Pirinçten Sübye Nasıl Yapılır? Pirinç Sübye Ne Demek?
Peki nedir sübye? sübye nerelerde kullanılır? Geleneksel Türk mutfak kültüründe ve
mutfak tarihimizde hangi tatlılar sübye ile yapılır? Pirinç sütü ne demektir? Pirincin sütü olur mu? Hangi çekirdeklerin sübye'si çıkartılabilir? Kavundan sübye olur mu?
sübye, pirinçin boza kıvamında elde edilen sütüdür.
Ilık suda bekletilen kırık pirinçlerin küçük taş değirmenlerde öğütülerek elde edilmiş, pirincin koyu kıvamdaki kendi öz suyuna Sübye denir.
Pirinç ayıklanıp birkaç kez yıkandıktan sonra bir kaba konur. Üzerine ılık su eklenir. Su, pirinci birkaç parmak aşacak kadar olmalı. Ertesi sabah pirincin üzerindeki fazla su, pirinç karıştırılmadan dikkatlice akıtılarak atılır.
Kapta kalan pirinç ve su birlikte değirmenden geçirilerek çekilir. Sübye, işte bu sulu pirincin adıdır. Kullanılmadan önce mutlaka ince bir süzgeçten geçirilir.
Kullanım ölçüsü her tarifte ayrı ayrı verilmekle birlikte, genellikle 1 litre sütü koyulaştırmak için 125 gramdan yapılmış sübye yeterlidir.
Sübye Not:
Sübyenin yerini bugün pirinç unu ve nişasta ayrı ayrı veya birlikte almış bulunuyor. Eski tariflerde 1 kg. sübye kullanıldığında, buna karşılık olarak 650 ml.-veya gram- sütle karıştırılmış 350 gram pirinç unu ve 350 gram nişasta verilmekte.
Sadece nişastanın kullanılması halinde sübyenin yarısı ağırlığında nişasta kullanımı önerilir. Bazen de nişasta ile birlikte pirinç, doğrudan sübyenin yerini tutar. Kaynak; Has Aşçıbaşı A. Özdemir Ve Tuğrul Şavkay
Türk aşçı haberleri olarak araştırmalarımızda elde ettiğimiz Sofra dergisini kaynağından ikinci bir sübye tarifi...
Sofra dergisini kaynak göstererek ikinci bir sübye tarifini'de Türk aşçı haberleri takipçileri ile paylaşmak istedik. Ama doğru ve klasik yöntemin "taş değirmen"de yapılan sübye olduğunu da özellikle belirtmek isteriz.
Sübye Nedir?
İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor. Eskiden Osmanlı mutfağında hazır pirinç unu olmadığı için, özellikle sütlü tatlıların yapımında kullandıkları bir malzemeymiş sübye.
Sübye'nin İki belirgin özelliği var:
Birincisi soğuk süte ilave etmek ve beraber pişirmek gerekiyor. İkincisi de, tatlıda un kokusu ve tok duruş vermiyor, aksine kaşıkla uzayan bir form katıyor sütlü tatlılara.
Sübyeyi mutlaka kısa taneli ya da kırık pirinç ile yapmalısınız. Asla uzun taneli veya baldo pirinçle denememelisiniz. Çünkü önce koyu kıvam kattığı tatlılarda, sonra sulanmaya sebep oluyor. Denedim ve gerçekten bu bilginin doğru olduğunu da tecrübe ettim.
Peki sübye, un gibi kıvam verici olarak kullanılamaz mı? Cevabı "evet". İşte burada yeni denemeler başladı. Önce çorbada, çoğunuzun iyi bildiği klasik bir çorbada denedim. Onun kıvam ve lezzeti de güzel oldu.
Sübyenin yapımı zor değil ama, biraz emek istiyor. Yine de bu geleneksel metotla kazanacağımız çok daha lezzetli tatlar için uğraşmaya değmez mi? Bence değer!
Sübye Nasıl Yapılır?
Öncelikle belirtilen oranlarda kırık ya da ufak taneli pirinci, suda iki-üç kez yıkayın. Derin ve dar bir kaba aktarın. Üzerini 3 parmak (5 cm) geçecek kadar sıcak su ilave edin. Bir gece ya da 7-8 saat kadar bekletin.
Sonra pirinç seviyesine kadar suyu süzün, blenderden geçirin (blenderden geçen pirincin kumlu bir dokusu olacak). Bundan sonrası için, çok ince süzgeçten veya tülbentten geçirmemiz gerekiyor pirinci.
Kumlu doku gidecek, yerine kremsi bir doku olacak (resimde gördüğünüz gibi). Ben sübye yaparken pirinci önce blender, ardından tülbentten geçirdim. Kalan posayı da, pirinç bir havanda azar azar döverek elde ettim.
Kavun Sübye Nasıl Yapılır?
Kavun Sübye İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1/2 Su Bardağı Kış Kavunu Çekirdeği
* 1/4 Su Bardağı Toz Şeker
* 1.5 Su Bardağı Kaynar Su
Kavun Sübye Yapılış Tarifi;
Kavun çekirdeklerini iyice yıkayıp, liflerinden ayırın. Pişirme kağıdı ile kaplanmış fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 120- 130 derece fırında iyice kuruyana dek bekletin. Tozşekerle birlikte mutfak robotunda un haline getirip tencereye alın.
Üzerine sıcak suyu ilave edip 5 dakika kaynatın.