerde bakıp paylaştığımız oluyor. Ancak ben şahşım adıma bir fotograf dahi paylaşsam bunu bu tabak filan kişiye aittir diyorum. Eğer sahibi belli değilse elbette anonim olarak kalıyor.
 
Başımdan geçen bir olayı aktarmak istiyorum size geçenlerde bir kaç tabak resmi. Paylaştım bunu yaparken tabağın sahibinin sayfasından değil internet'te sıradan bir tabak ve bunu festival duyurusunda kullandım ancak hiç bir zaman bu tabak benimdir demedim yani emek hırsızlığı yapmadım, Yapmam... 
 
Emeğe saygım sonsuzdur eğer tabağın sahibini tanıyorsam ondan izin alarak kullanır ve onun ismini yazarım. 
 
Ama maalesef birileri bu tabak benim nasıl kullanırsın benim tabağımı gibi laflar sarf ederek etik olmayan yazı ile bana yazdı işte İnternet karmaşası size neyse fazla söze gerek yok iyi usta olmaktan daha ziyade iyi insan olmak gerekir...
 
Hepinize saygılar...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler