Metabolizma Neden Yavaşlar?
Soğuk mevsimlere geçişlerde daha az su tüketmeye başlarız ve metabolizmamız yavaşlar. Sağlıklı yaşam açısından Metabolizmanın yavaşlaması demek, kilo almaya daha elverişli hale gelmemiz anlamına gelir. Ancak meraklanmayın! Bazı baharatlar yemeklerin lezzetine lezzet katmanın yanı sıra bağışıklık sisteminde metabolizmayı da hızlandırabilir. Metabolizmayı hızlandıran baharatları derledik...
Kışın Metabolizma Yavaşlıyor
Kışın metabolizmamız yavaşlar ve kilo almamız daha kolay hale gelir. Bu nedenle kışın metabolizmayı hızlandıracak yiyecekler tüketmek son derece önemli. Bu konuda imdadımıza baharatlar yetişiyor!
Vücut Daha Çok Enerki Harcıyor
Baharatlar, yemeklerden daha küçüktür. Bu nedenle tüketildiği zaman vücut bu küçük maddelerin ne olduğunu anlamak ve onları işleyebilmek için daha fazla çalışmaya başlar. Bu sayede metabolizma hızlanır, vücut enerji bulmak için yağ yakmaya başlar. Siz de fit vücudunuzun tadını çıkarabilirsiniz.
İşte metabolizmayı hızlandıran baharatlar...
İştahı Kesen Çörek Otu
Çörek otu, glikozun bağırsaklardan emilimini yavaşlatır ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. İştahı baskılar ve kontrol altına alır.
Yağın Depolanmasını Engelleyen Köri
Köri vücutta yağ depolanmasını azaltır. Lezzetiyle büyüleyen köri, kan şekerini de dengeler.
Kan Dolaşımını Artıran Karabiber
Sindirime yardımcı olan ve şişkinlik problemlerini önleyen karabiber, yağ yakımında da etkilidir. Yemeklerinize ekleyeceğiniz bir miktar karabiber kan dolaşımını artırır ve metabolizmanızı hızlandırır. Bel bölgenizde yağlanma probleminiz varsa karabiberi yemeklerinizde bol bol kullanmalısınız.
Yağ Yakıcı Kimyon
Kimyon sindirim problemi olanların bir numaralı yardımcısı. Fakat sadece sindirim için değil yağ yakımı için de muhteşem bir baharat.
İster yoğurtla birlikte isterseniz yemeklerinizin içinde bolca kimyon kullanarak göbek yağlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Vazgeçilmez Kırmızı Acı Biber
Kırmızı biberin içindeki kapsaisin hem acı tat veriyor hem de metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı oluyor.
Yağ yakımında en etkili olan baharatlardan acı kırmızı biberi sofranızdan eksik etmeyin.
Antioksidan Kaynağı Zencefil
Zencefil, bir antioksidan, enfeksiyonlara, iltihabi hastalıklara karşı koruyucu ve metabolizma hızlandırıcıdır. Hem hastalıklardan kurtulmak hem de fit kalmak için zencefil şart!
Tatlı İhtiyacını Karşılayan Tarçın
Tarçın, kan şekerini dengede tutarak açlık krizlerini önlüyor ve göbek yağlarına karşı sizi koruyor. Hem de nefis kokusu ve tadıyla tatlı ihtiyacınızı karşılıyor. İçeceklerinize ekleyebilir veya meyvelerinizle beraber tüketebilirsiniz. Tarçın yağ yakımınıza çok yardımcı olacak.
Her Haliyle Yağ Yakan Biberiye
Biberiyeyi taze veya kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Her hali yağ yakımında etkili olacaktır. Karnosik asit içeren biberiye kan şekerinizin düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Bu sayede de diyetlerin vazgeçilmez bir baharat haline geliyor. Bu lezzetli baharatı yemeklerinize ve salatalarınıza ekleyerek kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz.
Her Derde Deva Zerdeçal
İçindeki kurkumin sayesinde zerdeçal bin bir derde deva bir baharat. İltihabi hastalıkları önlüyor, metabolizmayı hızlandırıyor ve tokluk hissi sağlıyor. Araştırmacılara göre diyabete karşı dahi etkili. Yemeklerinize ekleyerek veya yoğurt ile karıştırarak tüketebilir, göbek yağlarınıza veda edebilirsiniz.
Göbek Yağlarını Eriten Hardal
Hardal tohumu, turpgiller ailesinden bir sebze olan hardaldan elde edilen bir baharat. Et yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu sayede lezzetten ödün vermeden göbek yağlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Metabolizma Dostu Kekik
Metabolizmanızı hızlandırmak için kekik en etkili baharatlardan biri kekiktir. Et yemeklerine çok yakışan kekiği, yoğurt ile beraber de tüketebilirsiniz. Göbek bölgenizden kilo vermenizi sağlar.
Metabolizma Hızlandırıcı Baharat Karışımı Nasıl Yapılır?
Metabolizma hızlandıran baharat karışımı için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle:
1 çorba kaşığı toz zencefil
1 çorba kaşığı zerdeçal
1 çorba kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı nane
1 çorba kaşığı kekik
Listedeki baharatların hepsini karıştırın ve cam bir kavanozda saklayın. Yaptığınız yemeklere, etlere, salatalara ya da sadece yoğurda katarak tüketin.
Bu baharat karışımı, ödem atmanıza yardımcı olacak ve yağ yakımınızı hızlandıracaktır.
Metabolizma neden yavaşlar?
Genellikle yanlış diyet uygulamaları sonucunda metabolizmamızın zayıflamasına sebep oluyoruz. Bu yanlışlar kilo vermemizi engellemekle birlikte vücudun kilo almaya yatkınlığını arttırıyor.
Metabolizmanın yavaşlamasına sebep olan hatalar;
Az kalorili besinler tüketmek.
Bu durum metabolizmanın yüksek oranda yavaşlamasına sebep olur. Kilo vermek için kaloriyi azaltmak gerekir ancak vücudun gün içerisinde alması gereken kalori miktarından çok daha fazla düşürmek vücudun kıtlığa girdiğini düşünmesine sebep olur. Sonuç olarak da metabolizma yavaşlar.
Protein tüketimini azaltmak.
Sağlıklı bir beslenme için vücudun yeterli oranda proteine sahip olması çok önemlidir. Daha tok hissetmek ve daha fazla kalori yakmak için yüksek proteinli besinler tüketmeliyiz. Sindirimden sonra artan metabolizma hızı besinlerin termik etkisi olarak adlandırılır. Protein termik etkisi karbonhidrat ve yağdan daha fazladır. Karbonhidrat ve yağ tüketimine göre protein tüketimi metabolizmayı %20-30 oranında daha fazla arttırır. Bunun yanında karbonhidrat %5-10, yağ ise %3 ya da daha az oranda termik etkisi bulunmalıdır.
Hareketsiz yaşamak.
Günü hareketsiz geçirmek gün içerisinde yakılan kalorinin azalmasına bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Oturmayı azaltarak genel aktivetelerinizi çoğaltın. “Spor yaptım şimdi hiçbir şey yememeliyim” mantığı da doğru bir mantık değildir. 10-15 gram protein ve 15 gram karbonhidrattan oluşan bir atıştırmalıkla metabolizmanıza katkı sağlamalısınız.
Düzensiz uyku
Uykunun sağlıklı ve düzenli bir hayat için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Erken kalkıp erken uyumak vücut direncini zindeliği arttırır ve metabolizma hızını düzene sokar. Her gün erken uyanıp hafta sonları geç saatte uyanmak kanda ki dengeyi bozabilir bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilir.
Az su içmek
Zayıflamanın en temel ilkelerinden biri bol su içmektir. Az içilen su metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur bu da vücudunuzdaki enerjinin sindirimi, kas kontraksiyonu ve vücut atıklarının giderilmesi gibi işlemlerin sağlanmasını engeller.
Şekerli içecekler tüketmek
Şekerli içecekler tüketmek vücudumuz için yapacağımız en kötü şeylerden biridir. Asitli ve şekerli içeceklerin tüketiminin fazla olması diyabet, insülin direnci ve obezite gibi çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Yüksek miktarda şeker içeren içeceklerin tüketilmesi metabolizma hızını düşürür.
Zayıflama ilaçları kullanmak
Zayıflama amacı ile bu tür ilaçlardan hayatının herhangi bir döneminde kullanmış kimselerin ileri ki dönemlerde yeniden kilo aldıkları ve bu kilolardan kurtulma çabası verirken eskiye göre daha da fazla zorlandığı görülmektedir. Zayıflama ilacı gibi kilo kaybettirme ihtimali olan ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması ve sağlık açısından risklerinin rutin testlerle takip edilmesi gerekmektedir.