Gastronomi Öğrencileri Medeniyetler Sofrasında Buluştu
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(HMKÜ) Erasmus Ofisi tarafından hazırlanan ‘Medeniyetler Sofrası’ Projesi, aralarında Türkiye’nin de olduğu Portekiz, Macaristan, Hırvatistan, Romanya Ve Kuzey Makedonyalı Öğrencileri buluşturdu.
Hatay’da kültür gezileri yapan ve birçoğu aşçılık bölümünde okuyan öğrenciler, kentin yöresel lezzetlerini yakından tanıma, tatma ve yapma fırsatı buldu. Çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler, mutfak atölyesinde kendi yörelerine has olan yemekleri de yaparak, diğer öğrencilere tanıttı.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(HMKÜ) tarafından yürütülen ve Erasmus Gençlik Değişimi Projesi kapsamında hazırlanan Medeniyetler Sofrası projesi, 20-28 Ağustos tarihlerinde Hatay’da uygulanıyor. Gastronomi içerikli projeye Türkiye, Portekiz, Macaristan, Hırvatistan, Romanya ve Kuzey Makedonya’dan toplam 38 genç katılım sağladı.
Proje kapsamında, kentin kültürünü yakından tanıma fırsatı bulan öğrenciler, ayrıca nefret söylemi, ırkçılık ve ayrımcılık konularına karşı düzenlenen konferansa katılarak, birlikte yaşama kültürü ile ilgili bilgiler aldılar.
Proje kapsamında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(HMKÜ) Antakya Meslek Yüksekokulu’nda bulunan
yöresel mutfaklardan Hatay Mutfağı Ar-Ge Merkezinde bir araya gelen öğrenciler, burada kendi ülkelerindeki yöresel lezzetleri yaparak, diğer arkadaşları ile tatma fırsatı buldu.
Türkiye de farklı
gastronomi haberlerinde yer alan habere göre “Öğrenciler Kendi Kültürleriyle Hatay Kültürünü Bir Araya Getirdiler”
Medeniyetler Sofrası projesindeki ana amacın Türk kültürünü ve bunun yanında Hatay’ın birlikte yaşama hoşgörüsünü yansıtmak ve yemekleri tanıtmak olduğunu söyleyen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi ve Medeniyetler Sofrası proje koordinatörü Melodi Çiftçi, şunları söyledi: “Projede, Hırvatistan, Macaristan, Makedonya, Portekiz, Romanya ve Türkiye’den katılımcılarımız var. Bu katılımcıların bir kısmı aşçılık bölümü öğrencileri bir kısmı farklı bölümlerde üniversitemize gelen katılımcılar.
Bu katılımcılarımız projemiz kapsamında kendi kültürleriyle Hatay kültürünü bir araya getirdiler. Bunu da mutfakta çalışarak gastronomi yemek kültürü ile bir araya getirdiler. Projenin bir bölümünde Hatay mutfak kültürümüzü yansıtan atölye çalışmaları yaptık.
Bugünde katılımcılarımızın tamamı kendi kültürlerini yansıtan yemekleri yapmaya devam ediyorlar. Bugünde onların tatlarını deneyeceğiz” dedi. Çiftçi, proje sonunda İngilizce olarak uluslararası bir kitap hazırlayacaklarını ve bu kitapta tüm ülkelerin yemeklerinin yer alacağını söyledi.
Öğrencilerle beraber Portekiz’den geldiğini söyleyen
mutfak sanatları Lusofona Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç. Fiona Bakas, proje kapsamında çok güzel vakit geçirdiklerini söyledi. Öğrencilerin bu projede farklı ülkelerin yöresel lezzetlerini tanıma fırsatı bulduklarını söylen Bakas, “Biz Hatay mutfağını denemeye çalıştık ve çok keyif aldık.
Gelecek projemizle ilgili günleri de sabırsızlıkla bekliyoruz. Proje kapsamında gerçekleşen eylemleri öğrenmeyi dört gözle bekliyoruz. Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden, farklı dinlerden gelen insanların bir arada olduğu bir mutfakta olmak çok keyifli bu projede olmak çok keyifli” ifadelerine yer verdi.
Farklı Dinlere Mensup Öğrenciler, Aynı Sofrada Buluştu
Projede bulunmaktan dolayı son derece memnun olduğunu söyleyen Portekiz Lusofona Üniversitesi aşçılık bölümü öğrencisi ROBERT KENNEDY, “Farklı kültürlerin bir araya gelmesi ve ırkçılık olmaması çok güzeldi.
Çok çok kültürlü ortamlardan bulunmaktan hoşlanıyorum. Ayrıca, Türk yemeğinin çok güzel olduğunu zaten biliyordum ama Hatay yemeği tahmin ettiğimden de güzel. Bu daha önce yediğim hiçbir şeye benzemiyor. Portekiz’de bunların hiç biri yok. Buradaki yemeği çok sevdim” dedi.
Farklı ülkelerden gelen öğrencileri Hatay’da ağırlamaktan dolayı memnuiyet duyduklarını söyleyen Hatay MKÜ İngilizce Öğretmenliği Öğrencisi Yunus Kuyubaşıoğlu da, çoklu kültürlerin bu gibi projelerde bir araya gelmesinin ve Hatay’ın buna ev sahipliği yapmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.