Bitlis Karakovan Balı Nedir?

Bitlis Karakovan Balı Nedir?

Bitlis Karakovan Balı ne zaman çıkar? Yöresel mutfaklarımızdan Bitlis mutfağında Bitlis Karakovan Balı nerelerde kullanılır? Hangi ülkelere gönderilir? Bitlis Karakovan Balının özellikleri nelerdir?

Bitlis Karakovan Balı Nedir?
 
Bitlis Karakovan Balı ne zaman çıkar? Yöresel mutfaklarımızdan Bitlis mutfağında Bitlis Karakovan Balı nerelerde kullanılır? Bitlis Karakovan Balı hangi ülkelere gönderilir? Bitlis Karakovan Balının özellikleri nelerdir?
 
Bitlis Karakovan Balıyılda ne kadar üretilir? Bitlis Karakovan Balı hangi bitkilerin florasından oluşur? Bitlis Karakovan Balında katkı varmadır? Bitlis Karakovan Balı sağlıklımıdır?
 
Bitlis'in Hizan ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan, etrafı çamurla sıvanan özel kovanlarda elde edilen karakovan balı, zorlu yolculuğun ardından sofraları tatlandırıyor.
 
İlkbaharda zengin floraya sahip ilçenin 3 bin rakımlı yaylalarına çıkan arıcılar, hazırladıkları kovanları belirledikleri alanlara bırakarak geri dönüyor.
 
Rengarenk çiçeklerin ve şifalı otların bulunduğu bölgede bekletilen kovanlardan, katkı maddesi kullanılmadan üretilen bal, sonbaharda arıcılar tarafından hasat ediliyor.
 
Günün ilk ışıklarıyla yaylaların ve dağların yolunu tutan bal üreticileri, nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yaptıkları özel kovanlardan çıkardıkları besin değeri yüksek karakovan balını, meşakkatli sürecin ardından satışa sunuyor.
 
"Birçok ülkeye gönderiyoruz"
 
Hizan Bal Üreticileri Başkanı Seyithan Ekinci, Hizan karakovan balının tüm Türkiye'de bilinen en kaliteli ballardan biri olduğunu söyledi.
 
İlkbaharda arıcıların yaylalara çıkarak balın üretim sürecini başlattığını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:
 
"Arıcıların bir kısmı hasatlarını bitirerek yayladan indi, bir kısmı devam ediyor. Hasadını tamamlayanlar sıcak bölgelere gitmek için hazırlık yapıyor. 
 
Hizan karakovan balı doğaldır ve katkı maddesi yoktur. 
 
Bitki florası zengin olan bölgeden çıkan baldan, bir dünya birinciliği bir de dünya ikinciliği aldık. Bu yıl bitki florasının erken kuruması nedeniyle yüzde 20 hasat kaybımız oldu ancak kalite olarak çok iyi bir bal elde ettik. Hasatlarını yaparak tüketicilere ulaştırıyoruz. Hizan karakovan balı 200 ile 350 lira arasında satılıyor. Kuraklık nedeniyle bu yıl 250 ton bal elde etmeyi planlıyoruz. Balı yurdun her yerine ve birçok ülkeye gönderiyoruz."
 
"Kekiğin bol olduğu yerlere kovanları çıkarıyoruz"
 
Bal üreticisi Aydın Gülmak ise ilçeye bağlı Sağırkaya köyünde yaşadığını, babasından devraldığı arıcılık mesleğini sürdürdüğünü aktardı.
 
Sonbaharda balı hasat edip yayladan indirdikleri kovanları, temizledikten sonra karın az yağdığı bölgelerde beklettiklerini belirten Gülmak, şu ifadeleri kullandı:
 
"İlkbaharda geven ve kekiğin bol olduğu yaylalara kovanları çıkartıyoruz. Arıcılık uğraş isteyen zor bir meslek ama sürekli yaylaları gezdiğimiz için zorluğunu unutuyoruz. Balımız sadece dağlarda oluyor. Gittiğimiz yerlerde arılar doğal ortamlarda bal üretiyor. Katkı maddesi kullanmadığımız gibi genelde yerleşim alanlarından çok uzaklara gidiyoruz.
 
Arıların yaşam alanlarına inip kullanılan katkı maddelerini almalarını önlemeye çalışıyoruz. Doğal ortamlarda üretilen bal çok kaliteli oluyor. Balımızı alan bir sonraki sene yine istiyor."
 
Bitlis Karakovan Balı Nedir?
Bitlis Organik Karakovan Balı
 
Eskiden beri yapılan bu üretim tipinde tezek, toprak, tahta ve sepet gibi yuvarlak silindir şeklinde 120 cm kadar uzayan kovanlarda arıcının herhangi bir şekilde müdahalede bulunmadan tamamen arının bal mumunu kendi örerek bal doldurduğu organik şekilde üretilen, bin derde deva olan, EKİM ve KASIM aylarında hasadı yapılan ürünlerdir.
 
Kasnak Karakovan balından farkı ürünün üretimi esnasında arıcının hiç bir şekilde müdahalesi bulunmamaktadır.
Genellikle Şifa niyetine tercih edilmektedir Bin bir derde deva olan balımızdır.
Üretimi Sepet, Toprak, Tahta içerisinde yapılır
Şehir Merkezinden, Fabrika vb duman ve çevre kirliliği olmayan yüksek rakımlı yaylalarda üretimleri yapılır.
Mum dokusu tabii olduğu için peteğiyle birlikte yenir.
Ekim Kasım aylarında balı tamamen olgunlaştıktan sonra kovandan çıkarılır.
Herhangi bir dış müdahale olmaksızın tamamen doğal olarak üretilir.
Brüt olarak tartılarak satılır.
Ticari glikoz oranı %0'dır.
 
Balın Faydaları Nelerdir ?
 
İYİ BİR KORUYUCUDUR: 
Antibakteriyel özelliği sayesinde bedeni temizler, bağışıklığı güçlendirir.
 
MİDEYE KUVVET VERİR: 
Bal emilimi en kolay olan gıda olması ve hazmı gerektirmemesi nedeniyle kolayca kana geçer ve midedeki rahatsızlıkları tedavi eder.
 
KANSIZLIĞI GİDERİR: 
Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir. 
 
DAMARLARI AÇAR: 
Bal, diğer şekerli gıdaların aksine oksijen ile reaksiyona girdiginde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az miktarda atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle kalp hastalarınada faydalıdır. 
 
ROMATİZMA: 
Romatizmal hastalıklarda balı haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir. 
 
ALERJİ: 
Alerjik vakıalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir. 
 
AĞRI DİNDİRİCİ: 
Balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.
 
İŞTAH AÇICI: 
İhtiva ettiği A,B,C, ve diğer vitamin ve mineraller insana zindelik verir. 
 
DOĞAL DİŞ MACUNU: 
Diğer tatlı ve meyvelerin aksine bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.
 
YARA - İLTİHAP GİDERİR: 
Yaraları kapatmada ve iltihapların dağıtılmasında balın faydaları çok eskiden beridir bilinmektedir.
 
BALGAM SÖKTÜRÜR: 
Balgamı keser, vücudun pis rutubetini giderir. 
 
GÖZE FAYDALIDIR: 
Gözün görme gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesi sağlanır.
 
KARIN AĞRISI: 
Karın ağrısını geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir. 
 
İDRAR: 
Söktürür. Mesane yollarını temizler. İltihabını giderir.
 
CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: 
Vücut bal ile oğulursa cilt yumuşar. 
 
SAÇLARI BESLER: 
Saça sürülürse saçları yumuşatır; besler, uzatır, parlaklık ve canlılık kazandırır. 
 
NEZLE’Yİ GEÇİRİR: 
Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır. 
 
VEREM: 
Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır. 
 
YANIKLAR: 
Bal zeytinyağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı, sızı çekilmez. Yanık kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz. 
 
KARACİĞER: 
Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.
 
KABIZLIĞI GİDERİR: 
Bal ılık su ile karıştırılıp içildiğinde kabızlığı giderir, bağırsakları çalıştırır. Soğuk su ile karıştırılıp içildiğinde ise kabızlık yapar.
 
MUTLULUK VERİR: 
Bal tüketimi vücudun (seratonin) mutluluk hormonunun salgılamasını ve performans artışını sağladığı için mutluluk verir. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler