Gülhatmi Çiçeği Dolması

Gülhatmi Çiçeği Dolması

Geleneksel Türk mutfağında yenilebilir çiçeklerden oluşan muhteşem lezzet, Gülhatmi Çiçeği Dolması. Peki bu güne kadar evinizde Gülhatmi Çiçeği Dolması yaptınız mı?

Geleneksel Türk mutfağında yenilebilir çiçeklerden oluşan muhteşem lezzet, Gülhatmi Çiçeği Dolması. Peki bu güne kadar evinizde Gülhatmi Çiçeği Dolması yaptınızmı?
 
Bu güne kadar nefis yemek tariflerini kaynak kabul ettiğimiz yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Fazile PAKSOY 'un tarifinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.
 
Gülhatmi Çiçeği DolmasıGülhatmi Çiçeği Dolması
Fazile PAKSOY
 
Çocukluğumun Gülfatme'si. Çok severim kendilerini. Bahçelerimizde çok olur. Mütevazidir kendisi. Kendiliğinden çıkar çok su istemez. Biraz koruma kollama ile yaz boyu güzelleştirir bahçelerimizi. 
 
Çocukken evcilik oyunlarında büyük yeşil yapraklarından tabak, kuruyarak yere düşen çiçeklerinden de yemek yapardık. Uzun yıllardır kuru çiçeklerini öksürük ve boğaz ağrısında kullanıyorum.Yeni öğrendim ki çiçeklerinden kabak çiçeği gibi dolma yapılabiliyormuş. Yapmadan dururmuyum hiç. 
 
Yaptım ve  güzel oldu. Sizlerde denersiniz diye işte tarifi.
 
Gülhatmi Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır?
Gülhatmi Çiçeği Dolması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     Gülhatmi Çiçekleri,
*     Her Çiçek İçin Bir Çay Kaşığı Bulgur,
*     Kuru Soğan,
*     Maydanoz,
*     Domates,
*     Ceviz,
*     Karabiber,
*     Zeytinyağ,
*     Tuz,
 
Gülhatmi Çiçeği DolmasıGülhatmi Çiçeği Dolması Yapılış Tarifi :
 
İlk işimiz çiçeklerin ortasındaki sarı kısmı koparıyoruz.  Dala tutunduğu kısımda olan yeşil ve kalın olan taç yaprakların bir tabakasını çiçeğin bütünlüğüne zarar vermeden temizliyoruz..
 
Daha sonra akan suyun altında iyice yıkıyoruz.Sularının süzülmesi için bir süzgeçte bekletiyoruz.
 
İç Malzemesinin Hazırlığı :
 
Soğanımızı küçük küçük doğruyoruz.Zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavuruyoruz.Rendelediğimiz domatesi ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Yıkadığımız bulgurları ve bulgurları hafif kabartacak kadar su ekliyoruz. Kaynamaya başladığında altını kapatıyoruz ve 10_15 dakika demlendiriyoruz.
 
Bu arada maydanozumuzu yıkıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz. İç malzememiz demlenince yeşillikleri, tuzu, cevizi ve karabiberi ekleyip iyice karıştırıyoruz.
 
Malzememizi çiçeklerin içine doldurup ağzını kapatıyoruz ve üzerlerine ağırlık koyarak pişireceğimiz kaba sıralıyoruz. Doldurma işlemimiz bitince üzerini geçmeyecek kadar su ekleyerek kısık ateşte pişiriyoruz.
 
Ben biraz ekşi olmasını istediğim için  babamın hatırası olan pembe yanak ekşi eriktende koydum üzerine 6,7 tane. Ekşi seviyorsanız ekleyebilirsiniz tercih sizin sade de pişirebilirsiniz.
 
Temizlerken bozulan çiçek yaprakları, bahçede kendiliğinden çıkan semizotları, soğan yaprakları, nane ve erik doğrayarak renkli bir salata yaptım.Deneyecek olanlara afiyet olsun.
 
Sevgilerimle...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler