Şişe Domatı...

Şişe Domatı...

Bu tarifi 80'lı yıllarda Bulgaristan -dan göç eden önce mesai arkadaşım sonra can dostum olan Seyde'den öğrendim. Öğrendiğim şekilde yazıyorum size. Şişe domatı yapmak..

Şişe Domatı
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
 
Ağustosun 15'i yaz 15'i kış derler büyüklerimiz. Kış hazırlıklarını yapma zamanı bu aralar Bende kış hazırlıklarından şişe domatı yapmakla başladım hazırlıklara.
 
Bu tarifi 80'lı yıllarda Bulgaristandan göç eden önce mesai arkadaşım sonra can dostum olan Seyde'den öğrendim. Öğrendiğim şekilde yazıyorum size. Şişe domatı yapmak için kullanacağımız kavanozları ve kapaklarını suda kaynatarak strelize ediyoruz önce. 
 
Şişe Domatı...
Sonra temiz bir sofra bezine kapatarak kurumalarını sağlıyoruz. Bir süzgece küçük küçük doğrayarak sularını akıttığımız domatları koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Bu işlem odun ateşinde yaklaşık 2-3 saat tüplü ocakta 3-4 saat sürebiliyor. Sıcak sıcak kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatıyoruz.
 
Kavanozları ters bir şekilde bir tepsiye diziyoruz ve üzerlerini kalınca bir örtü ile örtüyoruz. Soğuyunca tek tek kontrol ediyoruz.Kapağından sızanları hemen kullanabilirsiniz. Sızma olmamışsa vakumlanma gerçekleşmiştir. 
 
Şişe Domatı...
Güneş görmeyen serince bir yerde saklayarak bir yıl boyunca yemeklerinizde, kahvaltılarınızda kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
 
(Önemli Not: Biliyorsunuz domatesin kabuğu çok değerli kabuğunu atmıyoruz. Ben güneşte kurutma salça yapımında kullanıyorum. Suyunuda turşu yapımında kullanıyorum, içiyoruz veya yemeklerde kullanıyorum)


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler