Geleneksel Bayram Tatlılarından

Geleneksel Bayram Tatlılarından "Kalbura Basma"

Çocukluğumdaki bayramlarda tatlılar 1-2 gün önceden hazırlanırdı. Sabah erkenden kalkardı rahmetli anneannem. Bayram sabahları uyunmaz derdi ve hepimizi uyandırır...

Geleneksel Bayram Tatlılarından Kalbura Basma Nasıl Yapılır?Geleneksel Bayram Tatlılarından Kalbura Basma Nasıl Yapılır?
Yöresel lezzet taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Merhabalar,
 
Çocukluğumdaki bayramlarda tatlılar 1-2 gün önceden hazırlanırdı. Sabah erkenden kalkardı rahmetli anneannem. Bayram sabahları uyunmaz derdi ve hepimizi uyandırırdı.
 
Dedemle babamı bayram namazına uğurladıktan sonra yapılan tatlı şerbetlenirdi önce. Kahvaltıdan sonra bayram tatlısı yenirdi. 
 
Gelenlere ikram edilir gelemeyenlere de götürüldü. Bayram sabahları bayram tatlıları bayram yemekleri özeldir bizim kuşaklar için. Birliktir, beraberliktir, paylaşımdır, mutluluktur....
 
Bu bayram misafir kabul edemesekte çocukluğumun tatlısı olan kalburabasma yaptım ve yine sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
Geleneksel Bayram Tatlılarından Kalbura Basma Nasıl Yapılır?
Malzemeler ;
 
*    2 Su Bardağı Zeytinyağı
*    1 Su Bardağı Yoğurt,
*    1 Silme Tatlı Kaşığı Karbonat
*    Yaklaşık 6 Su Bardağı Ev Unu
*    Yarım Kg Ceviz İçi
 
Bayram Tatlılarından Kalburabasma Şerbeti İçin ;
 
*    1 Su Bardağı Su
*    2 Su Bardağı Pekmez
 
Yapılışı;
 
Geleneksel Bayram Tatlılarından Kalbura Basma Nasıl Yapılır?
Ben yağ olarak zeytinyağı kullanıyorum. Yağınızın asidi yüksekse çiçek yağıda kullanabilirsiniz. Yağı yoğurdu ve karbonatı yoğurma kabına koyun elinizle çırparak karışmasını sağlayın. Sonra azar azar unu ekleyin.
 
Un olarakta kendi öğüttüğümüz kepekli ev ununu kullanıyorum. Her unun sıvı kaldırma kapasitesi farklı olduğundan un miktarını tam olarak veremiyorum. Elinize yapışmayan bir hamur olması gerekiyor.
 
Yaptığınız hamuru yarım saat dinlendirin. Daha sonra cevizden biraz büyük parçalar kopararak yuvarlayın.
 
Geleneksel Bayram Tatlılarından Kalbura Basma Nasıl Yapılır?
Sıra geldi tatlımıza şekil vermeye. Eskiden bu tatlıyı şekillendirmek için kalbur kullanılırmış adını buradan almış. İstediğiniz bir mutfak aletini kullanarak şekillendirebilirsiniz. Ben ambalaj kartonu kullandım.
 
Yaptığınız yuvarlakları kartonun üzerinde yassıltın ve içine ceviz koyup yuvarlayarak iki ucunu birleştirin. Şekillendirdiğiniz tatlıları yağlanmış tepsiye dizin ve önceden orta derecede ısıtılmış fırında altı üstü kızarana dek pişirin.
 
Şerbeti için 1 bardak suyu kaynatın Yarım limonun suyunu ekleyin ve ocağın altını kapatıp yine karıştırarak 2 su bardağı pekmez ekleyin.
 
Fırından çıkan tatlılar soğuduktan sonra üzerlerine ılık olan şerbeti dökün. Üzerini bir sofra bezi ile kapatın. Yarım saat sonra tatlılarınızı alt üst edin.
 
İçine çok şerbet almıyor, eski tabirle kıyır kıyır bir tatlı oluyor. Mutfaklarımız bereketli sofralarımız sağlık ve huzurla dolsun. Iyi bayramlar...
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler