Pomelo Meyvesi Nedir? Pomelo Çeşitleri Nelerdir?

Pomelo nelere iyi gelir? Pomelo Türkiyede nerede yetişir? Pomelo'nun Kullanım Alanları Nelerdir? Pomelo kurusu neye iyi gelir? Pomelo meyvesinde hangi vitaminler var?

Pomelo nedir? Pomelo meyvesi nerede yetişir? Pomelonun faydaları nelerdir?
 
Pomelo nedir, nerede yetişir, faydaları nelerdir merak ediliyor. Turunçgillerden olan pomelo, çok fazla bilinen bir meyve değildir. Greyfurtu andıran pomelo, daha büyük bir yapıya sahiptir. Çin Greyfurdu olarak da bilinen pomelo ülkemizde Ağaç Kavunu olarak da satılmaktadır. İçeriği nedeniyle birçok faydası vardır. İşte pomelo hakkında merak edilenler…
 
Pomelo nelere iyi gelir?
 
Pomelo meyvesinin içeriğinde bulunan hesperedin glikoziti maddesi sayesinde kılcal damarları güçlendirmeye yardımcı olur. Sindirim sistemini çalıştırarak kabızlık sorununu önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi sorunlara iyi gelir. Midede meydana gelen rahatsızlıkları iyileştirici bir özelliği bulunmaktadır.
 
Pomelo Türkiyede nerede yetişir?
 
Pomelo meyvesinin tanesinin 35 lira ile 60 lira arasında satıldığı görülmekte. Hindistan'da çocukların futbol topu olarak kullandığı "Çin Greyfurdu" olarak bilinen Pomelo Türkiye'de sadece Antalya'da yetişiyor. 2 kilogram ağırlığındaki bu meyve yüksek oranda C vitamini de içeriyor.
 
Çin greyfurdu diye de bilinen pomelo, sedef otugiller ailesinin alt kümelerinden Turunçgillere bağlı Citrus cinsinin bir türü olan ağaca ve meyvesine verilen addır. Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür. Meyvelerinin çapı 15–25 santimi bulabileceği gibi ağırlıkları 2 kilograma kadar çıkabilir.
 
Pomelo nedir? Pomelo meyvesi nerede yetişir? Pomelonun faydaları nelerdir?
Pomelo Çeşitleri Nelerdir?
 
Pomelo Çeşitlerinden "Reinking" 
 
Orta mevsim çeşididir. (Aralık – Ocak ayında meyve verir) Bilinen en eski çeşittir. Meyve eti beyazdır ve iri çeşittir. Beyaz etli çeşitler içinde en fazla üretilendir.
 
Pomelo Çeşitlerinden "Chandler"
 
En çok ABD’de yetiştirilen renkli çeşittir. Çok büyük ağaçları vardır. Verim ortanın üzerindedir. Semitropik ve tropik iklimlere uygundur. Subtropiklerde verim azalmaktadır. Orta mevsim çeşididir.
 
Pomelo Çeşitlerinden "African Shaddock" 
 
Meyve kabuğu ortalama 8 mm kalınlığında ve sarı renktedir. Meyve kütlesi ortalama 226 g, çapı 76 mm’dir. Meyve başına ortalama 15 adet çekirdeği bulunan bir çeşittir.
 
Pomelo Çeşitlerinden "Red Shaddock"
 
Meyve kabuğu sarı renkte, pürüzsüz yapıdadır. Meyve şekli yuvarlak, hafif basık görünümdedir. Meyve eti şekerli, daha az ekşi, çok çekirdekli bir çeşittir.
 
Pomelo'nun Kullanım Alanları Nelerdir?
 
Pomelo diğer turunçgillerin aksine asiditesi en az olan turunçgillerden biridir. Kalın bir kabuğa sahiptir. Bu kabuğun altında yenilebilir, tatlı düşük asitli portakal şeklinde meyve dilimleri bulunmaktadır. Bu dilimleri ayıran beyaz lifli zar şeklinde kısım (dilim zarları) bulunmaktadır. Bu lifli kısım kolayca ayrılır. Bu dilim zarları da ayrılıp genelde bu dilimler taze olarak yenmektedir. Buna karşın dilimleri birbirinden ayıran beyaz lifli segmentler ise acı tadı nedeniyle pek yenmez.
 
Pomelo kurusu neye iyi gelir?
 
Pomelo Kurusu (Çin Greyfurd Kurusu)
 
Safrayı temizler, safradan kaynaklanan kusma şikayetlerini giderir. Kabızlığa iyi gelir. Mide ve kalbi kuvvetlendirir. Kalp çarpınıtısı giderir, Turunçgillerden olan pomelo iri bir greyfurt görünümündedir.
 
Pomelo, Güney Asya'da ve Amerika'da özellikle Kaliforniya'da sıkça yetiştirilen ve satılıp yenilen bir türdür. Greyfurta göre daha lezzetli olduğu söylenmektedir. Ancak Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerde meyvenin kabuğundan ayıklanmasındaki zahmetin yol açtığı tüketim zorluğu nedeniyle pek fazla yenmemekte ve yetiştirilmemektedir. 
 
Güney Asya'da yetişen Pomelo türlerinde de bazı farklılıklar bulunmaktadır. Vietnam'da 2 tür pomelo popülerken, Filipinler'de kırmızı ve daha sulu bir pomelo varyetesi daha çok tüketilmekte ve içeceklerde kullanılmaktadır. Pomelodan ayrıca burada dip sos yapımında yararlanılır.
 
Pomelo meyvesinde hangi vitaminler var?
 
Pomelo C vitamini açısından çok yüksek besin değerine sahiptir. Tam bir C vitamini deposudur. Bir adet pomelo meyvesi bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını içeriğinde barındırmaktadır. Sindirimi hızlandırır ve böylece sindirim sıkıntısı çeken kişilere büyük bir destek haline gelir.
 
Tayland pomelosu da tatlı bir tada sahip olup taze olarak tüketilmektedir, salata ve soslarda kullanılmaktadır. Buna karşın Malezya ve Endonezya'da tatlı ve ekşi tada sahip 2 pomelo türü bulunmaktadır. Meyve özü beyaz tatlı varyetesi yenirken, meyve özü pembe renkli ekşi varyete yenmekten çok sunak, tapınak süslemelerinde kullanılmaktadır. 
 
Bangladeş'te ise Malezya varyetelerinin tam tersine meyve özü pembe renkli varyete tatlı iken, beyaz varyete ekşi tada sahiptir. Japonya'da yenmesi dışında ayrıca böcekleri kovma, vücudu arındırma gibi yararları olduğuna inanılır; Çin'de de pomelo yaygın olarak yenmektedir. Hindistan'ın Assam eyaleti gibi yerlerinde ise tuz ve biber ile öğle yemeklerinde yenmektedir. 
 
Kırsal kesimlerde çocukların futbol topu gibi meyveleri ile oynadıkları görülmektedir. Manipur eyaletinde ise C vitamini kaynağı olarak görülmektedir.
 
Pomelo nedir? Pomelo meyvesi nerede yetişir? Pomelonun faydaları nelerdir?
Pomelonun kabuğu ise hamur işlerinde çikolatalarda veyahut marmelat yapımında, yemeklerde soslarda kullanılmaktadır.
 
Pomelo Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
 
  1. Pomelo içeriğindeki hesperedin glikoziti sayesinde kılcal damarları güçlendirir.
  2. Pomelo meyvesi Sindirim sistemini çalıştırır, kabızlığı önler.
  3. Pomelo meyvesi Soğuk algınlığına iyi gelir, soğuk algınlığına yakalanma riskini azlatır.
  4. Pomelo meyvesi Mide rahatsızlıklarını iyileştirici özelliği vardır, mideyi rahatlatır.
  5. Pomelo meyvesi Yorgunluk hissini azaltır, enerji verir.
  6. Pomelo meyvesi Pomelo meyvesinin faydalarından bir tanesi de yapraklarının hazmı kolaylaştırmasıdır.
  7. Pomelo meyvesi Ayrıca yaprakları nefesi rahatlatır. Kabuğu çiğnendiğinde ağız kokusunu geçirir.
  8. Pomelo meyvesi İçerdiği spermedin sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  9. Pomelo meyvesi Anti-aging özelliği vardır, serbest radikaller ile savaşır.
  10. Pomelo meyvesini ya da kabuğunu koklamanın baş ağrısına iyi geldiği söylenir.
  11. Pomelo meyvesi yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Özellikle diyet döneminde kullanıldığında toluk hissini artırır, kilo vermeyi kolaylaştırır.
  12. Pomelo meyvesi Cildin kırışıklık belirtilerini geciktirir, yaşlanmayı geciktirir.
  13. Pomelo çekirdeğini ezerek su ile karıştırıp aç karnına içtiğinizde bağırsak kurtlarını düşürür.
  14. Pomelo kabuğunun suyu ile yaralara pansuman yapıldığında yaranın iyileşme süreci hızlanır.
 
Pomelonun sağlık açısından öne çıkan en önemli bilimsel bulgusu; Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. 
 
Yapılan araştırmalarda safrayı yok ettiği, safradan kaynaklanan kusmayı önleyebildiği bildirilmiştir. Yüksek diyet lifi içeren pomelo kabızlığı giderir, mideyi rahatlatır, kalp çarpıntısını giderir ve sıtmaya iyi gelir. En ilginç bilimsel bulgu ise pomelonun kabuğunu ve yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır şeklinde sonuçların bulunmasıdır. 
 
Çin’de yapılan farklı bir araştırmada pomelonun yaprağı ezilerek çıkarılan suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi geldiği belirtilmiştir.
 
Pomelo meyvesi tadı nasıl?
 
Pomelonun ekşi, acımsı tadı nedeniyle pek yenilmeyip hamur işleri, çikolatalar, marmelat veya yemek ve soslarda kullanıldığını kaydeden Abdullah Ünlü, şöyle dedi: Pomelo tad olarak tatlı greyfurt meyvesine benzer. ... Bu kabuğun altında yenilebilir, tatlı düşük asitli portakal şeklinde meyve dilimleri bulunmaktadır.
 
Haberimiz haricinde "sevginin dünyası" ndan özel bir video'da eklemek istedik merak edenler için... Pomelo Nasıl Yenir ? Pomelo 'Nun Faydaları Nelerdir ? C Vitamini Deposu En Büyük Turunçgil 
 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler