En İyi Aşçılar Erkek Olur Tezini Çürüten Yemek Sektöründe Başarılarıyla Dikkat Çeken Türkiye'nin Kadın Şefleri...
Onedio - Ceren Bozkurt
Yeme-içme sektörü dünyanın en zor sektörlerinden birisidir çünkü en ufak bir yanlış insan sağlığıyla yakından ilişkilidir. Aynı zamanda gün içinde minimum 14-15 saat ayakta kalmayı, mutfağın tehlikeli yanlarını, hızlı temposunu da düşünürsek bu meslek keyifli olduğu kadar streslidir de. Bu içerikte Türkiye'de adını yeme-içme sektörüne tırnaklarıyla kazımış kadın şeflerin hikayelerine yer verdik. Gelin birbirinden başarılı kadın şeflerin hikayelerine göz atalım...
Hiyerarşinin, mobbingin, rekabetin, küfürün kıyametin sel olup aktığı yeme-içme sektöründe çalışanlar bilirler: Aşçılık her ne kadar dışarıdan çok keyifli bir meslekmiş gibi gözükse de işin aslı hiç öyle değildir. Bu stresin en iyi "erkekler" tarafından yönetildiğini düşünenlere cevabımız var: Yanılıyorsunuz! İşte Türkiye'nin başarılı kadın şefleri!
Ebru Baybara Demir, yemeğin ortak bir miras olduğuna ve insanları birleştirebileceğine inanan nadir insanlardan biri. Pek çok kültürün kesişim noktası ve evi olan Mardin'de birbirinden kıymetli projeleriyle hem kadınların istihdamını sağlıyor, hem de yerel lezzetleri tüm dünyaya sunmayı amaçlıyor. Şef Ebru Baybara Demir ve beraberindeki 21 kadın, tarihi bir Süryani konağını özgün değerlerine uygun olarak restore edip, bir restoran haline getirdi. Böylece Mardin'in ilk turistik işletmesi ve aynı zamanda bölgenin ilk ve tek şef restoranı olma özelliği taşıyan 'Cercis Murat Konağı' hayat buldu.
Bu konakta her akşam gelen misafirlere özlediğimiz ve hasret kaldığımız geleneksel tarım yöntemleriyle pişirilmiş yemekler sunuluyor!
'Refika'nın Mutfağı'nı bilmeyen yoktur diye tahmin ediyoruz. Refika Birgül, bizlere mutfağın sevgi ve tutkuyla yakından bağlantılı olduğunu gösteren, kanalında ve yemeklerinde yemek yapmasını bilmeyenden, öğrencisine; zamanı olmayandan evinden atık çıkarmak istemeyenine çok geniş ölçekte tarifleriyle her kesime sesleniyor. Yemeğin aynı zamanda geçmişini de merak eden Refika Birgül, birbirinden ilgi çeken köken hikayelerini de kendi müthiş üslubuyla paylaşıyor.
Aylin Yazıcıoğlu, sektöre çok geç sayılabilecek bir yaşta başlayıp, imkansız kelimesini kabul etmemesiyle öne çıkan bir şef. Akademik kariyerlere doymayan Aylin Şef, aynı zamanda dünyaca ünlü Michelin yıldızlı restoranlarda da çalışmıştır. Türk mutfağının yerli yabancı herkese tanıtılması için büyük mesai harcayan şefimizin başarıları daim olsun!
Türkiye'nin En İyi Kadın Şeflerinden Şef "Şemsa Denizsel"
Şemsa Denizsel de mesleğe aşçılıkla başlamayan başarılı şeflerden biri. Yemek stilistliğinden işletmeciliğe ardından mutfak kariyerine uzanan adım adım bir kariyeri var. Aynı zamanda Şemsa Denizsel, yerel malzemelerle çok önem veriyor. Sadece bu kadarla sınırlı sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Şemsa Şefin aynı zamanda müthiş tariflerini paylaştığı bir Youtube kanalı da var!
Türkiye'nin En İyi Kadın Şeflerinden Şef "Aydan Üstkanat"
Aydan Üstkanat bu listeye yazdığı yemek yazılarıyla ve kitaplarıyla giriyor. Gastronomi alanında dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen 'Dünyanın En İyi Yemek Kitapları' yarışmasında 'ŞekerSİZ'le Türkiye’ye birincisi olan Aydan Üstkanat, tüm birincilerin katıldığı büyük finalden de Avrupa’nın 'En iyi Yazar ve Şef' ödülünü aldı. Şefimiz yemek yazarlığının haricinde, yemek stilistliği ve yemek fotoğrafçılığıyla da adından söz ettiriyor!
Türkiye'nin En İyi Kadın Şeflerinden Şef "Bengi Kurtcebe"
Bengi Kurtcebe içmimarlıktan şefliğe geçen güzide aşçılarımızdan. MSA'da pastacılık eğitimi aldıktan sonra mutfağa özellikle pastacılığa yönelen şefimiz, birbirinden lezzetli tariflerini hem sosyal medyada hem de Youtube kanalında paylaşıyor. Kendisi fenomen bir aşçı!
Türkiye'nin En İyi Kadın Şeflerinden Şef "Zeynep Pınar Taşdemir"
Aşçılık kariyerine erken yaşlarda başlayan Zeynep Pınar Taşdemir, hem aşçı hem de işletme sahibi. İşletmesindeki her detayla kendisi ilgilenen şefimiz, butik yemeğin ne olduğunun en güzel örneklerini bizlere sunuyor.
Türkiye'nin En İyi Kadın Şeflerinden Şef "Didem Şenol Tiryakioğlu"
Didem Şenol Tiryakioğlu, şefliği kadar yazarlığıyla da adından sıklıkla söz ettiren başarılı bir şefimiz. “Kızınız Defne’yi Oğlumuz İskorpite…” ve 'Biraz Maya, Biraz Gram' kitaplarının da sahibi olan Didem Şef, Time Out İstanbul 2010 Yeme İçme Ödülleri’nde En İyi Şef Ödülü’ne layık görüldü!
Türkiye'nin En İyi Kadın Şeflerinden Şef "Müge Ergül Karaca"
Sürdürülebilir mutfağın en genç temsilcilerinden biri olan Müge Ergül tam bir deneyimsel şef! Seyahat ettiği yerlerden kendi aşçılık tecrübesine bir şeyler katan ve müthiş imza yemekleri olan şefimiz, kendi işletmesinde başarılı bir şekilde kariyerine devam ediyor.
Çiğdem Seferoğlu'da sektöre aşçılık tutkusuyla ilk mesleğini bırakıp katılanlardan. Başarılı şefimiz, Türk mutfağının nadide yemeklerini kendi yorumlarıyla yapıyor ve çok beğeniliyor!
Mutfağı hayatının başrolüne koyan Sinem Özler de aşçılığa reklamcılık gömleğini bırakarak girenlerden. Restoranında Anadolu'yu gezip topladığı yerel ürünlerden yemekler çıkaran şefimiz, Türkiye mutfağının en yerel ve gizli saklı köşelerinde kalmış yemekleri çıkarmasıyla ünlü!
Son olarak bonusumuz Onedio Yemek kadrosundan: "Ceren Bozkurt"
Tarih ve Tarif adlı internet sitesinin kurucusu ve yemek tarihi araştırmacısıyım. Tarih ve Tarif, Türkiye’de henüz gelişme aşamasında olan yemek tarihi literatürüne katkı sağlama amacıyla kuruldu. Tarihe yemek perspektifinden bakmanın eğlenceli ve ilgi çekici yanlarını sizlerle paylaşmak istiyor ve bundan büyük bir keyif alıyorum.